Vaše dijete ima višak kilograma? Primijenite ovih pet korisnih savjeta i pomozite mu da smršavi Vaše dijete ima višak kilograma? Primijenite ovih pet korisnih savjeta i pomozite mu da smršavi
TweetEmailPrint Pretilost je postala prava epidemija u današnjem modernom svijetu. Osim odraslih, nažalost, sve češće pogađa i one najmlađe. Iako nam je simpatično vidjeti... Vaše dijete ima višak kilograma? Primijenite ovih pet korisnih savjeta i pomozite mu da smršavi


Pretilost je postala prava epidemija u današnjem modernom svijetu. Osim odraslih, nažalost, sve češće pogađa i one najmlađe. Iako nam je simpatično vidjeti bucmasto dijete, višak kilograma kod ove osjetljive populacije treba zaista uzeti ozbiljno.

Pretila djeca često ostaju pretila i u odrasloj dobi te već u djetinjstvu mogu razviti kronična oboljenja, poput artritisa, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2… Alarmantan je podatak da će do 2020. više od 60% oboljenja biti direktno uzrokovano upravo pretilošću.

Iako često mislimo da pretila djeca, budući da puno jedu, hranom dobivaju čak i više nutrijenata, to nije točno. Ta su djeca zapravo pothranjena jer konzumiraju hranu koja sadrži prazne kalorije.

Ako i vaše dijete muku muči s viškom kilograma, vrlo je važno da mu i vi kao roditelj poslužite kao primjer. To znači da i sami trebate uvesti neke dobre životne navike, poput tjelovježbe i više kretanja, te zdraviji jelovnik. Teško je očekivati da će dijete početi gubiti kilograme ako je vaša kuhinja prepuna slatkiša, nezdravih grickalica i pržene hrane te ako prakticirate pasivan način života koji uključuje druženje obitelji isključivo ispred televizora. Želite li pomoći svom djetetu, prvi i osnovni korak jest eliminacija takve hrane te promjena štetnih navika. Isto tako, važno je i da razgovarate s djetetom i posvetite mu određeno vrijeme u svom danu.

Pet savjeta koji će pomoći vašem djetetu da zdravo mršavi:

1. Uvedite obavezan doručak

Jeste li znali da upravo preskakanje doručka pridonosi debljanju i pretilosti? Kako bi vaše dijete započelo dan na pravi način, priuštite mu zdravi doručak bogat antioksidansima i nutrijentima. Zdravi doručak, koji uključuje, primjerice, zobene pahuljice te obilje voća i zdravih masnoća, opskrbit će vaše dijete s puno energije te će ono izbjeći osjećaj umora u školi i tijekom fizičkih aktivnosti. Zahvaljujući dobrom doručku, vaše dijete neće doći u napast da tijekom ručka pojede veliku porciju ili da u večernjim satima ispred TV-a navali na slatkiše i grickalice.

2. Kuhajte kod kuće zdrave i nutritivno bogate obroke

Potaknite dijete da jede obilje voća i povrća (najbolje domaćeg ili iz ekološkog uzgoja) te da pije vodu ili, primjerice, svježe iscijeđeni sok od naranče. Neka ima tri manja obroka u danu te dva mala snacka ili međuobroka, koja će uključivati zdrave grickalice, po mogućnosti pripremljene kod kuće. Najbolje je i da u školu nosi svoju zdravu užinu ili ručak – tako neće pasti u napast da na automatu kupuje slatkiše i nezdrave grickalice koje debljaju. Također, obroke servirajte isključivo u kuhinji i naučite dijete da jede za stolom bez distrakcija poput TV-a ili računala. Osigurajte djetetu obroke koji će, među ostalim, biti bogati i željezom, primjerice zeleno lisnato povrće, leću, slanutak, grah, obilje orašastog voća, poput badema i oraha, te sušeno voće poput smokava, marelica i šljiva (koje je usto odlično i za probavu!). Sušeno voće može vašem djetetu biti odlična zamjena za nezdrave slatkiše.

3. Ograničite gledanje TV-a i drugih ekrana te sjedenje

Dijete koje puno vremena provodi ispred TV ekrana, osim što je pasivno, izloženo je i utjecaju brojnih reklama koje promoviraju nezdravu hranu i slatkiše. Dok dijete prati TV program ili ako je stalno za smartphoneom ili tabletom, veća je vjerojatnost da će i nesvjesno posezati za slatkišima i grickalicama, a neće imati ni osjećaj koju je količinu pojelo. Stoga, ograničite vrijeme koje će vaše dijete provesti za TV-om, tabletom ili nekim drugim ekranom.

4. Potaknite ga na fizičku aktivnost

S obzirom na to da se u školi, a često i kod kuće, puno sjedi, vodite računa o tome da je vaše dijete svaki dan fizički aktivno (neka ono samo odabere između više opcija koje ćete mu ponuditi). Za djecu u dobi od 6 do 17 godina preporučuje se oko 60 minuta fizičke aktivnosti dnevno. Porazgovarajte s njim o tome zašto je kretanje važno i koliko će mu to koristiti za kosti i mišiće, naglasite mu da će imati puno energije za druge aktivnosti. Kilogrami će usto početi padati, a osjećat će se puno bolje i samopouzdanije u društvu vršnjaka. Neka dijete samo bira između aktivnosti koje su mu dostupne ili koje može provoditi u prirodi (nogomet, rukomet, plivanje, košarka, planinarenje, karate, ples, vožnja biciklom, skejtanje…). Također, potaknite dijete da umjesto lifta koristi stepenice te da pješači, primjerice, do prijateljeve kuće ili nekog drugog odredišta ako nije riječ o prevelikoj udaljenosti.

5. Nagradite dijete kada vidite da je ustrajno u provođenju zdravih promjena

Bitno je da svom djetetu pružate podršku dok mijenja navike i uvodi zdravi jelovnik. Kako biste ga dodatno potaknuli da ustraje, nagradite ga s vremena na vrijeme nekom omiljenom aktivnošću – odlaskom u kino, zabavni park ili izlet… – bilo čime što bi ga moglo istinski razveseliti.

Izvor: https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/pretilos-kod-djece