VIDEO: Predsjednica iseljenicima: Kada dođete u Hrvatsku, DOĐITE KOD MENE i iznesite prijedloge VIDEO: Predsjednica iseljenicima: Kada dođete u Hrvatsku, DOĐITE KOD MENE i iznesite prijedloge
TweetEmailPrint ”Ja doista želim povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Jedna cijela Hrvatska je raspršena diljem svijeta i nama treba njihovo iskustvo. Koristim ovu prigodu i... VIDEO: Predsjednica iseljenicima: Kada dođete u Hrvatsku, DOĐITE KOD MENE i iznesite prijedloge


”Ja doista želim povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Jedna cijela Hrvatska je raspršena diljem svijeta i nama treba njihovo iskustvo. Koristim ovu prigodu i pozivam ih da nam se javljaju”, istaknula je Grabar Kitarović, koja se danas, oko 10 sati, preko videolinka obratila sudionicima međunarodne Konferencije o iseljeničkom turizmu – među njima i brojnim povratnicima – koja se održava u Splitu. ”Kanada ide u outsorcing autoindustrije, znači da se ti dijelovi mogu proizvoditi u Hrvatskoj. No, tu ne smijemo čekati. Trebalo bi osnovati centralnu agenciju koja bi se brinula o investitorima, da ne trebaju ići na više mjesta”, kazala je ranije hrvatska predsjednica

Hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, završila je – prema svemu sudeći – zapažen te uspješan službeni posjeti Kanadi i hrvatskoj zajednici u toj velikoj zemlji.

Odmah nakon razgovora s premijerom Alberte Jasonom Kenneyem, zapadne pokrajine u Kanadi, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović govorila je za Dnevnik HRT-a. S predsjednicom je razgovarala dopisnica HRT-a Branka Slavica kojoj je podijelila dojmove posjeta Kanadi.

● Nakon ovog posjeta jasno je da odnosi Hrvatske i Kanade gotovo da ne mogu biti bolji. Uspostavili ste i osobne prijateljske odnose s Justinom Trudeauom. Što nakon ovog? Gdje je prostor za rast?

Prostor za rast je prije svega u gospodarstvu, gospodarskoj i trgovinskoj razmjeni, ali i u ulaganjima, posebno stoga što je Hrvatska bila treća država koja je ratificirala CETA-u (Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između Kanade i EU). Kanada je obećala da će poslati gospodarsko izaslanstvo u prve tri države. To očekujem i rekla sam im da očekujem da ispune riječ. Danas smo posebno sadržajno razgovarali i s guvernerom Jason Kenneyem, koji je inače bio instrumentalan za ukidanje viza za Hrvatsku i upravo za jačanje tih prijateljskih veza. Posebno me zanima područje energetike po kojem je Alberta i poznata, ali razgovarala sam i s drugim gospodarstvenicima o ulaganjima u cestovnu infrastrukturu, rekla je predsjednica.

● Trudeau se pohvalio da je kanadski izvoz u Hrvatsku porastao za 500 posto. Hrvatska se ne može pohvaliti s takvim rezultatima. Što mi možemo napraviti?

Ne možemo se pohvaliti s takvim rezultatima zbog problema u Uljanik grupi. Naime, bilo je ugovoreno pet brodova i to više ne postoji iz poznatih razloga. Dakle i naš izvoz bi višestruko porastao, smatra Kolinda Grabar-Kitarović.

● Jesu li Kanađani i dalje zainteresirani za natječaj za gradnju pristupnih cesta do Pelješkog mosta? Bili su zianteresirani, povukli su se?

– Zainteresirani su. Nisu se povukli, Jutros sam s njima razgovarala. Natječaj je poništen zato što su sve tri ponude višestruko premašivale onu razinu za koju je procijenjeno da te pristupne ceste vrijede. Dakle, nije se mogla donijeti odluka temeljem najboljeg ponuđača. Natječaj će biti ponovljen i oni će se javiti, odgovorila je predsjednica.

● Očito ste jako popularni među iseljenicima, Vaš sjaj među njima ne blijedi.  Što su oni kazali, jesu li zadovoljni odnosima s Hrvatskom?

– Zahvalna sam im na tome što me tako srdačno dočekuju. Mislim da je to i u redu, bit ću malo neskromna, jer iseljenici su jedno od uporišta mojega programa. Ja doista želim povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Jedna cijela Hrvatska je raspršena diljem svijeta i nama treba njihovo iskustvo. Koristim ovu prigodu i pozivam ih da nam se javljaju. Kada dođu u Hrvatsku, neka nazovu ured, neka dođu kod mene, kod mojeg savjetnika za gospodarstvo, neka pišu e-mailove s konstruktivnim prijedlozima. Čuli smo i neke kritike, međutim ono što me veseli u ovoj zemlji jesu ti konstruktivni prijedlozi. Onaj tipični kanadski mentalitet, ne žele previše uvrijediti čovjeka, nose se s poteškoćama koje imaju, reći će vam o njima, ali će vam prije svega htjeti pomoći da se to riješi”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za HRT.

VIDEO LINK na razgovor za HTV: https://vijesti.hrt.hr/513528/predsjednica-za-hrt-o-kanadi-ocekujem-gospodarsku-posjetu

Nešto ranije, predsjednica je za RTL televiziju, na pitanje ‘radi li Vlada dobro kada je u pitanju ubrzavanje procesa i privlačenje investicija’, odgovorila da bi trebalo osnovati centralnu agenciju koja bi se brinula o investitorima, da ne trebaju ići na više mjesta.

