Veliko priznanje rock legendi i BORCU PROTIV KORUPCIJE – kojega bi političari najradije zabranili Veliko priznanje rock legendi i BORCU PROTIV KORUPCIJE – kojega bi političari najradije zabranili
TweetEmailPrint Vođi Atomskog skloništa su, zbog njegovih javnih istupa i ukazivanja na kriminal te na korumpirano pravosuđa, u Istri zadnjih godina ‘spuštene sve rampe’... Veliko priznanje rock legendi i BORCU PROTIV KORUPCIJE – kojega bi političari najradije zabranili


Vođi Atomskog skloništa su, zbog njegovih javnih istupa i ukazivanja na kriminal te na korumpirano pravosuđa, u Istri zadnjih godina ‘spuštene sve rampe’ pa taj iznimno daroviti umjetnik te ‘zviždač’, zbog politički nametnute blokade praktički nema prilike nastupati u regiji u kojoj živi. No, organizatori jučerašnjeg jedinstvenog pop-rock spektakla na jezeru Bundek – koncerta na kojem su zajednički nastupile stotine hrvatskih vrhunskih glazbenika iz svih dijelova Lijepe naše – odabrali su upravo Langera te njegovu pjesmu ‘Za ljubav treba imat dušu’ za središte spektakla. Čarobna atmosfera na Bundeku nikoga nije ostavila ravnodušnim – 50 bubnjara, 50 gitarista, 50 basista i 50 vokala proizveli su impresivnu sliku i ton

Iznimnu satisfakciju doživio je jučer Bruno Langer, legendarni pulski glazbenik, pjesnik, pjevač, vođa jednog od najdugovječnijih rock bendova – Atomskog skloništa, ali i jedan od najodvažnijih hrvatskih prijavitelja korupcije i kriminala – koji je na svom poluotoku, a dijelom i u Hrvatskoj, bio gurnut na margine baš zato što je zasmetao moćnicima koje ustrajno proziva zbog pljačke i uništavanja zemlje.

Langeru su, podsjetimo, zbog njegovih javnih istupa i ukazivanja na kriminal te na korumpirano pravosuđa, u Istri zadnjih godina ‘spuštene sve rampe’ pa taj iznimno daroviti umjetnik te ‘zviždač’, zbog politički nametnute blokade, praktički nema prilike nastupati s Atomskim skloništem u regiji u kojoj živi.

Bruno je, do prisilne pauze zbog koronavirusa, sa svojim momcima kruh zarađivao svirkama u udaljenim dijelovima Hrvatske, ali i u susjednim državama u kojima je i danas vrlo popularan (u svim nekadašnjim republikama bivše države Atomsko sklonište redovito nastupa pred brojnom publikom, a Langer dobiva veliki prostor u tamošnjim medijima pa se mogao steći dojam da su pulski rokeri popularniji u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini pa i Srbiji – nego u Hrvatskoj…).

Toliko glazbenika zajedno na pozornici – se ne pamti

No, organizatori jučerašnjeg jedinstvenog pop-rock spektakla na zagrebačkom jezeru Bundek (koncerta uživo na kojem su zajedno nastupile stotine hrvatskih vrhunskih glazbenike iz svih dijelova Hrvatske) odabrali su upravo Brunu Langera, te njegovu pjesmu ‘Za ljubav treba imat dušu” za središte spektakla.

Ovdje prenosimo neznatno skraćeni tekst Jutarnjeg lista o tom događaju (po prvi puta nakon godinu dana pauze zbog korone, hrvatski glazbenici nastupali su uživo):

”Snimanje spota za pjesmu (Za ljubav) “Treba imat dušu” Brune Langera i njegova Atomskog skloništa na zagrebačkom je Bundeku okupilo je u subotu u jutro ekipu iz branše koja je posljednjih godinu dana potpuno utihnula – glazbenike.

