USKOK treba istražiti i SANDRU ŠVALJEK te njezinu ulogu oko SKUPOG ZBRINJAVANJA otpada! USKOK treba istražiti i SANDRU ŠVALJEK te njezinu ulogu oko SKUPOG ZBRINJAVANJA otpada!
TweetEmailPrint Postoje dokumenti koji potvrđuju činjenicu da je otpad zbrinjavan po višoj cijeni za vrijeme mandata Sandre Švaljek, nego za vrijeme Bandića. Ne znam... USKOK treba istražiti i SANDRU ŠVALJEK te njezinu ulogu oko SKUPOG ZBRINJAVANJA otpada!


Postoje dokumenti koji potvrđuju činjenicu da je otpad zbrinjavan po višoj cijeni za vrijeme mandata Sandre Švaljek, nego za vrijeme Bandića. Ne znam zašto USKOK ne istražuje i Sandru Švaljek, ako je Bandić zbog otpada završio u privoru. Ovdje se nameće pitanje: Radi li USKOK selektivno. Žestoko smo  protiv poreza na nekretnine i pozivam građane da se suprostave tom novom nametu!

Tvrdnjom kako ima saznjanja o postojanju dokumenata koji svjedoče da je za mandata Sandre Švaljek Grad Zagreb sklopio daleko nepovoljniji ugovor o zbrinjavanju otpada s tvrtkom Petra Pripuza, od onoga zbog kojega je Milan Bandić završio u pritvoru (zbog navodnog pogodovanja Pripuzu), dr. Ivan Lovrinović, privukao je veliku pozornost na tribini o zbrinjavanju otpada, održanoj u srijedu u Hrvatskom novinarskom društvu.

Budući da uredništvo portala Promise.hr posjeduje kopije spomenutih ugovora Zagrebačkog Holdinga i tvrtke CE-ZA-R Petra Pripuza (pripremali smo tekst o tome) i budući da se iz tih ugovora može jasno iščitati da je točno to što tvrdi Lovrinović, odnosno da je daleko nepovoljniji ugovor za Grad Zagreb potpisan za mandata Sandre Švaljek, ali da je u pritvoru završio Bandić, a ne Švaljek, Lovrinovićevo skretanje pozornosti na ovaj skandal bio je dodatni povod za razgovor s kandidatom za gradonačelnika Zagreba koalicije Živog zida i stranke Promijenimo Hrvatsku.

Kakva su vaša saznanja o spomenutom skandalu, odnosno o činjenici da je za pogodovanje Pripuzu optužen Bandić, iako je za vrijeme Sandre Švaljek sklopljen daleko nepovoljniji ugovor o zbrinjavanu otpada između Zagrebačkog Holdinga i tvrtke CE-ZA-R u vlasništvu Petra Pripuza? Zašto istražuju Bandića, a ne i Sandru Švaljek?

To se i ja pitam. Rekao sam na tribini da imam informaciju o tome i tražio sam javno da se to raščisti. Kazao sam da postoje dokumenti koji potvrđuju ovu aferu, odnosno činjenicu da je otpad zbrinjavan po višoj cijeni za vrijeme mandata Sandre Švaljek, nego za vrijeme Bandića. Ne znam zašto USKOK ne istražuje i Sandru Švaljek. Ovdje se nameće pitanje: Radi li USKOK selektivno? Jer, zašto bi inače istraživali samo neke osobe, dok druge – koje bi realno trebali istražiti, uopće ne diraju? Kriteriji represivnog aparata prema svima bi trebali biti isti. Upozorio sam da bi trebalo istražiti sve, bez obzira na političku opciju. Prisutni na tribini svojim su gestama i ponašanjem, stekao sam dojam, dali do znanja da su i oni čuli za ovu aferu te da i njih jako zanima zašto se ova priča ne rasvijetli i ne raščisti. Vidjet ćemo kako će sve to završiti.

Ivan Vilibor Sinčić i Vi puno ste energije ovih dana uložili u predstavljanje inovativnog programa zbrinjavanja otpada vaše koalicije. Kakav je to program i koje su mu prednosti?

-Predstavili smo u Karlovcu program rješavanja postojećih deponija, odnosno inovatinu tehnologiju ultra-visoko temperaturne hidrolize, kojom se otpad zbrinjava bez štetnih posljedica, a kojom se, uz to, proizvodi energija koja se može koristiti za grijanje ili za proizvodnju struje. Da se razumijemo, to nije spalionica, premda se razvija temperatura do 1200 stupnjeva. Hidrolizom se pri tako visokoj temperaturi razvija neškodljivi sintetički plin koji može pokretati turbine i proizvoditi struju za javnu rasvjetu, ili grijati stanove, staklenike… Naša koalicija je usmjerena inovativnoj tehnologiji zbrinjavanja otpada. Ne želimo ni čuti za spalionice, kakve guraju interesne skupine. Oko dvije milijarde kuna je Grad Zagreb trebao uložiti u spalionicu, a pogon kojega mi zagovaramo i koji može zbrinuti 25 tona otpada na dan, stoji deset milijuna eura, ali za njegovu kupovinu i primjenu Grad ne bi trebao platiti iz kune, jer se novac lako može dobiti iz EU fondova. Primjenom ove tehnologije, koja se koristi u Švicarskoj, mogli bi riješiti problem zbrinjavanja otpada u Zagrebu, Karlovcu i cijeloj Hrvatskoj, a u isto vrijeme bi besplatno dobili energiju za proizvodnju struje, ili za grijanje. Jakuševac bi, dakako, zatvorili. Žalosno je  da je Grad Zagreb zadnjih godina za sve moguće namjene povukao svega 30 milijuna eura iz EU fondova.

