VODIČ u OVRHE: Da bi UBILI, NE TREBATE PUCATI, iz dužničkog ropstva izlaza nema VODIČ u OVRHE: Da bi UBILI, NE TREBATE PUCATI, iz dužničkog ropstva izlaza nema
Dr. BAKSA BRILJANTNO POJASNIO ZLOČINAČKU SRŽ OVRŠNOG POSTUPKA

VODIČ u OVRHE: Da bi UBILI, NE TREBATE PUCATI, iz dužničkog ropstva izlaza nema

Zagreb 16. studenoga 2016. D.K.

TweetEmailPrint Dovoljno je da upišete vjerovnika, dužnika, iznos duga, pribrojite naknade, nagrade, troškove, kamate, spremite u ladicu na koju godinu, pobrinete se da dužnik... VODIČ u OVRHE: Da bi UBILI, NE TREBATE PUCATI, iz dužničkog ropstva izlaza nema


Dovoljno je da upišete vjerovnika, dužnika, iznos duga, pribrojite naknade, nagrade, troškove, kamate, spremite u ladicu na koju godinu, pobrinete se da dužnik nikada ne primi Rješenje, pokrenete blokadu računa, i generiranim troškovima uživate u životu i ovršnom nasilju, koji će vam doživotno plaćati vaš luksuzni način života, a kada on umre obvezu podmirenja vašeg lagodnog života preuzet će njegovi nasljednici, pojašnjava dr. Bakša iz udruge i stranke Blokirani

informativka-sarajka-bakseProfesor dr. sc. Sarajko Baksa, glavni tajnik stranke Blokirani – deblokirajmo Hrvatsku (i sam s blokiranim računima) i nositelj liste istoimene stranke na prošlim parlamentarnim  izborima u Šestoj izbornoj jedinici, objavio je  poučan informativni vodič za ovršene i blokirane građane, kao i za one koji će to uskoro postati, ali i uputu za povjesničare koji će jednog dana proučavati brzi bankrot i naglu propast tisuća hrvatskih obitelji te demografski slom (koji se već događa) – kao posljedicu.

Dr. Baksa ukratko je jednostavnim riječima pojasnio kako brzo i lako sustav dužničkog ropstva građanima stavlja okove oko ruku i nogu te kako spor i težak je postupak deblokade računa u Republici Hrvatskoj, gdje sve kao da je naštimano da siromašni lako i brzo još više osiromaše i propadnu, a bogati se dodatno obogate. Tim povodom razgovarali smo s dr. Baksom.

Što je ovrha? 

Globalno, ovrha je iznimno dobro smišljen način sveobuhvatnog uništavanja širih slojeva društva, poglavito onih najsiromašnijih. Hrvatska je pred kolapsom bankrota i kako bi se spasila, ovrhama je prodala onaj najugroženiji segment siromašnih, nezaposlenih, beznadnih i tužnih ljudi.

Osobno, ovrha je; početno blokada svih financijskih računa, a u konačnici, vrlo izgledno može rezultirati i gubitkom cijelokupne imovine.

Tko provodi ovrhe? Na koji način?

Odvjetnici preuzimaju posao pravnih službi i to naplaćuju, dok javne komunalne tvrtke ne uzimaju naknadu jer njihovi zaposlenici za taj posao dobivaju plaću, uz nebulozna obrazloženja kako se vanjske tvrtke angažiraju glede svoje stručnosti i znanja, te uštede vremena.

Zaposlenici – pravnici mogu prema zakonu zastupati svoje tvrtke na sudovima, a sasvim je sigurno da znaju i poslati opomenu radi naplate, a ukoliko naplatu ne uspiju izvršiti, zasigurno znaju poslati spis javnom bilježniku glede ovrhe.

Odvjetnički uredi zarađuju na slanju opomena i prosljeđivanju spisa javnim bilježnicima, bilježnici zarađuju na pisanju Prijedloga za ovrhe i donošenja Rješenja – a dužnik/ovršenik/optuženik ili „ovca“, odnosno građanin sve plaća, a da pri tom ništa ne zarađuje, jer za njih posla nema.

Problem koji u Hrvatskoj svi vide jest da su, na naplatama takvih dugova, odvjetnici napravili brutalan biznis koji, u nekim slučajevima (većini), nalikuje na legalnu pljačku.

