Za ponedjeljak najavili PROSVJED ispred Gradske skupštine zbog poskupljenja ODVOZA OTPADA Za ponedjeljak najavili PROSVJED ispred Gradske skupštine zbog poskupljenja ODVOZA OTPADA
Udruge ističu da je to nepravedan model naplate u kojem svi Zagrepčani moraju plaćati obavezan fiksni dio od 70 kuna, bez obzira koliko otpada... Za ponedjeljak najavili PROSVJED ispred Gradske skupštine zbog poskupljenja ODVOZA OTPADA

Udruge ističu da je to nepravedan model naplate u kojem svi Zagrepčani moraju plaćati obavezan fiksni dio od 70 kuna, bez obzira koliko otpada proizveli, te još i varijabilni dio, čime bi ukupni trošak računa bio nekoliko puta veći nego dosad

Dvjestotinjak građana prosvjedovalo je sinoć s transparentima, zviždaljkama i bubnjevima ispred zagrebačke Gradske uprave protiv planiranog poskupljenja odvoza otpada i nefunkcionalnog sustava gospodarenja otpadom, a usprotivili su se i planiranim izmjenama GUP-a te zatražili novi GUP.

Prosvjed su organizirale udruge Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR). Najavili su i nastavak borbe te zakazali novi prosvjed za ponedjeljak, 9. prosinca, u 8.15 sati ispred zgrade Gradske skupštine. Naime, tada će u 9 sati početi sjednica Gradske skupštine na koju je gradonačelnik Milan Bandić uputio taj prijedlog za poskupljenje odvoza otpada. Udruge ističu da je to nepravedan model naplate u kojem svi Zagrepčani moraju plaćati obavezan fiksni dio od 70 kuna, bez obzira koliko otpada proizveli, te još i varijabilni dio, čime bi ukupni trošak računa bio nekoliko puta veći nego dosad.

Na velikom transparentu ispred zgrade Gradske uprave prosvjednici su istaknuli transparent na kojemu je pisalo: “Zagreb: Europska prijestolnica smeća“.

Marko Košak iz Zelene akcije pred okupljene je prosvjednike stao s crnom vrećom smeća te poručio da je ta vreća smeća simbol vladavine gradonačelnika Bandića koji punih 20 godina nije uspio riješiti problem gospodarenja otpadom te je Zagreb europska prijestolnica smeća. Ustvrdio je da je Bandić gradonačelnik koji ne mari za javni interes i pravo građana na zdrav život i na pravo na plaćanje pravednih mjesečnih računa.

“Protivimo se ovakvom muljanju s otpadom, protivimo se rasprodaji javnog prostora uz rijeku Savu i izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP). Vidimo se u ponedjeljak – dosta je Bandićeve samovolje”, poručio je Košak.

Branka Genzić Horvat iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) rekla je da su se okupili da bi se borili za dobro i izrazili nezadovoljstvo najavljenom neopravdanom poskupljenju odvoza otpada te protiv kaosa koji vlada Zagrebom već više od 20 godina. Usprotivila se i planiranoj gradnji centra za gospodarenje otpadom sa spalionicom u koji bi se, kako je rekla, u interesu pojedinaca i interesne grupacije dovozio otpad iz Zagreba i Zagrebačke županije.

Josipa Juričev-Sudac iz Udruge eko Zagreb rekla je da je “Zagreb sveučilišni grad, grad znanja i izvrsnosti, a, nažalost, u gospodarenju otpadom treba se ugledati u male sredine koje su pozvale stručnjake, sveučilišne profesore iz Zagreba da ih savjetuju kakav bi sustav trebali uvesti. Prvi je to učinio Krk 2005. godine, a 2016. godine i Prelog s 11 okolnih općina koji su s političarima, komunalnim poduzećima i stručnjacima postavili ekološke sustave gospodarenja otpadom i danas su na 60 posto odvojeno prikupljenog otpada, o čemu Zagreb može samo sanjati.”, rekla je. (h)

FOTO: Screenshot videosnimke s YouTube-a

 

Komentari