”URLIKAVCI I POPULISTI”: Razgnjevile ih izjave Burilovića i Ranogajca, masovno traže ispis iz HGK i HOK-a! ”URLIKAVCI I POPULISTI”: Razgnjevile ih izjave Burilovića i Ranogajca, masovno traže ispis iz HGK i HOK-a!
Glas poduzetnika raste vrlo brzo, članove im 'šalju' čelnici HGK i HOK-a?!

”URLIKAVCI I POPULISTI”: Razgnjevile ih izjave Burilovića i Ranogajca, masovno traže ispis iz HGK i HOK-a!

GospodarstvoHrvatska 27. travnja 2020. D.K.

Nakon Ranogajčeve izjave – u kojoj je sve one obrtnike koji su se pobunili zbog načina na koji ih Hrvatska obrtnička komora (ne)zastupa i... ”URLIKAVCI I POPULISTI”: Razgnjevile ih izjave Burilovića i Ranogajca, masovno traže ispis iz HGK i HOK-a!

Nakon Ranogajčeve izjave – u kojoj je sve one obrtnike koji su se pobunili zbog načina na koji ih Hrvatska obrtnička komora (ne)zastupa i koji ne žele plaćati članarinu HOK-u, nazvao ‘urlikavcima’, na FB stranici Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0  u komentarima ispod teksta razlio se silan gnjev i nezadovoljstvo: ”Urliče urlikavac kad mu se trese fotelja…”, ”Jedini “urlikavac”ovdje si ti… ti ćeš na kraju urlikati uhljebu…’, ‘Strah od gubitka radnog mjesta je heben.. Znamo mi to.. Sad i on zna zar ne?!”, ”Pa nek onda on meni placa 36 kn, kad mu nije puno.”…

Pravu ‘revoluciju’ među hrvatskim poduzetnicima i obrtnicima izazvale su poprilično bahate i neodmjerene (ne baš pametne?) izjave Luke Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore i Dragutina Ranogajca, čelnika Hrvatske obrtničke komore.

Burilović je, ignorirajući veliko nezadovoljstvo hrvatskih poduzetnika (ne)radom HGK, izjavio kako Udruga Glas poduzetnika (koja je u vrlo kratko vrijeme zadobila simpatije i povjerenje na tisuća vlasnika manjih i srednjih tvrtki te zaposlenih u privatnom sektoru) ”lovi u mutnom” te ih je nazvao marginalcima i populistima.

Ranogajec je, pak, izjavio da inspektori, na čiji račun su obrtnici imali mnogo primjedbi, trebaju nastaviti raditi svoj posao… Obrtnike, koji su se javno pobunili zbog prisilne naplate članarine HOK-a, nazvao je (sudeći po izrečenom) ‘urlikavcima‘, rekavši da ih neće spasiti 36 kuna manja članarina (SDP je predložio smanjenje doprinosa za različite komore, pa tako i Obrtničku i to u iznosu od 50 posto – dakle za 36 kuna manje nego do sada).

Nakon Burilovićeve izjave, na Facebook stranici Udruge Glas poduzetnika u nedjelju su se počele širiti preslike dopisa koje sve veći broj članova i simpatizera UGP-a šalje Hrvatskoj gospodarskoj komori. Dopisi su kratki – na jednoj stranici A4 formata vlasnici tvrtki traže brisanje iz članstva HGK-a i prestanak prisilne naplate članarine.

Nakon, pak, Ranogajčeve izjave u kojoj je sve one obrtnike koji su se pobunili zbog načina na koji ih Hrvatska obrtnička komora (ne)zastupa i koji ne žele plaćati članarinu HOK-u, nazvao ‘urlikavcima’, na FB stranici Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0  u komentarima ispod teksta se razlio silan gnjev i nezadovoljstvo obrnika:

”Ja od tebe nemam nikakve koristi, prema tome ne želim te plaćati niti jednu kunu.”

”Ćaća ti urlikavac, urlikavci te hrane!”