Na tribini u HND-u spominjali ste i neka stimulativna rješenja za bolje zbrinjavanje otpada? O čemu se radi?

-U postojećoj praksi i zakonskim rješenjima ima puno nelogičnosti. Činjenica je da danas u Hrvatskoj pojedini osiromašeni građani skupljaju pa prodaju otpad, te od toga žive. No, loša zakonska regulativa tjera ih da otpad skupljaju malo po malo, jer inače moraju otvarati žiro račun te plaćati PDV. Čim netko skupi papira, bakra ili drugih sirovina u vrijednosti od 700 kuna ili više, mora otvoriti žiro račun, kako bi država mogla naplatiti PDV. No, ja bih, zajedno s koalicijom Jedina opcija, ljudima dopustio da neograničeno skupljaju otpad, odnosno da to bude neoporezivo. Tada bi mnogi još više i temeljitije zbrinjavali otpad, od toga bi si mogli financijski pomoći, grad bi bio čišći, a otpad bi bio na ekološki način zbrinut. Osim toga, dopustio bi neograničeno prikupljane i odvoženje krupnog otpada, a građani koji dovezu svoj ili tuđi krupni otpad dobili bi vaučer u vrijednosti otpada (100, 200, 300 kuna…) i za toliko bi im umanjili komunalnu naknadu. Tako bi građane motivirali da skupljaju i zbrinjavaju otpad.

Kako biste ozdravili gradske financije, a istovremeno smanjili prirez u gradu Zagrebu? Nije li to u suprotnosti jedno s drugim?

Grad Zagreb dužan je 1,75 milijardi kuna, a Zagrebački Holding dužan je, s mjenicama i svim ostalim zaduženjima, dodatnih 5,5 milijardi kuna. Kamata je oko 6 posto. Te kredite bih refinancirao uz kamatu od 2 posto te bih tako oslobodio stotine milijune kuna koji bi ostali u proračunu. Na osnovu toga bih smanjio prirez. Jer građani Zagreba su kažnjeni prirezom od 18 posto, najvećim prirezom u Hrvatskoj. Drugi kanal kojim bih ozdravio gradske financije i smanjio prirez je bolje upravljanje gradskom imovinom. Grad Zagreb ima preko 700 milijuna kuna imovine, prema podacima do kojih sam uspio doći. Boljim upravljanjem tom imovinom oslobodila bi se sredstva za ulaganje u gospodarenje otpadom, za pomoć ugroženim socijalnim skupinama građana.

Što mislite, hoće li na kraju biti uveden porez na nekretnine, koji je dočekan na nož od većine hrvatskih građana? Danas je objavljeno da je Slovenija odustala od sličnog zakona. Treba li  i Hrvatska odustati?

Žestoko sam, kao i koalicija Jedina opcija, protiv poreza na nekretnine i poziva građane da se suprostave tom novom nametu! Naši djedovi i bake, majke i očevi štedjeli su i odricali se dok su gradili nekretnine. Nisu kupovali automobil i trošili, već su kroz gradnju vikendica i kuća štedjeli, skrbili za nove naraštaje. Oni su već jednom platili porez na građevinski materijal i na druge stavke pa bi ovo bilo dvostruko oporezivanje. Zato pozivam sve hrvatske građane da se usprotive tome. Ova Vlada, pogotovo njene potpredsjednica Martina Dalić,, guraju tu ekonomsku filozofiju, koja bi dodatno ugrozila građane. Moramo sve napraviti da se suprostavimo novom osiromašenju naših ljudi. Na izborima građani trebaju kazniti ove koji se zalažu za taj novi porez.

Zašto se je Božo Petrov sastajao s ruskim bankarima i kakve je to on poruke slao Todoriću

-Meni je to šokantna vijest! Božo Petrov predstavljao se kao moralna vertikala, a sada doznajemo da se sastajao s ruskim bankarima, a da mi o tome ništa nismo znali. Šokantno je da predsjednik Sabora nikoga nije o tome izvjestio. Očito je da on jedno govori, a drugo radi i tako urušava svoj ugled. Teško je vjerovati takvom čovjeku. Tražit ćemo na sjednici Sabora da se formira istražno povjerenstvo koje će istražiti što se to zbivalo na tajnim sastancima, za koje tek sada doznajemo. Petrov i Plenković su, dakle, znali sve o zbivanjima u Agrokoru, ali nisu o tome obavještavali javnost. Ako su ti tajni sastanci kumovali daljnjem urušavanju Agrokora i hrvatskog gospodarstva, onda je to na rubu veleizdaje! Todorić nije dužan, kao vlasnik, izvještavati javnost o financijskom stanju tvrtke, ali je predsjednik Sabora obavezan to učiniti, ako se je u to petljao. Ovo je, dakle, sumrak jedne politike.

Po čemu se vi, kao kandidat Živog zida i stranke Promijenimo Hrvatsku, razlikujete od drugih kandidata za gradonačelnika Zagreba?

-Razlika je u tome što su gotovo svi ostali kandidati došli iz političkog inkubatora Milana Bandića. Ja, pak, dolazim bez repova sa željom da provjetrim Zagreb. Učinit ću sve da Gradsko poglavarstvo prestane biti građevinska firma te da počne služiti građanima Zagreba u rješavanju svih njihovih problema.