Već pola stoljeća Hrvatska katolička misija Berlin istinski je DOM HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA u Njemačkoj Već pola stoljeća Hrvatska katolička misija Berlin istinski je DOM HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA u Njemačkoj
TweetEmailPrint ”Nemojte se stidjeti svojih korijena, čuvajte svetinju otaca i to prenesi na svoja pokoljenja. Budite svjedoci onoga što smo bili kroz povijest i... Već pola stoljeća Hrvatska katolička misija Berlin istinski je DOM HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA u Njemačkoj


”Nemojte se stidjeti svojih korijena, čuvajte svetinju otaca i to prenesi na svoja pokoljenja. Budite svjedoci onoga što smo bili kroz povijest i onoga što trebamo biti i danas. Ne dajmo se uništiti, nego budimo narod koji zna voljeti sebe i bližnjega. Ostanite vjerni Bogu i svome domu. Prenesite to divno blago svoje vjere, kulture i identiteta budućim generacijama”, naglasio je kardinal Vinko Puljić na Svetoj misi u Berlinu

Svečana akademija u povodu 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije Berlin pod geslom „Dani vjernosti Bogu i Domovini“ održana je u subotu 18. svibnja u punoj dvorani “RBB Sendesaal” u Berlinu. Akademija je započela molitvom, koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić.

Uz bogat kulturno-duhovni program, slavlje je nastavljeno svečanim misnim slavljem u nedjelju 19. svibnja u crkvi sv. Sebastijana u Berlinu, koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić zajedno sa  predstavnicima njemačke Crkve te ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislavom Markićem i delegatom za hrvatsku inozemnu pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom.

”Djelovanje Hrvatskih katoličkih misija u svijetu, tako i misije Berlin, obuhvaća ne samo duhovno-pastoralnu skrb, već i kulturno, sportsko i karitativno okupljanje Hrvata u Berlinu, stoga je Hrvatska katolička misija uistinu dom hrvatskog zajedništva. U slavlju neraskidivog zajedništva i trajnih veza hrvatskog naroda upućujem Vam iskrene čestitke i podršku. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske ostaje vaš partner u vašim nastojanjima i djelovanju kojim čuvate hrvatski nacionalni identitet”, istaknuo je na svečanoj akademiji u subotu Dario Magdić, obnašatelj dužnosti zamjenika državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

U svojoj propovijedi kardinal Puljić je na Svetoj misi u nedjelju istaknuo da ga raduje vidjeti toliki broj hrvatskih vjernika koji su sačuvali vjeru svojih otaca koja je skupo koštala naš hrvatski narod.

”Ljudi su za tu vjeru ginuli, umirali, svjedočili, podnosili zatvore, ali su ostali vjerni. Zato vas želim ohrabriti da istinski pokušate ustrajati u toj vjeri, ali ne samo vi, nego tu vjeru valja ostaviti u baštinu mlađim naraštajima, jer je obitelj prva škola vjere”, kazao je kardinal Puljić te hrvatskim vjernicima poručio da poštuju Njemačku, ali da se ne stide svoga kraja i svoga zavičaja.

”Nemojte se stidjeti svojih korijena, čuvajte svetinju otaca i to prenesi na svoja pokoljenja. Budite svjedoci onoga što smo bili kroz povijest i onoga što trebamo biti i danas. Ne dajmo se uništiti, nego budimo narod koji zna voljeti sebe i bližnjega. Ostanite vjerni Bogu i svome domu. Prenesite to divno blago svoje vjere, kulture i identiteta budućim generacijama i budimo zahvalni svima onima koji su nam na našem križnom putu bili potpora za opstanak. Svjedočimo da smo djeca Božja i braća u Isusu Kristu“, naglasio je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić.

FOTO: screeenshot videosnimke YouTube-a; arhiva Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan RH

 

 

Komentari