VELIKA PLJUSKA IZ EU! Waitz: Šume u Hrvatskoj brutalno se pustoše i to moramo hitno zaustaviti! VELIKA PLJUSKA IZ EU! Waitz: Šume u Hrvatskoj brutalno se pustoše i to moramo hitno zaustaviti!
TweetEmailPrint U izjavi snimljenoj u centru Zagreba, supredsjednik Europske stranke zelenih, čija riječ se itekako sluša u Europskoj komisiji, jasno je i nedvosmisleno podržao... VELIKA PLJUSKA IZ EU! Waitz: Šume u Hrvatskoj brutalno se pustoše i to moramo hitno zaustaviti!


U izjavi snimljenoj u centru Zagreba, supredsjednik Europske stranke zelenih, čija riječ se itekako sluša u Europskoj komisiji, jasno je i nedvosmisleno podržao Zeleni odred, potvrdio da govore istinu te da se u Hrvatskoj doista događaju brojna vrlo štetna pustošenja šuma, takozvani golosjeci! Kazao je, doslovce, da su mnogi veliki krajolici u Hrvatskoj ‘obrijani’ do kraja, da su mnoga brda i planine opustošeni. Ogroman je to vjetar u leđa Zelenom odredu, te velika javna packa Hrvatskoj vladi i Hrvatskim šumama, gdje ustrajno negiraju tvrdnje da se u Hrvatskoj odvija pustošenje šuma velikih razmjera!

Ono što već godinama tvrde u Zelenom odredu, braniteljske udruge Vidra, a što godinama demantiraju odgovorni u Hrvatskim šumama, potvrdio je ovih dana u Zagrebu i ‘ugledna europska faca’-  Thomas Waitz, supredsjednik Europske stranke zelenih, koji je u Europskoj komisiji zadužen za zaštitu prirodnih resursa na području EU!

On je u javnoj izjavi, snimljenoj u centru Zagreba, jasno i nedvosmisleno podržao Zeleni odred, potvrdio da govore istinu te da se u Hrvatskoj doista događaju brojna vrlo štetna pustošenja šuma, takozvani golosjeci! Kazao je, doslovce, da su mnogi veliki krajolici u Hrvatskoj ‘obrijani’ do kraja, da su mnoga brda i planine opustošeni.

‘Ovdje sam da dam potporu Zelenom odredu i njihovoj borbi!’

Bez ikakve sumnje, značajan je to vjetar u leđa Vesni Grgić i Zelenom odredu te velika javna packa Hrvatskoj vladi i Hrvatskim šumama (jedini član Skupštine Hrvatskih šuma je ministrica poljoprivrede u Vladi RH), koji ustrajno negiraju sve glasnije i sve argumentiranije tvrdnje da se u Hrvatskoj odvija pustošenje šuma neviđenih razmjera.

”Neopisiv je osjećaj kad znaš da imaš podršku istomišljenika koji se bori za isti cilj kao i ti, a k tome je još i vođa najbrže rastuće snage u Europskom parlamentu. U videosnimci pogledajte i poslušajte što supredsjedatelj ‘European Greens’ Thomas Waitz kaže o sve većem problemu pustošenja šuma, koji je poharao Hrvatsku, ponajviše zahvaljujući “stručnjacima” iz Hrvatskih šuma d.o.o.. Poslušajte i zašto je bitno sačuvati starije šume…”, napisala je na Facebook stranici Zelenog odreda Vesna Grgić, predsjednica udruge Vidra i voditeljica Zelenog odreda te je podijelila videosnimku javnog obraćanja Thomasa Waitza.

Ovdje prenosimo s engleskog prevedenu izjavu uglednog europarlamentarca:

”Upravo u Hrvatskoj se događaju mnogi golosjeci, odnosno brutalna pustošena šuma! Mnogi su veliki krajolici u Hrvatskoj ‘obrijani’ do kraja! Mnoga su brda i planine opustošeni.

‘Iz dana u dan šumsko blago u Hrvatskoj nestaje’

Moramo to zaustaviti pod hitno, ukoliko želimo pokazati građanima ono što smo kao Europska unija obećali. Trebamo zaustaviti golosjeke zbog toga što oni uništavaju krajolike i tlo, ali uništavaju i mogućnost da se šume same održavaju. Zato sam danas ovdje u Hrvatskoj da dam potporu civilnom društvu, ali i Zelenom odredu u njihovoj borbi za njihovo nacionalno blago, za održivo gospodarenje šumama, za blago koje još postoji u Hrvatskoj, ali koje nestaje sve više iz dana u dan!

Pridružite se i podržite Zeleni odred, da spasimo što se spasiti može. Zdrave šume i održivo šumarstvo su ključ održive europske strategije bio-raznolikosti, ali i velika stvar za europski New deal, ali i za buduću tranziciju napuštanja fosilnih goriva. Zato se treba okrenuti održivom gospodarenju šumama”, izjavio je u Zagrebu Thomas Waitz, supredsjednik Europske stranke zelenih, koji je u Europskoj komisiji zadužen za zaštitu prirodnih resursa na području EU.

Ranije su, za vikend, administratori FB stranice Zeleni odred – forum objavili i tekst o službenom susretu Thomasa Waitz s voditeljicom Zelenog odreda Vesnom Grgić, a objavili su i njihovu zajedničku fotografiju snimljenu u Zagrebu.

‘Europska komisija iznimno zadovoljna radom Zelenog odreda’

”U posjet Hrvatskoj stigao je europarlamentarac Thomas Waitz iz Europske Stranke Zelenih, koji se jutros službeno sastao s predsjednicom VIDRA-e i voditeljicom Zelenog odreda Vesnom Grgić. Tema razgovora bila je kontinuirano izvještavanje Europske komisije o devastaciji šuma u području odgovornosti i sprege države i Hrvatskih šuma. Grgić je pritom naglasila – “Uočavamo zabrinjavajući i povećani intenzitet sječe na teritoriju RH te ćemo pojačati zajedničke napore s prijateljima iz Europske Stranke Zelenih kako bi Europska komisija žurno djelovala i odradila zadaću ”.

Thomas Waitz je, između ostalog, naglasio kako je Europska komisija iznimno zadovoljna radom Zelenog odreda, s posebnim naglaskom na Final Report – “Izvještaj o deforestaciji u Republici Hrvatskoj”. Istovremeno je dogovorena daljnja suradnja Europske Stranke Zelenih i Zelenog odreda, a u planu su i skorašnje akcije”, stoji u objavi na FB stranici Zelenog odreda.

FOTO: FB stranica Zeleni odred – forum