‘Veliki porast smrtnosti u RH posljedica je kolapsa zdravstva; zaprepastilo nas je koliko je tu korupcije’ ‘Veliki porast smrtnosti u RH posljedica je kolapsa zdravstva; zaprepastilo nas je koliko je tu korupcije’
TweetEmailPrint ”Razotkrili smo korupciju u hrvatskom zdravstvu – crno na bijelo. Ostali smo zaprepašteni koliko je bila prisutna. Veliki porast smrtnosti i brojne povrede... ‘Veliki porast smrtnosti u RH posljedica je kolapsa zdravstva; zaprepastilo nas je koliko je tu korupcije’


”Razotkrili smo korupciju u hrvatskom zdravstvu – crno na bijelo. Ostali smo zaprepašteni koliko je bila prisutna. Veliki porast smrtnosti i brojne povrede prava na zdravstvenu zaštitu, na koje upozorava Pučka pravobraniteljica, itekako su povezani. Jedno bez drugoga nažalost ne može. Točno je da gubimo građane i to one koje ne bi trebali izgubiti. No, dok se problemi u zdravstvu ne priznaju, ponavljat će se stalno iste greške”, upozorava predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata u razgovoru za Promise.hr

Zadnjih nekoliko godina Državni zavod za statistiku bilježi dramatičan porast smrtnosti stanovništva Hrvatske (pogotovo umirovljenika) – i to i u onim mjesecima kada je korona zanemariva. Hrvatske granice i dalje zapljuskuje snažan val iseljavanja, a među iseljenicima su i na tisuće liječnika. O svim tim činjenicama, koje kod većine građana izazivaju zebnju i zabrinutost, razgovarali smo s dr. sc. Jasnom Karačić, predsjednicom Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

”Brojni liječnici, liječničke udruge, kao i vaša Udruga, upozoravaju da je situacija u hrvatskom zdravstvu katastrofalna te da bi u idućih pet godina pola stanovnika RH moglo ostati bez obiteljskog liječnika. Uz izuzetno visoki mortalitet, a nizak natalitet Hrvatska ubrzano nestaje, a jedan od razloga je i kolaps zdravstvenog sustava. No, oni koji bi pod hitno morali reagirati i krenuti s istinskim reformama, prave se da je sve u najboljem redu. Tko je tu ‘lud’, odnosno zašto svjesno i bez kočenja i dalje jurimo u ponor?

O reformi u zdravstvenom sustavu govori se već godinama, ali nitko nije bio toliko hrabar i mudar da makar zaustavi raspadanje zdravstvenog sustava nego se kontinuirano još radilo sve ono što nije bilo prioritetno i na taj se način dopustilo da se našteti pacijentima. I direktno i indirektno. Najgore što se može dogoditi je reći da je sve u redu. Otvoreno je potrebno komunicirati o problemima u zdravstvu i na taj način analizirati sve ono što se može otkloniti i naći način kako riješiti probleme. Dok se problemi ne priznaju, ponavaljat će se stalno iste greške.

Dr. Mirjana Livojević, liječnica iz Siska koja je postala poznata nakon nedavnog prosvjeda mladih liječnika u Zarebu, u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ naglasila je, de facto, da zdravsto propada ponajprije zbog korupcije i nepotizma, odnosno zato što politički podobnici i poslušnici, a ne stručni i sposobni kadrovi dobivaju posao, napreduju te zauzimaju vodeća mjesta… Kako komentirate tu tvrdnju, odnosno slažete li se s tom (pojednostavljenom) ‘dijagnozom’?

U potpunosti podržavam mlade liječnike u njihovim zahtjevima. I sama sam naglašavala više puta kako zdravstvena politika prvo mora zaštiti zdravstvene djelatnike da bi oni mogli štititi svoje pacijente i to se pokazalo točno, i u znanstvenim istraživanjima koje sam provela zajedno sa kolegama. Također smo razotkrili i korupciju, crno na bijelo gdje smo ostali zaprepašteni koliko je bila prisutna. Nažalost sve više liječnika me zove i traži pomoć jer oni žele biti tu za svoje pacijente, provoditi nova znanja u iskustvo, a vrlo često im to strukture u ne dopuštaju. Zdravstvo je tim i povezani lanac i neka samo jedna karika ne odgovara, lanac se prekida  pa tako i zdravstvena zaštita. Pacijent mora biti partner u svom liječenju uključujući poštovanje prava pacijenata od strane zdravstvenih djelatnika, ali i obaveza pacijenta koje rijetko tko spominje.

