VIDEO: ‘Dalić je napisala zakon o Agrokoru da bi OMOGUĆILA BOGAĆENJE BANAKA i svojih izabranika!’ VIDEO: ‘Dalić je napisala zakon o Agrokoru da bi OMOGUĆILA BOGAĆENJE BANAKA i svojih izabranika!’
”Gospođa Dalić je ista ona osoba koja želi prodati HEP i tako jedinu preostalu hrvatsku zlatnu koku prepustiti u strane ruke. Na svaki problem... VIDEO: ‘Dalić je napisala zakon o Agrokoru da bi OMOGUĆILA BOGAĆENJE BANAKA i svojih izabranika!’

”Gospođa Dalić je ista ona osoba koja želi prodati HEP i tako jedinu preostalu hrvatsku zlatnu koku prepustiti u strane ruke. Na svaki problem gospodarstva, bilo da je riječ o Petrokemiji, Đuri Đakoviću, brodogradnji…, ona odgovara: nađite strateškog partnera. Kada gledamo rezultate tih partnerstava, vidimo da od 1993. imamo najskuplje telefonske impulse, najviše kamatne stope, najskuplje lijekove…”, nabrajao je Lovrinović

U Splitu večeras grme desetine tisuća ljudi, pa su današnji događaji u Saboru gurnuti na marginu. No, upravo to je, čini se, i bio cilj.

Zašto su, u stvari, Plenković i suradnici toliko ustrajavali na ni po čemu hitnoj, ni previše bitnoj Konvenciji, unatoč činjenici da bi zbog toga mogli izgubiti većinu te srušiti vlastitu vladu, pokazalo se, čini se, danas, kada je na dnevni red Sabora došla rasprava o povjerenju ministrici Dalić, ondosno rasprava o svim do sada skrivanim i prikrivanim nevjerojatnim svinjarijama oko Agrokora.

Najbolje je sve to, odnosno činjenicu da su dizanje tenzija oko Istanbulske svjesno podgrijalivali  kako bi, prema svemu sudeći, sakrili pljačku stoljeća koja se provodi kroz Lex Agrokor, razotkrio profesor financija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, dr. sc. Ivan Lovrinović tijekom  današnje rasprave u Saboru.

‘Za Hrvatsku je dobro da Agrokor više nije hrvatski’, tvrdi Dalić?!

”Agrokor više nije hrvatska, već međunarodna kompanija, i to je dobro za Hrvatsku?! Tako je otprilike govorila gospođa Dalić neki dan. Dobro je za Hrvatsku da se riješava takvih ključnih kompanija, kompanije koja drži četvrtinu prehrambene proizvodnje u Hrvatskoj, obrađuje po 33 tisuće hektara.

No, na početku obraćanja, koristit ću se neospornim činjenicama kojima ću pokazati i dokazati da Martinu Dalić što prije treba smijeniti s mjesta potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva. Upravo na tom mjestu drže se svi konci ekonomske politike. Ona je te konce pomrsila.

Osim toga, daje ih i u ruke onima koji ostvaruju svoje interese na štetu hrvatskoga gospodarstva i naroda, bilo da je riječ o domaćim ili stranim centrima moći. Ovo nije samo glasanje o povjerenju. To je zapravo razotkrivanje svih radnji koje ukazuju na odgovornost potpredsjednice Vlade, gospođe Martine Dalić, a koje su dovele do slučaja Agrokor, ali i svih daljnjih posljedica kojih smo i danas svjedoci.

Gospođa Dalić, a to je pokazala i posljednjim potezima u slučaju Agrokor – zbog kojih i tražimo njezinu smjenu, proteklih gotovo dvadeset godina u politici nije donijela niti jednu konkretnu pozivinu mjeru. Samo bahatost.  A u sadašnjem mandatu – nepotizam, pogodovanje, sukob interesa, neopravdano omogućavanje bogaćenja svojih najbližih suradnika, neetičko i zakonski upitno svoje ponašanje, ali i takvo ponašanje najbližih suradnika i odabranika.

Gospođa Dalić, u najmanju ruku, mora otići zbog političke odgovornosti.  Jer je Ante Ramljak, kojega je ona postavila, podnio ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika u Agrokoru poslije optužbi da je u sukobu interesa.

Povezanim osobama napunili džepove milijunima!

Ako je Ramljak priznao krivnju, onda je to morala učiniti i gospođa Dalić. Potpredsjednica Vlade se problemima Agrokora nije bavila na odgovoran način, već upravo suprotno. Ona se često pokazala kao glavni krivac za nastale probleme. Ona je od afere Agrokor 1 stvorila aferu Agrokor 2. I to od tajnih sastanaka, skrivanja informacija o stanju u Agrokoru i autoru posebnog zakona Lex Agrokor, kao i od činjenice da je specijalni zakon o Agrokoru pun rupa i nedorečenosti te do – u najmanju ruku – katastrofalnog sukoba interesa njezinog kadra, gospodina Ramljaka, koji je povezanim osobama napunio džepove milijunima kuna od novih kreditora i posebno od radnika i dobavljača Agrokora.

Dakle, nedvojbeno je dokazano, Martina Dalić je, kao što je i sama rekla, napisala zakon o – pod navodnicima – spasu Agrokora, po mjeri te tvrtke i kako bi omogućila bogaćenje banaka, nekolicine konzultanata i drugih svojih izabranika, a sve tako što je svojim političkim utjecajem omogućavala njegovo neetično, a možda i kriminalno ponašanje.

I na žalost, to je tek vrh ledenog brijega, pa i zbog toga, zbog samo nekih od tih spomenutih dijelova je već davno trebala podnijeti ostavku.

Energetiku i bankarstvo prepustila Mađarima

U širem kontekstu to je itekako važno i zato je nužna njena smjena, jer isti obrazac obrazac ponašanja kakav je pokazala u slučaju Agrokor je pokazala u slučaju INA-e, te daljnjim upitnim okrupnjavanjem bankarskog sustava. Nakon što je prešutnim odobravanjem i nečinjenjem kao predsjednica Vlade – zadužene za cijelokupno gospodarstva i financije  – veliki dio hrvatskog energetskog i bankarskog sektora prepustila Mađarima, jer mađarski manjinski vlasnici INA-e rade što god žele, uništavaju ono preostalo vrijedno, zatvaraju Rafineriju, pipremaju se za nedopustiv izvoz domaće nafte i plina…, slučajem Agrokor je prepušten i najvažniji dio hrvatske poljoprivredne proizvodnje u strane, vjerojatno u ruske ruke, i sve to na štetu hrvatskih građana, sela i poduzetnika.

Podsjetit ću, gospođa Dalić je ista ona osoba koja želi prodati HEP i tako, kao, otkupiti INA-u i time jedinu preostalu hrvatsku zlatnu koku – HEP zapravo želi prepustiti u strane ruke, najverojatnije opet Mađarima ili Rusima. Na svaki problem gospodarstva, bilo da je riječ o Petrokemiji, Đuri Đakoviću, brodogradnji…, ona mantrom odgovara: nađite strateškog partnera.

Rezultatati Dalićeve politike: najskuplji impulsi, najviše kamate…

Kada danas vidimo rezultate tih strateških partnerstava, vidimo da od 1993. Imamo najskuplje telefonske inpulse i tarife, najviše kamatne stope na kredite, najskuplje lijekove..

Činjenica da je pobjegao premijer i da ne želi više braniti svoju potpredsjednicu govori dovoljno”, rekao je na kraju izlaganja u Saboru Ivan Lovrinović, u trenutku kada ga je predsjedavajući upozorio da mu je isteklo vrijeme.

 

Komentari