VIDEO: Sedam činjenica koje dokazuju da Hrvatska NIJE MOGLA BITI AGRESOR u BiH VIDEO: Sedam činjenica koje dokazuju da Hrvatska NIJE MOGLA BITI AGRESOR u BiH
ZAŠTO HRVATSKI MEDIJI OVO NITI NE SPOMINJU?

VIDEO: Sedam činjenica koje dokazuju da Hrvatska NIJE MOGLA BITI AGRESOR u BiH

HrvatskaPolitika 3. prosinca 2017. D.K.

TweetEmailPrint Hrvatska je prva država koja je 1992. priznala BiH, Hrvatska je 1991. trpila napade JNA i srpskog agresora upravo s teritorija BiH, u... VIDEO: Sedam činjenica koje dokazuju da Hrvatska NIJE MOGLA BITI AGRESOR u BiH


Hrvatska je prva država koja je 1992. priznala BiH, Hrvatska je 1991. trpila napade JNA i srpskog agresora upravo s teritorija BiH, u Hrvatskoj je osnovan glavni logistički centar za opskrbu Armije BiH, koji je radio i tijekom muslimansko – hrvatskog sukoba, u Hrvatskoj su ustrojene i obučavane dvije brigade Armije BiH, sva ratna pa i humanitarna pomoć od 1992. do kraja rata u BiH, nesmetano se odvijala preko Hrvatske, RH je zbrinula više od 500.000 izbjeglica iz BiH…

Poznata novinarka Hrvatske televizije, Karolina Vidović Krišto, u emisiji Dobro jutro Hrvatska analizirala je što su svjetski mediji pisali o presudi hrvatskoj šestorci u Haagu te je na osnovu stotina naslova u različitim novinama zaključila da je Praljkov šokantan čin posve zasjenio presudu.

Naglasila je da danas mnogi govore o hibridnom medijskom ratovanju te je zaključila da je, prema svemu sudeći, upravo to i doprinijelo osudi generala Praljka. No, dodala je da je mnogi analitičari zaključuju da je general Praljak svojim činom – ispijanjem otrova u prijenosu uživo – na neki način zaštitio Hrvatsku, jer je njegov potez posve zasjenio odluku suda u Haagu.

”Svi mediji su prenijeli vijest o Praljku, tako je general na neki način svojim velikim plaštom zaštitio Hrvatsku”, kazala je Vidović Krišto.

Novinarka je podsjetila i na činjenicu da je na suđenju u Den Haagu svjedočio i jedan od sudionika sastanka na kojem se, navodno, govorilo o potrebi da se promijeni nacionalni sastav na teritoriju na kojem se planira stvoriti hrvatski dio BiH. Sudionik sastanka je potvrdio da je bio na tom događaju od 23. prosinca 1991. na kojem su, između ostalih bili Franjo Tuđman, Mate Boban i ostali. Kazao je na sudu u Haagu da takvo što nije izrečeno na tom skupu, da je to falsifikat.

No, unatoč njegovom svjedočenju, tužiteljstvo je na tezama koje su, navodno, izrečene na tom sastanku gradilo optužbu o udruženom zločinačkom pothvatu.

”Važno je dokazati da je to bila krivotvorina, da se na tom sastanku nije govorilo o udruženom zločinačkom pothvatu. Mislim da je, osim toga, jako važno u medijima govoriti ono što se uopće ne govori, a što stavlja veliki upitnik na ovu presudu. Tezu o agresija na BiH i o udruženom zločinačkom pothvatu, treba na reviziji rušiti iznošenjem sedam ključnih argumenata koji su negacija teze o agresiji na BiH”, naglasila je Vidović Krišto.

Navela je potom sedam ključnih teza koje, doista, glavni hrvatski mediji ovih dana gotovo nikako, ili vrlo sporadično spominju, a koje itekako pobijaju ono što je sudsko vijeće zaključilo.

Prva teza je: Hrvatska je prva država koja je 1992. priznala Bosnu i Hercegovinu.

Druga teza, Hrvatska je 1991. trpila napade JNA i srpskog agresora upravo s teritorija BiH.

Treća je teza: u Hrvatskoj je osnovan glavni logistički centar za opskrbu Armije BiH, koji je radio neprekidno i tijekom muslimansko – hrvatskog sukoba.

Čevtvrto je, u Hrvatskoj su ustrojene i obučavane dvije brigade Armije BiH.

Peto, sva logistička ratna pa i humanitarna pomoć od 1992. do kraja rata u BiH, nesmetano se odvijala preko Hrvatske.

Ovdje je Vidović Krišto navela primjer kojega je opisala poznata britanske humanitarka Sally Becker, a o kojemu su u to vrijeme pisali mnogi svjetski mediji.

Sally Becker je svjedočila o tome da je, u vrijeme kada je trebalo spašavati djecu iz ratnog vihora,  upravo general Praljak pomogao i pisao dozvole i propusnice. Spašen je velik broj muslmanske djece i njihovih majki. Novinarka HTV dodala je da se možemo prisjetiti i poznate snimke iz 1993. godine kada se general Praljak osobno popeo na prvi kamion UN-ova konvoja, kako bi svojim autoritetom osigurao prolazak humanitarne pomoći bošnjačkoj strani u istočnom Mostaru. Važno je naglasiti, rekla je Vidović Krišto, da su upravo izbjeglice iz Srednje Bosne pokušale spriječiti prolaz tog konvoja. Nisu dali da pomoć ide prema muslimanskom dijelu, nego su tražili da to ostane za njih. Među njima je bilo i muslimana. No general Praljak je svojim autoritetom osigurao prolazak.

Šesta točka je da je Hrvatska zbrinula više od 500.000 izbjeglica iz BiH, a kroz našu državu nesmetano je prošlo oko milijun prognanika i izbjeglica.

I sedmo, Hrvatska je zbrinula i liječila više od 10.000 ranjenika Armije BiH i to u razdoblju od 1992. do 1995. godine, podvukla je Karolina Vidović Krišto.

Podsjetila je potom na zadnji susret hrvatskih branitelja s generalom Praljkom 2012. godine, za vrijeme njegova liječenja u Hrvatskoj.

Kazala je da je Praljak u nekoliko navrata apelirao na branitelje i rekao im je: ”Pišite. Samo pišite, vi ste suvremenici ovih događaja, pišite poimence”.

”Mislim da to treba biti zalog svima nama”, zaključila je Karolina Vidović Krišto.

Cijeli video prilog možete pogjedati OVDJE.

Komentari