Toliko hrvatskih muzičara na jednome mjestu gotovo se i ne pamti. Već od 6.30 ujutro bilo je fascinantno gledati kako deseci bubnjara iz svojih automobila na pozornicu, smještenu na jezeru, iznose svoje instrumente, a sat vremena poslije počeli su pristizati gitaristi i basisti kako bi spojili u struju svoja pojačala i pripremili se za svirku. Na kraju su stigli i vokali koji su jedini mogli komotno ušetati na “mjesto zločina”.

Svirci na ‘Lakestocku’ veselili se poput djece

Povod ovom glazbenom druženju je Zlatni Studio i “Lakestock”, glazbeni broj koji je osmišljen da začini dodjelu najveće medijske nagrade koja će se četvrtu godinu zaredom održati u izravnom prijenosu, u HTV-ovu studiju “Anton Marti” na Prisavlju. Muzičari su se ovoj svirci, pod strogim propisima koje je odredilo Zavod za javno zdravstvo, veselili poput djece. Nakon dugo vremena ponovno su se vidjeli, razgovarali, šalili, svirali…

Jer, njihova je najveća snaga u instrumentima, a upravo je “Treba imat dušu” ritam koji se nekako nametnuo za vrijeme u kojem smo se našli. Čarobna atmosfera na Bundeku nikoga nije ostavila ravnodušnim – 50 bubnjara, 50 gitarista, 50 basista i 50 vokala pokazali su i proizveli impresivnu sliku i ton.

– Moram priznati da je nakon svega lošeg što smo proživljavali, ova akcija nešto što me konačno budi. Osjećam odličnu “vibru” i veselim se danu pred nama – rekao je asistent redatelja Adil Džanković.

Slično je razmišljao i glazbenik Ante Gelo, gitarist i glazbeni producent koji je osmislio tu priču, pa je s guštom rano ujutro dočekao na Bundeku kolege i prijatelje kako bi ovaj orkestar djelovao kao jedan.

– Reakcija je jedinstvena. Pa, nismo svirali godinu dana i ovo nam je nevjerojatan impuls pozitivne energije, poticaj da preživimo ovo vrijeme i nađemo veselje u prijateljstvu i međusobnoj solidarnosti.  Stigli su nam prijatelji i kolege glazbenici iz cijele Hrvatske, iz Dubrovnika, Pule, Splita, Osijeka, Rijeke, Požege, Županje, Karlovca, Bjelovara… Divan je odaziv. Ima tu ozbiljnih faca, strahovitih glazbenika svih generacija, ljudi koji su tijekom karijere snimali i odsvirali neke velike pjesme, pjesme koje svi volimo i koje nam svima puno znače – ispričao je Gelo.

Ivica Vlašić, prepun iskustva što se tiče produkcije i prijenosa raznih događaja koje su snimali na Hrvatskoj televiziji, također je bio iznimno zadovoljan.

Keks:’ Treba imat dušu’ je odličan izbor pjesme

– Inače puno radimo s glazbenicima, ali nikad se nije dogodilo da je toliko glazbenika na jednome mjestu. To šarenilo izgleda savršeno, puno mladih ljudi, ali i onih koji imaju brojne utakmice u nogama, stopilo se kako bi pokazali što sve mogu zajedno – rekao je producent Vlašić.

Svi glazbenici koji su stigli na Bundek su se oduševili jer dugo zbog korone nisu imali instrumente u rukama. Legendarni gitarist Damir Lipošek Keks iz Prljavog kazališta kazao je kako je “Treba imat dušu” odličan izbor pjesme za ovaj broj glazbenika koji se okupio.

– Ovo je poruka i za sve one strukture koje odlučuju o našoj sudbini. Možda je vrijeme da razmisle u kojoj smo mi poziciji. A što se tiče prijatelja i kolega, jako mi je drago što smo se našli na istome mjestu jer se dugo nismo vidjeli. Ozračje je fenomenalno, mrvicu nam je u početku bilo hladno za ruke, ali kako su prolazili sati i ta je nelagoda prošla – ispričao nam je Keks.