Kako vladajuću oligarhiju, odnosno zdravstvenu administraciju, natjerati da pod hitno promijene pristup i kriterije, dok još nije prekasno? Kako ih uvjeriti da su korjenite reforme, odnosno izgradnja zdravog zdravstvenog sustava, još jučer morali započeti?

Edukacija, edukacija i isključivo edukacija! Lijepo se vidi kroz primjere i naše suradnje sa bolnicama. Imamo one od kojih dolazi najveći broj pritužbi pacijenata, no kad im ponudite edukaciju, onda kažu kako njima to ne treba jer sve znaju. I naravno suprotno, imamo vrhunsku suradnju sa nekoliko bolnica od koji onda puno bolje znaju kako riješiti problem i ispraviti pogrešku.

Zdravstvena administracija mora biti u mogućnosti učiti na svojim greškama kako se one poslije ne bi ponavljale u budućnosti. Dokle god se neki ponašaju da savršeni i ne priznaju greške, pacijenti će umirati.

Na pitanje kada će javnosti biti predstavljena nužno potrebna reforma zdravstva, Marija Bubaš državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, pred TV je kamerama teatralno mahala kemijskom olovkom, ironično kazavši:  “Evo ga, rješenje je tu – čarobni štapić!” Jesu li doista tako nemoćni, jadni i nevini, kako se žele predstaviti? Što mislite, zašto tvrde da su nužne reforme praktički nemoguće?

Opet se vraćamo na prethodnu stvar. Zdravlje je iznad politike i novca, i bilo koji pokušaj sređivanja bez kompetentnih osoba, neće uspjeti. Imamo vrhunske stručnjake za razna područja, a oni se gube negdje u toj administraciji i nisu u mogućnosti dati svoj doprinos.  Razmišljaju li oni na način da sada mogu biti na visokoj poziciji i osigurati svojoj obitelji najbolje liječenje preko poznanstava ili van Hrvatske? Ali ne razmišljaju o tome da žive u Hrvatskoj gdje se može dogoditi neka situacija koja je hitna, i kada neće imati vremena za drugo nego će  biti „osuđeni „ na to da su pacijent u nekoj od hrvatskoj bolnica.

Kako su odgovorni u Ministarstvu zdravstva reagirali kada ste im iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata ponudili stručnu pomoć i suradnju, odnosno kada ste izašli s konkretnim prijedlozima za unaprjeđenje stanja u zdravstvu?

Za naše prijedloge potrebna je volja i upornost. S njihove strane volje nema za konkretne promjene koje će donijeti dobro pacijentima. Mi imamo spreman i prijedlog novog zakona o pravima i obavezama pacijenata, jer postojeći uključuje samo prava , na snazi je od 2004. godine i nije više primjenjiv u praksi.

S obzirom da smo jedina stručna udruga po pitanju prava pacijenata, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, mi smo  ponudili otvorenu suradnju kako bi dali svoju ekspertizu kroz jedinstveni program koji prate i ministri iz drugih država EU. Pokazala se jako korisnom jer se temelji na iskustvu postojećih pritužbi pacijenata pa se jasno vidi koje se situacije ponavljaju.

”Sustav nam više ne funkcionira, gotovo je. Gase se životi. Loša komunikacija je izvor svih problema, a ne novac, koji je uvijek opravdanje. Vrijeme je za promjenu zakona o zaštiti prava pacijenata gdje će biti zadovoljni pacijenti a i zdravstveni djelatnici, a ne kozmetičke reforme temeljene na političkom partne rstvu i korupciji”, napisali ste prije dva mjeseca u otvorenom pismu ministru Berošu. Jesu li vam iz ministarstva odgovorili? Odgovaraju li ikada na vaše inicijative i prijedloge?