Je li itko izuzet iz ovrhe?

Blokirane račune imaju i mrtvi u Hrvatskoj, pa prema podacima stranke BLOKIRANI – DEBLOKIRAJMO HRVATSKU, koje su preuzeli od Fine, oko 10.000 umrlih u nasljedstvo ostave dugove, dakle ni mrtvi nisu izuzeti iz ovrha.

O kojim slučajevima se radi?

Svakodnevno nam se javljaju djeca kojima su nekoliko godina nakon smrti roditelja, blokirani svi računi te im je sva imovina ovršena glede nepodmirenih računa umrlih roditelja. Redovito se događa da prođe ostavinska rasprava i da djeca naslijede imovinu od roditelja, a da ne znaju da postoji negdje zaboravljeni i nikad plaćeni račun. Ti predmeti, učestalo čuče u ladicama javnih bilježnika i oni ih se sjete nakon nekoliko godina i aktiviranjem mehanizma ovrhe sjedaju na svu imovinu nasljednika.

Mnogi su se tako našli u iznimno nepovoljnom položaju, jer na ostavinskim raspravama mogu birati; žele li naslijediti imovinu pokojnika, ostavštinu svojih roditelja, ali ujedno i dugove, ili se žele svega odreći.

Na temelju čega se pokreće postupak ovrhe?

Postupak Ovrhe pokreće vjerovnik, temeljem vjerodostojne isprave unutar koje vjerovnik tvrdi da mu potrošač nešto duguje, to može biti točno, ali i ne mora.

Tko donosi rješenje o ovrsi?

Rješenje o ovrsi donosi Javni bilježnik, na temelju Vjerodostojne isprave izvoda iz poslovnih knjiga. A vjerodostojna isprava je ona isprava koja u globalu ima; zaglavlje, potpis i na kojoj piše da je netko nekome nešto dužan.

Na koji način?

Na koji način se donosi Rješenje o ovrsi? Da bi ubili čovjeka ne morate pucati, dovoljno je da uzmete šprancu, upišete vjerovnika, dužnika, iznos duga, pribrojite naknade, nagrade, troškove ovog i onog, kamate, spremite u ladicu na koju godinu, pobrinete se da dužnik nikada ne primi Rješenje, pokrenete blokadu računa, i generiranim troškovima, uživate u životu i ovršnom nasilju, koji će vam doživotno plaćati vaš luksuzni način života, a kada on umre (dužnik/ovršenik/blokirani/optuženik/ovca), obvezu podmirenja vašeg lagodnog života, slovom zakona, preuzet će njegovi nasljednici.beskućnik

Straha nema, jer je to nepresušan izvor prihoda, iz dužničkog ropstva izlaz ne postoji.

Koliki iznos plaće smije biti blokiran?

Prosječna neto plaća je prosječan iznos mjesečne neto plaće za razdoblje od Siječnja do Kolovoza tekuće godine, koju je dužan utvrditi Državni zavod za statistiku i objaviti je u Narodnim novinama, najkasnije do 31. Prosinca tekuće godine.

Tako utvrđeni iznos primjenjuje se u idućoj godini. U obračunima od 1. Siječnja, 2016. godine se kao osnovica za izračun dijela plaće koji je oslobođen ovrhe koristi iznos od 5.693 kune.

 ”Ukoliko primate plaću koja je manja od prosječne neto plaće u Hrvatskoj, od ovrhe je izuzet iznos u visini dvije trećine vaše plaće. Ukoliko je vaša plaća viša od prosječne neto plaće u Hrvatskoj, ovrhom će se plijeniti iznos koji prelazi dvije trećine prosječne plaće. Primjerice, ukoliko primate plaću u iznosu od 3.000 kuna, ustegnut će vam se 1.000 kuna.”

Kako deblokirati račun?

Ni u kom slučaju ne podmirivati dugovanje tvrtci kojoj dugujete, ima ovdje još umjetno izgeneriranih dugovanja i troškova koji se ovim načinom neće riješiti. Potrebno je financijska sredstva staviti na račun u iznosu namirenja tražbine i nakon toga se oboružati strpljenjem, jer deblokada računa ni u kom slučaju ne ide tempom kao i blokada, za blokadu je potrebno manje vremena nego li da Vam stigne (ako ikada primite) obavijest o blokadi, dok deblokada računa zna potrajati i mjesecima.