Bubnjari su napravili kreativnu buku, a Jan Ivelić Pele, poznati splitski drumer, kazao je da mu nije bio nikakav problem potegnuti iz Splita kako bi se barem na nekoliko sati družio s ekipom i osjetio čar dobrog ritma.

– Strahovita je to energija – zaključio je Ivelić dok je Marko Lazarić, također poznati bubnjar koji je svirao u bendovima gotovo svih značajnijih domaćih zvijezda, dodao kako je oduševljen ovom inicijativom jer se takvo što u Hrvatskoj nikada nije dogodilo. – Nisam mogao dočekati da svi zajedno zabučimo, za Zagreb, za cijelu Hrvatsku – poručio je Lazarić.

Langer: Ovo me više iznenadilo nego kad je moja pjesma ušla top 100 u Americi

Pravo oduševljenje izazvao je dolazak na Bundek Brune Langera, šefa Atomskog skloništa i autora legendarne pjesme “Treba imat dušu”, a uspio je stići unatoč nezgodi koju je imao u svojoj Puli u 5 sati ujutro. Naime, kada je kretao prema Zagrebu, shvatio je da mu je probušena guma. No, taj incident Langera nije oneraspoložio jer je brzom intervencijom stvar bila riješena.

– Ništa me nije moglo spriječiti jer sam silno želio biti tu, s mojim prijateljima i asovima domaće glazbene scene. Kada ste me obavijestili da će se snimati moja pjesma, imao sam osjećaj da sanjam. Čak sam bio više iznenađen nego 1993. kada je moj singl “Kineski bicikl” ušao u top 100 na američkom tržištu – otkriva Langer koji se prisjetio i kako je nastala pjesma “Treba imat dušu” kojom se “prizivaju duhovi”.

”Samo dva dana prije nego što je Atomsko sklonište putovalo u London, u legendarni Jam studio gdje je bend 1982. snimao album, napisao sam tu pjesmu. Ono što će zauvijek biti zabilježeno vezano uz moj bend, ostat će u glazbenoj povijesti, jest da ju je producirao John Etchells, čovjek koji je snimao sve albume grupe Queen – ispričao je legendarni pulski glazbenik.

A od uzbuđenja što je na zagrebačkom jezeru sreo puno starih prijatelja, govori, trebat će mu dani da mu se slegnu svi dojmovi.

– Za rock’n’roll treba imat dušu, a oni su upravo to pokazali – zaključio je Langer čijem bendu i dalje, unatoč više desetljeća provedenih na sceni, ni najmanje ne fali entuzijazma pa su tako prije koronakrize i dalje svirali 50 koncerta u godini.

Miladinov: Sve je iznenadilo toliko dobre energije

“Direktor” ovog spektakla, točnije redatelj kako ovog spota na Bundeku tako i same dodjele Zlatnog Studija, Ivan Miladinov, kaže kako su očekivali dobru atmosferu, ali ih je sve iznenadila toliko dobra energija.

Uistinu je ovo trebalo doživjeti. Lokacija se pokazala kao pun pogodak, vrlo je filmična i s odličnim difuznim svjetlom. Sve što smo zamislili, to smo i ostvarili. – zaključio je Miladinov.

A o koliko je velikom projektu riječ, uz već iznesene podatke o broju glazbenika, odlično govori i činjenica da se spot za pjesmu (Za ljubav) “Treba imat dušu” snimao s 12 kamera u sistemu i dvije izvan njega. Uz to, najsuvremeniji dron snimio je spektakl iz zraka. Kako je sve ispalo publika će moći vidjeti 20. veljače na Prvom programu HTV-a kada starta četvrta svečana dodjela Zlatnog Studija”, piše Jutarnji list od nedjelje 7. veljače.

FOTO: Screenshot videosnimke YouTube-a; preslika s jutarnji.hr