WALL STREET PREGRIJAN: Novi, JOŠ OPASNIJI FINANCIJSKI SLOM je pred nama, mnogi će izgorjeti! WALL STREET PREGRIJAN: Novi, JOŠ OPASNIJI FINANCIJSKI SLOM je pred nama, mnogi će izgorjeti!
”Novac je postao najrazornije oružje. Potreban je samo neki okidač da pokrene silovit pad cijena vrijednosnica i povuče te destabilizira svjetsku ekonomiju. Bogate zapadne... WALL STREET PREGRIJAN: Novi, JOŠ OPASNIJI FINANCIJSKI SLOM je pred nama, mnogi će izgorjeti!

”Novac je postao najrazornije oružje. Potreban je samo neki okidač da pokrene silovit pad cijena vrijednosnica i povuče te destabilizira svjetsku ekonomiju. Bogate zapadne zemlje plivaju u moru dugova, kako države, poduzeća, tako i građani. Zato je važno da Hrvatska ima svoju valutu i da nije dio Eurozone”, smatra profesor Lovrinović

Saborski zastupnik, profesor financija dr. Ivan Lovrninović, analizirao je kretanja na američkom tržištu dionica i zapazio da je danas stanje još napregnutije i opasnije nego prije velikog sloma 2008. godine.

Dow Jones index smatra se najvažnijim pokazateljom stanja na američkom tržištu kapitala, a time i američke ekonomije. Ovih dana dostigao je najvišu povijesnu razinu od oko 24650 bodova. Prije velike financijske krize 2008.g. najviša razina mu je bila oko 16000 bodova, da bi se uslijed krize srozao na ispod 7000 bodova.
Što se ovih 9 godina tako drastično promijenilo u američkoj ekonomiji da bi taj burzovni index dostigao najvišu povijesnu razinu? SAD i dalje ima deficit državnog proračuna i ogroman javni dug, ali i deficit u vanjskoj trgovini. Rast BDP-a je viši od onoga u EU, ali to nije dovoljno da opravda silovit rast DJ indexa. Tržišta kapitala su već odavno izgubila veze s realnom ekonomijom i postala sama sebi svrhom.

Odgovor je samo jedan; financijska tržišta su pregrijana, očekivanja na njima ogromna a slobodni kapital nema što raditi već se okrenuo sam sebi, odnosno vrijednosnim papirima ili bolje rečeno casino ekonomiji.

Potreban je samo neki okidač da pokrene silovit pad cijena vrijednosnica i povuče te destabilizira svjetsku ekonomiju. Bogate zapadne kapitalističke zemlje plivaju u moru dugova, kako države, poduzeća, tako i njihovi građani.

Zbog toga je važno da Hrvatska ima svoju valutu i da nije dio Eurozone. Paradoksalno će zvučati ali je dobro za nas da nam ni tržište kapitala nije razvijeno i da na njemu ne mešetare strani investicijski fondovi. Novac je danas postao najrazornije oružje ako mu se dopusti sloboda koja može uništiti našu slobodu.
Zato je prevažno financijske institucije staviti u okvire jer su danas one danas iznad političke moći; vlada i parlamenata. Štoviše, političke institucije su u službi financijskog kapitala a to se mora promijeniti ako svijet misli izbjeći katastrofu.

Na burzama se ništa ne stvara: niti mlijeko niti kruh niti odijela. Tamo se stvara samo obećanje da netko može postati bogat.

Dakle, nova, još opasnija financijska kriza je pred nama!”, upozorava saborski zastupnik i predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku.

 

Komentari