”Treba imati agilnu skupinu ljudi, to treba centralizirati. Postoje raznorazne agencije koje nažalost djeluju kao silosi, nema one sinergije među njima. Kanada je, po meni, jedan jako dobar spoj tržišnoga gospodarstva, ali i socijalne države”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Na opasku novinarke da pripadnici hrvatske zajednice kažu da bi se vratili u Hrvatsku, ali da im se ne sviđa gospodarska slika, Kolinda Grabar Kitarović kazala je da ju to žalosti.

”Oporavljamo se, to pokazuje i ono što govore rejting agencije, sve skupa ide dobro, no stopa od 2,6 do 2,9 posto nije dovoljna. Mi moramo stremiti prema pet posto. Kanada ide u outsorcing autoindustrije, znači da se ti dijelovi mogu proizvoditi u Hrvatskoj. No, tu ne smijemo čekati, trebamo se požuriti. Kod nas je problem u sporosti donošenja odluka. Bolje donijeti i lošiju odluku, nego nikakvu, istaknula je predsjednica.

U kanadskom gradu Hamiltonu, gdje postoji velika hrvatska iseljenička zajednica, hrvatski su iseljenici posebno emotivno dočekali hrvatsku predsjednicu u društvu kanadskog premijera.

Kolinda Grabar-Kitarović tom je prigodom istaknula da Kanada ima jednu od najvećih i najuspješnijih hrvatskih zajednica izvan domovine, nabrojavši doprinose naših iseljenika toj zemlji u prošlosti, pa sve do trenutačno aktivnih znanstvenika, poslovnih ljudi i mnogih brojnih istaknutih Hrvata.

Nakon govora kanadskog premijera koji je pohvalio vrijedne Hrvate u Kanadi, predsjednica je svojoj dijaspori uručila Povelje Republike Hrvatske za sve napore u očuvanju hrvatske zajednice. Dobitnici Povelja su: Hrvatska katolička župa u Ontariju, Hrvatski nogometni savez Kanade i Sjeverne Amerike, radio emisija Zvuci Hrvatske i njihov dugogodišnji voditelj John Lončarić te Hrvatski narodni dom iz Hamiltona.

“Vrlo sam ponosan da je Hrvatski narodni dom dobio ovo priznanje od uvažene predsjednice”, napomenuo je Ivan Lukšić, predsjednik Hrvatskog narodnog doma, dodavši: “Ne događa se svaki dan da grad Hamilton ugosti vođe dviju država”.

Uz jako osiguranje s kanadske strane, park nogometnog kluba Hamilton Croatia bio je ispunjen mnogobrojnim automobilima. Organiziran je prijevoz autobusima od parkirališta kako bi se smanjile gužve. Svi posjetitelji morali su proći posebnu provjeru nakon što su im bile uručene pozivnice za ovaj posebni događaj.  Ante Milardović, profesor folklora iz Kitchenera i vođa grupa Volta, bio je osobito emotivan, kako prenosi Večernji list u tekstu Ane Bačić.

“Znate onu Ivčićevu pjesmu: ‘Tuđi čovik nikad neće znati što to veže dalmatinske ljude’? To se može prenijeti na nas Hrvate u Kanadi na današnji dan kada smo puni ponosa, jer ovo je kruna svih naših napora uloženih u posljednjih 40 godina aktivnog lobiranja i političkih borbi za priznanje neovisne Hrvatske. Sve demonstracije, sva pisma napisana kanadskim predstavnicima u parlamentu, svaki sportski događaj na kojem su se vijorile hrvatske zastave, sve mi to sad prolazi kroz glavu. Sve radosti i suze radosnice, svaka naša mala pobjeda vrijedila je jer smo eto doživjeli da hrvatska predsjednica prvi put bude dočekana s najvišim počastima od kanadskog premijera. Za mene, kao i za svakog Hrvata u ovoj dvorani, ovo je neopisivo, ne mogu to objasniti”, zaključio je Ante Milardović.

Odmah nakon druženja s hrvatskim iseljenicima u Kanadi, Kolinda Grabar Kitarović danas je, oko 10 sati, preko videolinka pozdravila sve sudionike dvodnevne Konferencije o iseljeničkom turizmu, koja se održava u Splitu, u petak i subotu, 17. i 18. svibnja u organizaciji udruge Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, koju vodi dr. sc. Marin Sopta.

O vlastitim povratničkim iskustvima na konferenciji će govoriti  Joe Bašić iz Kanade, osnivač i direktor tvrtke MPG – Ultra iz Splita, Marion Duzich povratnik iz SAD-a te vlasnik i direktor Waterman Supertrvs hotela s otoka Brača, Franjo Pašalić, povratnik iz Njemačke i vlasnik Marine Frapa Resort u Rogoznici, Tonči Glavina, povratnik iz SAD-a koji obavlja dužnost državnog tajnika u Ministarstvu turizma, te mnogi drugi poduzetnici i povratnici iz iseljeništva.

FOTO: Predsjednica.hr, screenshot videosnimki s YuoTube-a

VIDEO: President opens the diaspora conference in Split