ULTIMATUM STRANKAMA: Tko će u Saboru biti za VIŠE PRAVDE I RADA, a za manje poreze, dobit će glasove ULTIMATUM STRANKAMA: Tko će u Saboru biti za VIŠE PRAVDE I RADA, a za manje poreze, dobit će glasove
TweetEmailPrint ”Želimo znati tko se slaže sa onim sto traže mikro, mali i srednji poduzetnici, obrtnici te naši zaposlenici te u kojem roku se... ULTIMATUM STRANKAMA: Tko će u Saboru biti za VIŠE PRAVDE I RADA, a za manje poreze, dobit će glasove


”Želimo znati tko se slaže sa onim sto traže mikro, mali i srednji poduzetnici, obrtnici te naši zaposlenici te u kojem roku se navedeno misli ispuniti u slučaju participiranja u vlasti. Molimo Vas da nam pismeno odgovorite do 15. svibnja 2020. i da za svaki od 6 zahtjeva kažete hoćete li ga ispuniti ili nećete te ako hoćete u kojem roku ćete ga ispuniti.” stoji u dopisu Udruge Glas Poduzetnika, kojega su poslali hrvatskim političkim strankama

Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika, izvijestio je članove udruge kojoj je na čelu da su svim relevantnim političkim strankama poslali dopis (upitnik) u kojem od političara traže da se izjasne hoće li podržati šest ključnih reformi koje predlažu mikro, mali i srednji poduzetnici te njihovi zaposlenici okupljeni u Glasu poduzetnika – ako uđu u Sabor.

Post Hrvoja Bujasa objavljen na Facebook stranici Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0 ovdje prenosimo u cijelosti:

”Dragi članovi Udruge Glas Poduzetnika, morate znati kome i zašto dajete vaš glas!!!

Baš zato smo jučer dostavili SVIM relevantnim političkim strankama jasan dopis/upitnik, mi smo ga interno nazvali “pledge”, a njihove odgovore čekamo do 15.05.2020., kako ih budemo dobivali tako će biti javno i objavljivani.

Koncept je jasan, želimo znati tko se slaže sa onim što traže mikro, mali i srednji poduzetnici, obrtnici, te naši zaposlenici te u kojem roku se navedeno misli ispuniti u slučaju participiranja u vlasti.

Taj modalitet rada je zapravo tipičan za interesne udruge kao sto je naša u zapadnim zemljama, i daje nam jasniju sliku o trenutnim stavovima političkih stranaka i njihovih lidera, o nama bitnim pitanjima, a pred nadolazeće izbore.

Nitko nikada od svih postojećih udruga u RH naslonjenih na poduzetnike i obrtnike, (osim ponekih kao npr. Lipa – udruga poreznih obveznika i sl.) nije ovako jasno pitao političke stranke njihove stavove, iza kojih moraju stati i pismeno.

Naravno da je to samo prvi korak, rekao bih moderan pristup dostavljanja naših pogleda političarima, te edukacija istih, a daljnji koraci UGP-a ovise kako o odgovorima (političari, a to svi vrlo dobro znamo, su voljni svašta obećati i vrlo brzo zaboraviti), tako i o daljnjim potezima kako opcije na vlasti, tako i one u opoziciji.

Dali smo im 6 jasnih zahtjeva, na bazi naša 4 postulata.

Tekst “pledgea” ili “zaloga” pogledajte ovdje:

“U ova izazovna vremena pred nama su parlamentarni izbori i formiranje nove Vlade, izbori na kojima će hrvatski građani po prvi puta glasati motivirani i vođeni gospodarskim razlozima. To traži aktualna situacija danas, a još više ona koja nas očekuje u nadolazećem periodu.
Glas poduzetnika je udruga koja okuplja preko 10.000 članova te preko 150.000 simpatizera. Kao udruga zastupamo interese realnog sektora, a prvenstveno 700.000 zaposlenih u malim i srednjim biznisima. Ti biznisi su temelj gospodarske aktivnosti i prosperiteta Republike Hrvatske. Kroz konkretne zahtjeve i mjere želimo osigurati promjene koje će osnažiti taj vitalni dio hrvatskog gospodarstva, a time i društvo u cijelosti.
Glas poduzetnika u kratkom se razdoblju pozicionirao kao nezaobilazan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske, što je potvrdila i Vlada Republike Hrvatske koja je, unutar travanjskog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga Udruge te time potvrdila naš neosporan utjecaj. Istim putem i još snažnijim intenzitetom nastavit ćemo i dalje.
Upravo slijedom navedenog te dodatno potaknuti svakodnevnim zahtjevima naših članova i simpatizera, a imajući stvaran uvid u konkretnu situaciju današnjih mikro, malih i srednjih poduzetnika, od Vas kao budućih saborskih zastupnika i/ili članova Vlade tražimo da tijekom nadolazećeg mandata, ispunite jasne zahtjeve Udruge Glas poduzetnika, odnosno svih mikro, malih i srednjih poduzetnika koji su pokretači i nositelji hrvatskog gospodarstva te nam se odgovorno obvežete na rokove u kojima smatrate da je ispunjenje tih zahtjeva moguće.
Naši zahtjevi temelje se na 4 postulata za Hrvatsku 2.0 na kojima bismo trebali već od 1. lipnja 2020. godine započeti oporavak hrvatskog društva i države:

1) #VišeRada – Država ne smije poreznom, zakonodavnom ili drugim politikama poticati nerad ili manji rad, naprotiv! Država mora poticati rad i povećanje prihoda, dobiti, zaposlenosti i plaća
2) #Digitalizacija – Država od građana, poduzetnika i obrtnika ne smije tražiti nijedan dokument koji je prethodno sama izdala, kao niti bilo koju informaciju koju već posjeduje u svojim pisanim ili digitalnim zapisima. Javna uprava se u potpunosti mora digitalizirati!
3) #ManjiPorezi – Država poduzetnicima ne mora ništa dati, ali mora uzimati manje, jer poduzetnici najbolje znaju gdje i koliko investirati te kako oploditi novac koji su sami zaradili!
4) #VišePravde – Država se mora naplaćivati zadnja, a plaćanje PDV-a po naplati mora biti trajna mjera. To će potaknuti državu da poveća efikasnost pravosuđa kako bi se i sama što prije naplatila. Hitno trebamo efikasno i brzo pravosuđe!

Šest zahtjeva, čije je ispunjenje nužno u što kraćem roku, a koje postavljamo pred sve buduće članove Vlade Republike Hrvatske kao i saborske zastupnike su sljedeći:

1. Ciljana i jasna porezna reforma, koja uključuje minimalno:

o Obračun PDV-a po naplati za sve tvrtke, u okviru važeće EU regulative
o Postepeno smanjenje stope PDV-a na 20%, smanjenje poreznih stopa na dohodak (s 12 na 10%, s 24 na 20% i s 36 na 30%) te povećanje neoporezivog dijela
dohotka na 5.000 kuna
o Ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, koja se reinvestira natrag u tvrtku o Trajno ukidanje akontacije poreza na dobit
o Trajno ukidanje minimalne direktorske osnovice za plaću

2. Ukidanje parafiskalnih nameta, uključujući obvezne članarine u komorama i zajednicama, te financiranje potrebnih javnih funkcija iz poreznih prihoda. Ukidanje plaćanja paušala na vodu i struju uz vraćanje na načelo plaćanje po potrošnji.