Gdje možemo provjeriti je li račun blokiran?

Na svakom bankomatu koji će Vam uredno ispisati kako transakciju nije moguće provesti i na šalteru Fine, no u tom slučaju uz naplatu od 70 kn.

Fina, kao i svaka javna tvrtka, ne bi smjela zarađivati na muci građana već im uslugu pružiti po najnižoj mogućoj cijeni. A da se pozicija javnog servisa i monopolističkog položaja u sustavu ovrha koristi za besramnu pljačku građana i poduzetnika pokazuje i sam cjenik Fine. Taj cjenik pokazuje nevjerojatne cijene usluga koje veze nemaju s tržišnim cijenama, poput primjerice kopije izvadaka iz očevidnika s cijenom od 40 kuna po stranici za pravne osobe.

Dakle, običan list papira isprintan iz običnog crno-bijelog printera naplate vam 40 kuna po stranici, opravdavajući to nebuloznim razlogom zaglavlja, pečatiranja i parafa?!

Ista takva stranica printana ili kopirana prema tržišnim cijenama u bilo kojoj fotokopiraonici koštat će vas pola kune po stranici ili stotinu puta manje, a u tih 50 lipa u kopiraonici uračunati su i porezi, plaća radnika i ostali troškovi te na koncu i profit poduzetnika. Postavlja se pitanje, ako poduzetnik ima u 50 lipa po stranici mjesta za sve to, pa još i svoju zaradu, koliko profita treba Fini da nam monolopom naplaćuje gotovo stotinu puta više za svaku isprintanu stranicu?!

Što je zaštićeni račun?

Zanimljivo je da zaštićeni račun možete otvoriti kako bi zaštitili dio svojih primanja, no taj račun ne možete otvoriti sve dok vam ovrha ne sjedne na račun, a tada su Vam već prva primanja u cijelosti ovršena. To je najčešće problem kod građana koji niti ne znaju za blokadu i ovrhu sve dok ne pokušaju podići plaću, jer obavijest o ovrsi većina građana niti ne dobije, a oglasnu ploču Fine ili hodnike Javnih bilježnika nitko ne prati, kako bi provjerio nalazi li se možda na popisu ovršenika.

Zašto ga otvaramo?

blokiraniŽalosna je i neprihvatljiva istina da nitko po službenoj dužnosti ne mora paziti da potrošaču kod prisilne naplate duga ostane primjereni iznos za život. Kako bi sačuvali primanja i naknade koje su prema članku 172 Ovršnog zakona izuzete od ovrhe, otvaramo Zaštićeni račun i od ovrhe spašavamo; primanja po osnovi zakonskoga uzdržavanja, tjelesnoga oštećenja, po osnovi socijalne skrbi, privremene nezaposlenosti, doplatka za djecu, stipendije i pomoći učenicima i studentima, naknada za rad osuđenika, primanja po osnovi odličja i priznanja, naknada za saniranje posljedica štete od katastrofa i elementarnih nepogoda, rodiljne i roditeljske novčane potpore, uzdržavanje djeteta,  naknada troškova za službeno putovanje i naknada troškova prijevoza na posao i s posla, dar za djecu do 15. godine života, potpore za novorođenče, potpore zbog invalidnosti radnika, neprekidnog bolovanja radnika duljeg od 90 dana, potpore za slučaj smrti radnika i smrti člana uže obitelji radnika.

Gdje ga možemo otvoriti?

Zaštićeni račun može se otvoriti tek nakon što je Fina zaprimila rješenje o ovrsi ?! Zaštićeni račun otvara se u poslovnicama Fine gdje je potrebno predati Zahtjev (ispuniti obrazac) i to za sve banke u kojima imate tj. Primate novčana sredstva. Fina zatim o tome obavještava banku koja će otvoriti poseban zaštićeni račun za izuzeta sredstva.

Novo otvoreni račun potrebno je dostaviti poslodavcu gdje primate plaću, kako bi se sva novčana sredstva koja su zakonom izuzeta od ovrha uplaćivala na taj novi zaštićeni račun.

Što je sve potrebno?

Dobro je to što otvaranje zaštićenog računa ništa ne košta, osim …, mnogo koraka …, živaca …, strpljenja …”, zaključio je dr. sc. Sarajko Baksa..