Upitali smo čelnika Hrvatske liječničke komore HOĆE LI SE ISPRIČATI dr. SLADOLJEVU? Upitali smo čelnika Hrvatske liječničke komore HOĆE LI SE ISPRIČATI dr. SLADOLJEVU?
zašto sladoljevu nije omogućeno sudjelovanje u javnim raspravama o koronavirusu?

Upitali smo čelnika Hrvatske liječničke komore HOĆE LI SE ISPRIČATI dr. SLADOLJEVU?

HrvatskaIzdvojeno 22. travnja 2020. D.K.

TweetEmailPrint  ”Je li Krešimir Luetić – koji je javno osudio tvrdnje Srećka Sladoljeva o svojstvima koronavirusa, uz napomenu da Sladoljev nije ni liječnik, niti... Upitali smo čelnika Hrvatske liječničke komore HOĆE LI SE ISPRIČATI dr. SLADOLJEVU?


 ”Je li Krešimir Luetić – koji je javno osudio tvrdnje Srećka Sladoljeva o svojstvima koronavirusa, uz napomenu da Sladoljev nije ni liječnik, niti član liječničke komore…, upoznat s činjenicom da i mnogi drugi svjetski poznati i priznati znanstvenici te liječnici danas o tom virusu javno tvrde isto ono što je govorio i dr. sc. Srećko Sladoljev? Hoće li mu se sada ispričati zbog javnog omalovažavanja i prozivanja”, upitali smo šefa Hrvatske liječničke komore. Do objavljivanja ovog teksta nije nam odgovorio

Više europskih i hrvatskih medija prenijelo je zadnjih dana informaciju da je istaknuti švedski epidemilog dr. Johan Giesecke, jedan od tvoraca “Švedskog modela” nošenja s koronavirusom, javno istaknuo da stroga karantena,  koju provodi većina europskih država među kojima je i Hrvatska, nije utemeljena na znanstvenim dokazima.

“Mislim da je ispravna politika zaštititi starije i ranjive, dok ostali trebaju imati na umu da je covid-19 blaga bolest slična gripi te da je ljude najviše preplašilo to što nisu znali ništa o njoj. Povijest je pokazala da su pranje ruku i socijalna distanca najbolje metode borbe protiv svake virusne bolesti. Kad jednom bude dostupno masovno testiranje na protutijela, vjerujem da će se pokazati kako je 50 posto švedske populacije već preboljelo covid-19 i da će stopa smrtnosti na kraju iznositi oko 0,1 posto”, rekao je Johan Giesecke.

Dr. Slaven Letica, na svom je FB profilu primijetio, kao i mnogi drugi, da je na istim pozicijama kao i Johan Giesecke bio i hrvatski stručnjak, dr. sc. Srećko Sladoljev, kojem je – za razliku od Giesecke-a – onemogućeno sudjelovanje u javnim raspravama, makar i u ulozi “đavlijega (đavoljega) odvjetnika” koji je imao i ima pozitivnu ulogu u traganju za istinom”.

Letičinu objavu prenijelo je nekoliko hrvatskih portala koji su tako podsjetili da ono što je u Švedskoj omogućeno umirovljenom švedskom epidemiologu Giesecke-u, nije dopušteno bivšem voditelju Odjela za istraživanja i razvoj Imunološkog zavoda – koji je prije desetak godina prvi upozorio na veliku korupcijsku aferu s cjepivom za ‘svinjsku gripu’. Dr. sc. Srećko Sladoljev je, podsjetimo, još prije gotovo dva mjeseca javno iznosio stavove gotovo identične Giesecke-ovim, nakon čega je bio cenzuriran i blokiran na društvenim mrežama i nakon čega se na njega žestoko okomio Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Budući da su osim Johana Giesecke-a i mnogi drugi  europski znanstvenici i stručnjaci javno iznijeli slične stavove o koronavirusu (dr. sc. Sunetra Gupta, profesorica teorijske epidemiologije s Oxforda, Prof. em. Dr. med. Sucharit Bhakdi, bivši dugogodišnji voditelja Instituta za medicinsku mikrobiologiju i higijenu na Sveučilištu u Meinzu, ugledni njemački forenzički liječnik i voditelj Instituta za sudsku medicinu u Hamburgu dr. Klaus Püschel…), a da njih nisu prozivale ni stigmatizirale liječničke udruge i komore, upitali smo predsjednika Hrvatske liječničke komore je li promijenio svoj stav prema prozvanom hrvatskom stručnjaku.

”Hoće li se gospodin Luetić ispričati dr. sc. Srećku Sladoljevu, zbog javnog omalovažavanja i prozivanja, a u vezi s javnim istupima dr. Srećka Sladoljeva na temu koronavirusa, odnosno širenja bolesti uzrokovane visusom Covid-19?

Je li dr. Luetić, koji je za pojedine medije javno osudio tvrdnje Srećka Sladoljeva, uz napomenu da Sladoljev nije ni liječnik, niti član Komore…, upoznat s činjenicom da i mnogi drugi svjetski poznati i priznati znanstvenici  te liječnici danas o koronavirusu, odnosno o Covid-19, javno tvrde isto ono što je govorio i dr. sc. Srećko Sladoljev?

Je li predsjedniku Hrvatske liječničke komore poznato da je profesorica teorijske epidemiologije s Oxforda, dr. sc. Sunetra Gupta, vodila studiju koja će, ako se njezine pretpostavke potvrde u praksi, značiti da vrlo rijetke osobe zaražene s Covid-19 trebaju bolničko liječenje, dok velika većina ima vrlo blage ili nikakve simptome.

Je li predsjednik Hrvatske liječničke komore upoznat s činjenicom da je i jedan od najistaknutijih epidemiologa, profesor Johan Giesecke, koji je savjetnik švedske vlade, u intervjuu za britanski The Post iznio svoje viđenje krize i razloge zašto opća karantena nije dobro rješenje u borbi protiv koronavirusa?

I dr. Slaven Letica ovih je dana javno prenio teze poznatog švedskog epidemiologa dr. Johana Gieseckea, baš kao i mnogi hrvatski portali te je naglasio da je na istim pozicijama bio i Srećko Sladoljev.  Letica također ističe da je šteta što je Sladoljevu bilo onemogućeno sudjelovanje u javnim raspravama u Hrvatskoj.

Budući da je dr. Sladoljev isključen iz javne rasprave i na temelju javnog istupa predsjednika Hrvatske liječničke komore, gospodina Luetića – koji je Sladoljeva javno etiketirao de facto kao neznalicu koja svojim neodgovornim izjavama ugrožava javno zdravstvo, zanima nas hoće li Hrvatska liječnička komora i njezin predsjednik sada korigirati svoje stavove prema dr. Sladoljevu i ispričati mu se zbog ranije izrečenoga?”, upitali smo dr. Luetića u e-mailu kojega smo na njegovu adresu, kao i na navedene adrese Hrvatske liječničke komore, poslali u utorak 21. travnja oko podne.

Zamolili smo da nam odgovore do danas (srijeda 22. travnja) u podne. No, do objavljivanje ovog teksta (srijeda predvečer) nikakve odgovore iz Hrvatske liječničke komore još nismo dobili.

Stigne li, očitovanje dr. Luetića i HLK objavit ćemo naknadno.

FOTO: Screenshot videosnimke YouTube-a; preslika web stranice maxportal.hr

OVO TVRDI I dr. SLADOLJEV Profesorica s Oxforda: Većina preboli COVID-19 bez ikakvih simptoma!

 

Komentari