Odgovor i podršku smo dobili od mnogih liječnika, ravnatelja i zaposlenika u Ministarstvu zdravstva, ali onih koji javno ne smiju ništa reći jer ih se tretira samo kao administrativno osoblje. Niti oni nemaju „pravo glasa „ u zdravstvenoj politici, a vjerujem da bi se od njih puno moglo naučiti, a pogotovo bi od njih mogli učiti oni koji vode sustav.

U velikom izvješću Pučke pravobraniteljice RH za 2021. godinu ističe se da su najčešći razlozi zbog kojih su im se hrvatski građani obraćali – povrede prava na zdravstvenu zaštitu te sumnja da su diskriminirati. Jesu li se i vama pacijenti masovno obraćali u zadnjih par godina? Na što se najčešće žale i zbog čega podižu sudske tužbe?

Imamo izvrsnu suradnju sa uredom Pučke pravobraniteljice. I zaista kroz naše razgovore, vidimo da povrede ljudskih prava proizlaze iz prava pacijenata, dok su prava osiguranika povezana direktno sa osiguravateljem HZZO-om. Postoji velika diskriminacija, a posebno je bila vidljiva prije nekoliko mjeseci kod pacijentice vezano za prekid trudnoće. Ne samo da postoji diskriminacija, nego i stigmatizacija.

Što mislite, postoji li povezanost između velikog ‘skoka’ broja umrlih građana Hrvatske (na što učestalo upozoravaju umirovljeničke udruge), s vrlo učestalim povredama prava na zdravstvenu zaštitu, odnosno s urušenim sustavom zdravstva?

Jedno bez drugoga nažalost ne može. To je direktna poveznica i na to se upozorava godinama. Točno je da gubimo građane i to one koje ne bi trebali izgubiti.

Sve češće se događa da građani zbog predugih listi čekanja, odnosno zbog nemogućnosti da na vrijeme dobiju kvalitetan pregled i dijagnostiku, odlaze u privatne klinike i ordinacije. Ima li istine u tvrdnji da se se javno-zdravstveni sustav u Hrvatskoj namjerno prepušta laganom propadanju jer je to u interesu mnogima u privatnim klinikama i ordinacijama?

Naravno da svatko gleda svoj interes. Pacijent je u tom smislu, kupac-potrošač kao korisnik zdravstvene zaštite. Javno i privatno može biti komplementarno. Samo je potrebno utvrditi granice, uvesti elektronsku kontrolu rada. Takva suradnja bi imala benefit za pacijente, jer će se iskoristiti svi mogući resursi dostupni u hrvatskom zdravstvu. Biti će manje liste čekanja te će se spriječiti sukob interesa liječnika koji rade javno i privatno, ako će pacijenti dobiti refundaciju koliko to košta u bolnici.

Što bi najprije trebalo učiniti da bi se zaštitila prava pacijenata u Hrvatskoj? Može li se to učiniti i bez velikih dodatnih izdvajanja za zdravstvo?

Može, naravno. Prvo je promjena zakona koji od 2004 godine se nije mijenjao i nitko se ne može nasloniti na njega. Drugo je edukacija koja mora biti obavezna za sve bolnice. Mora se uvesti jedinstveni put pritužbi pacijenata, da se zna gdje ona počinje i gdje završava. Ali edukacija bolnica je najvažnija, kako bi njeni  zaposlenici znali kako se nositi sa pritužbama, kako reagirati na njih i kako da im jedna pritužba pacijenata bude okvir za njihovo učenje i razvoj.

FOTO: Privatna arhiva dr. Jasne Karačić; screenshot videosnimke

Tekst je dio projekta: ‘Sve učestalije povrede prava na zdravstvenu zaštitu i pomor umirovljenika; kako stanje popraviti?’ financiranog od strane Agencije za elektroničke medije

ZDRAVSTVO SMRTNO BOLESNO: Covid jenjava, a broj umrlih najveći ikad! I još raste

Što je uzrok nezapamćenog pomora umirovljenika u RH? Siromašni umiru brže!