3. Uvođenje zakonske obveze potpune javne transparentnosti svih prihoda i rashoda svih tijela javne uprave i lokalne samouprave te javnih tvrtki

4. Reformski zahvati na rashodovnoj strani proračuna na sljedeće načine:

o Reorganizacija i smanjenje broja jedinica lokalne samouprave
o Potpuna digitalizacija i automatizacija svih državnih i lokalnih procesa i servisa za poduzetnike i građane. Zakonom regulirati da nijedno državno ili lokalno tijelo, građana ili poduzetnika NE SMIJE tražiti dokument ili informaciju, koju bilo koje državno ili lokalno tijelo već ima. Svi servisi i tijela državne uprave i lokalne samouprave moraju imati povezane baze podataka te razmjenjivati
informacije
o Smanjenje broja Ministarstava, smanjenje broja Uprava u Ministarstvima,
smanjenje broja hijerarhijskih razina i rukovodećih mjesta u Ministarstvima, ukidanje nepotrebnih agencija i ureda, smanjivanje broja zaposlenih u nužnim agencijama i uredima
o Zapošljavanje svih službenika i radnika u državnoj upravi i svim javnim poduzećima temeljem javnog transparentnog natječaja (od čistačice do direktora i državnih tajnika), čime bi svako javno radno mjesto bilo dostupno svakom građaninu Republike Hrvatske po istim uvjetima sukladno Ustavu. Dokinuti praksu zapošljavanja stranački podobnih ljudi koji nemaju potrebna znanja i kvalifikacije, te sve tako zaposlene otpustiti.
o Uvođenje valorizacije rada i jasnih i transparentnih indikatora uspješnosti svih zaposlenika u javnom sektoru uključujući i , te adekvatno nagrađivanje ili penalizacija ovisno o učinku. Zaposlenici u javnom sektoru moraju biti učinkoviti te ispunjavati svoje zadaće, baš kao i zaposlenici u privatnom sektoru. Izjednačavanje zakonskih prava radnika u privatnom sektoru i državnih službenika.
o Privatizacija i deregulacija nestrateških kompanija u vlasništvu državne i lokalne uprave
o Outsourcing dijela poslova i usluga koji može biti realiziran od strane privatnog sektora

5. Povećanje efikasnosti, depolitizacija i neovisnost pravosuđa kroz preustroj izbora sudaca i digitalizaciju. Sudstvu i upravi u najkraćem roku treba osigurati materijalne uvjete za uspješan rad. Uvođenje javno dostupne valorizacije rada sudaca, te nastavno na to utvrđen sustav nagrađivanja kao i predviđenih negativnih posljedica ovisno o učinkovitosti u radu. Nužno je propisati krajnje rokove u kojima se stanje u svim javnim registrima, a posebno zemljišnim knjigama ima urediti, obzirom da njihova potpunost i usklađenost predstavlja osnovu pravne sigurnosti i preduvjet pokretanja znatnog dijela ekonomskih procesa i investicijskih ciklusa.

Mjerljivi rezultat reforme pravosuđa je da bi u svim prvostupanjskim sudskim postupcima presude trebale biti donesene unutar jedne godine, a u drugostupanjskim postupcima unutar šest mjeseci.

6. Redefiniranje uloge Državnog inspektorata kao savjetodavnog i nadzornog tijela, a ne represivnog aparata države.

Zakonski propisati da inspektor NE SMIJE kazniti poslovni subjekt prilikom prvog utvrđenog propusta, već mora izdati opomenu, uputu i rok za otklanjanje propusta. Tek ukoliko propust po isteku roka i dalje ne bude otklonjen, inspektor smije izdati kaznu.

Sve navedeno posebno je važno jer smo danas svi zajedno svjedoci da dosadašnje mjere, nažalost, nisu dostatne za uspostavu potrebne ekonomske i životne ravnoteže. Angažman svakog od nas posebno kao i naš zajednički angažman, imperativi su bez kojih ćemo teško uspjeti prebroditi krizu koja se već nadvila nad svima nama.

Molimo Vas da nam pismeno odgovorite do 15.05.2020. i da za svaki od 6 zahtjeva kažete hoćete li ga ispuniti ili nećete, te ako hoćete u kojem roku ćete ga ispuniti.” stoji u tekstu dopisa Udruge Glas poduzetnia, koji je poslan političkim strankama, a kojega je na Facebook stranici Udruge objavio Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika FB stranice Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0

Komentari