Visoke potpore neće trajati vječno, odlučite se za obnovu što prije Visoke potpore neće trajati vječno, odlučite se za obnovu što prije
Javne tribine za zainteresirane za energetsku obnovu

Visoke potpore neće trajati vječno, odlučite se za obnovu što prije

Zagreb 23. studenoga 2016. S.P.K

‘Sve države u EU imaju daleko niže poticaje od nas. Vjerujem da takva sudbina očekuje i nas nakon 2020. Stoga trebamo iskoristiti ovu priliku’,... Visoke potpore neće trajati vječno, odlučite se za obnovu što prije

‘Sve države u EU imaju daleko niže poticaje od nas. Vjerujem da takva sudbina očekuje i nas nakon 2020. Stoga trebamo iskoristiti ovu priliku’, poručio je Danijel Žamboki, pomoćnik ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu na nedavno održanoj javnoj tribini u Zagrebu

‘Od 9800 višestambenih zgrada koje se nalaze na zagrebačkom području, samo je 15 njih obnovljeno u sklopu energetske obnove’ – porazna je činjenica iznesena na prvoj javnoj tribini, održanoj u sklopu EduEnTer projekta, koju je organizirala tvrtka Monel d.o.o. 23. studenog ove godine u velikoj dvorani restorana Gastro Globus u Zagrebu.

EduEnTer je projekt edukativnog karaktera s ciljem informiranja javnosti o mogućnostima smanjivanja energetskih potreba te motiviranja na poduzimanje konkretnih mjera za povećanje energetske efikasnosti i smanjenja emisije CO2 u okoliš. Kao nositelj projekta, koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), tvrtka Monel d.o.o. će do travnja 2017. organizirati ukupno 53 javne tribine čija je osnovna svrha povezivanje s aktualnim natječajima za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Osim u Zagrebu, tribine će se održavati i u Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici, Zaboku i Krapini.

Uz predstavnike Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te FZOEU na tribini u Gastro Globusu sudjelovali su i brojni upravitelji, predstavnici suvlasnika i zainteresirani stanari.

‘Energetska obnova zgrada omogućava značajne uštede te povećava vrijednost nekretnine za čak 15%. Osim toga, obnovljene zgrade ljepše izgledaju, ugodnije su i zdravije za život te su najpouzdanija zaštita od budućih poskupljenja energije’, kazao je Danijel Žamboki, pomoćnik ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu te dodao da je ovo prilika koju Zagrepčani jednostavno ne smiju propustiti budući da se po novom sufinancira čak 60% opravdanih troškova obnove.

‘Ovako visoke potpore neće trajati vječno i zato je poželjno prijaviti zgradu za obnovu čim prije. Sve države u EU imaju daleko niže poticaje od nas. Vjerujem da takva sudbina očekuje i nas nakon 2020. Stoga trebamo iskoristiti ovu priliku! Nakon ovog natječaja koji završava u siječnju 2017. ubrzo kreće novi natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Tko nije spreman za ovaj natječaj, neka priprema dokumentaciju za sljedeći poziv’, poručio je Žamboki.

Za prijavu je potrebno imati energetski certifikat i glavni projekt obnove kojim se planira ušteda od minimalno 50% energije za grijanje. Ovaj program predviđa isključivo financiranje energetske obnove cjelovitih zgrada, a ne pojedinačnih ulaza. Zbog toga su dostupna značajno veća sredstva pa umjesto dosadašnjeg maksimalnog iznosa od 1,4 milijuna kuna, ove godine zgrade mogu dobiti do čak 13 milijuna kuna.

‘Dobra je vijest da se može i pojedinačno mijenjati stolarija, kao i obnoviti ili ugraditi dizalo. Također, kako bi nam financijski olakšali tijek radova, sada ćemo moći podnositi privremene zahtjeve za plaćanje sredstava tijekom cijelog perioda provedbe projekta. Osim što će plaćanje radova biti po situacijama, sada se daje i 20% avansa za započinjanje radova’, rekao je Dražen Pomper, direktor Monela. Monel d.o.o. je jedna od najuspješnijih tvrtki u pripremi i provođenju energetske obnove višestambenih zgrada na zagrebačkom području. Stoga je direktor Monela upozorio prisutne da se ne upuštaju u energetsku obnovu ako nisu složni.

‘Ništa nije nemoguće provesti ako je velika većina stanara neke zgrade složna. Razgovarajte sa svojim susjedima, podijelite s njima sve informacije koje ste ovdje doznali i kada se međusobno dogovorite, možemo zajednički krenuti u akciju’, naglasio je Pomper.

Komentari