”Jedini “urlikavac”ovdje si ti…ti ćeš na kraju urlikati uhljebu…”

”Ma strah od gubitka radnog mjesta je heben.. Znamo mi to.. Sad i on zna zar ne?!”

”Ni kune ti ne dam jer ne znam za što. Oni koji misle da imaju korist od komore neka ju plaćaju ali dobrovoljno”.

”Tri kune je preskupo ako za to ništa ne dobiješ. U tom je kvaka. A koliko nas cijeni vidi se iz priloženog..”

Urliče urlikavac kad mu se trese fotelja…”

”Pa nek’ onda on meni placa 36 kn, kad mu nije puno.”

”Pili si granu na kojoj sjedi.”

”Svu tu “gospodu” otpustit. Dosta je pljačke i života na teret radnika!”

”36 x 84.000 = ~ 3.000.000,00 HRK mjesečno …. bio bi lud da se odrekne …”

”Kaže da se trebamo navikavati na “novo normalno”?! Onda neka i njima postane normalno da nema prisilne članarine!”

”Da, inspekcija treba raditi svoj posao al’ u većini slučajeva nije tako, u tome je problem… Kada su ušli u jedan Konzum Kafland itd… da ne nabrajam?”

”Inspekcija radi samo na obrtima i na firmama malih poduzetnika, ako imaš promet manji od 500 soma kuna godišnje si na nišanu, ako vrtiš par miliona, onda te nitko ne dira, onda si partner, ili strateški partner.”

”Njemu nije 36 kuna na njegovu uhljebsku plaću puno, a netko tko stvarno radi da zaradi za sve uhljebe, njemu je sigurno puno”.

”Retorika funkcionera KPJ”…, samo su neki od stotina gnjevnih komentara ostavljenih ispod teksta koji je prenio izjavu Dragutina Ranogajca, šefa Hrvatske obrtničke komore, za N1, a u kojem se Ranogajec, prema svemu sudeći, narugao prijedlogu SDP-a za smanjenje doprinosa raznim komorama, kao i ‘urlikavcima’, ”uz čiju pomoć su u SDP-u zaključili da će 36 kuna spasiti ovu državu i gospodarstvo”.
No, možda je nervozu kod čelnika HGK i HOK-a izazvala činjenica što Udruga Glas poduzetnika raste nevjerojastnom brzinom, zbog čega su, kako su naveli, prisiljeni zaposliti prve profesionalce u udruzi.
”U planu je tim od dvoje ljudi, ali sigurni smo da će biti i još zaposlenih. Vaše donacije su ovo omogućile”, napisali su administratori FB grupe Glas poduzetnika te objavili oglas za radno mjeseto Koordinatora (koordinatorice) rada udruge.

 Glas poduzetnika: Kome smeta online glasovanje na izborima?!

”Zašto glasanje ne bi bilo online?

Danas, kad uz Blockchain tehnologiju možemo imati poprilično siguran model online glasanja, i rezultate praktički odmah po završetku, postavlja se logično pitanje, kome to smeta?

Daleko je jeftinije od postojeceg, sigurnije i na koncu konca – #digitalizacija!”, napisao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika na FB profilu Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0, te je podijelio tekst: ‘Silvana Oruč Ivoš: Žurni izbori u srpnju?! A zašto ne bi žurno uveli elektroničko glasovanje?…

I ta je objava u kratko vrijeme prikupila na stotine komentara te više od tisuću ‘lajkova’:

”Muljaju s glasovima,  šta bi drugo bio razlog?”

”Jer bi u protivnom glasali i ljudi, ne samo uhljebi!”
”Elektronički bi se još dalo manipulirat’ ali uz blockchain gdje je potpuna transparetnost i nemoguće izmjenjivanje tog blockchaina dobivamo pravo stanje stvari. Ali onda pokojni ne bi mogli glasat.”
”Kad bi izbori mogli nešto promijeniti, oni bi ih ukinuli.”, neki su od objavljenih komentara ispod teksta.
FOTO: Preslike s FB stranice Glas poduzetnika

Komentari