Zagorka pokrenula proizvodnju keramičkih terracotta ploča za ventilirane fasade u Bedekovčini Zagorka pokrenula proizvodnju keramičkih terracotta ploča za ventilirane fasade u Bedekovčini
Stranci već pokazali interes za Zagorkinim novitetom koji u sustavu za ventilirane fasade dolazi zajedno s BWM potkonstrukcijom. Prodaju i montažu Zagorka keramičkih terracotta... Zagorka pokrenula proizvodnju keramičkih terracotta ploča za ventilirane fasade u Bedekovčini
Stranci već pokazali interes za Zagorkinim novitetom koji u sustavu za ventilirane fasade dolazi zajedno s BWM potkonstrukcijom. Prodaju i montažu Zagorka keramičkih terracotta fasada vrši njezin partner u ovom projektu – tvrtka Keratek

ZagorkaKada udruže snage dvije tvrtke sa znanjem i bogatim iskustvom, kao što su to nedavno učinile Zagorka i Keratek, onda takva suradnja mora polučiti uspjehom.

Tako su dvije spomenute tvrtke zajedničkim snagama stvorile – Zagorka keramičku terracotta fasadu – sustav za ventilirane fasade jedinstven na našem tržištu. Pravi proizvod u pravo vrijeme budući da su u tijeku energetske obnove zgrada, dok se u novogradnji stremi standardu gotovo nula energetskih zgrada.

I dok je Zagorka, koja je osnovana u Bedekovčini davne 1889. godine kao prva hrvatska tvornica glinenih i šamotnih proizvoda, poznata po proizvodnji vatrostalnih i kiselootpornih materijala, keramičkih obloga za peći, kamina i kaljevih peći, tvrtka Keratek se, osim bazenskom keramikom te izvođenjem industrijskih keramičkih podova, bavi i ventiliranim fasadama. Upravo je tvrtka Keratek uspješno izvela brojne keramičke ventilirane fasade na objektima raznih namjena po cijeloj Hrvatskoj.

Da bi saznali kako je došlo do ove plodonosne suradnje Zagorke i Kerateka, te o kakvom se sustavu za ventilirane fasade pobliže radi, posjetili smo tvrtku Zagorka u Bedekovčini gdje smo porazgovarali sa Zvonkom Jakušom, vlasnikom tvrtke Zagorka te dr. Miljenkom Urličićem, vlasnikom tvrtke Keratek.

Nakon 20 godina borbe s administracijom Zagorka napokon dobila koncesiju za glinište u Bedekovčini

Kako doznajemo od naših sugovornika, Zagorka je nedavno dobila koncesiju za gliništa kojima ovaj zagorski kraj obiluje. Upravo to odobrenje za korištenje ovog vrijednog resursa potaknula je Zvonka Jakuša da se javi dr. Urličiću, diplomiranom inženjeru kemijske tehnologije, koji je od 1963. do 1968. godine radio u tvornici Zagorka kao direktor pogona kamenštine i koji je u to vrijeme prouzročio pravi ‘boom’ u proizvodnji keramičkih kanalizacijskih cijevi i kiselootpornih klinker opeka.

‘Dr. Urličić je legenda o kojoj se još uvijek priča u Zagorki. Upoznali smo se prije dvadesetak godina, u vrijeme kada je gradio Centar Keratek u Sv. Križu Začretju. Već tada sam ga pitao kako bismo mogli dodatno unaprijediti poslovanje Zagorke, na što mi je rekao da nema smisla ulagati u nove projekte ako nemamo svoju glinu. Sada kada smo, nakon punih 20 godina borbe s hrvatskom administracijom, napokon dobili koncesiju za glinište u Bedekovčini i kada znamo da je ista idealna za proizvodnju dimovodnih cijevi, crijepa i cigle, proizvoda koji su u Hrvatskoj monopolizirani, odlučili smo potražiti savjet od dr. Urličića jer smo bili sigurni da će on znati što se još može proizvoditi od te gline osim crijepa i cigle. Tako je počela naša suradnja’, otkrio nam je Zvonko Jakuš, vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Zagorka.

Koristeći staro poznavanje mogućnosti Zagorke, kao i iskustva rada u njemačkoj tvrtki Deutsche Steinzeug te švedskoj tvrtki Höganäs građevinska keramika, u kojoj je radio 25 godina, te poznavanja tržišta ventiliranih keramičkih fasada, dr. Urličić je predložio da Zagorka počne proizvoditi – fasadne keramičke terracotta ploče.

‘Lokalna glina ima karakteristike klinkera, što znači da je bolja od klasične gline pa je idealna za proizvodnju keramičkih terracotta ploča, koje su izuzetno tražene na svjetskom tržištu za izradu ventiliranih fasada. Budući da sam svojedobno radio u Zagorki i da su mi se ljudi iz ovog kraja jako svidjeli jer su vrlo radišni, odlučio sam se aktivno uključiti u stvaranje novog proizvoda koji će, siguran sam, doprinijeti boljitku naše najstarije tvornice keramike. Već u roku mjesec dana imali smo prvi probni proizvod i tada smo shvatili da Zagorka može bez problema proizvoditi fasadne keramičke terracotta ploče’, ispričao je dr. Miljenko Urličić, vlasnik tvrtke Keratek.

Kompletan sustav za ventilirane fasade

Njegovu je ideju podržala i njemačka tvrtka BWM – Fasadna tehnika, proizvođač potkonstrukcija za ventilirane fasade s kojom tvrtka Keratek već godinama uspješno surađuje.

‘Našim se partnerima iz njemačke tvrtke BWM ova ideja odmah svidjela, tako da smo i na našem i na stranom tržištu u mogućnosti ponuditi kompletan fasadni sustav koji se sastoji od Zagorkinih keramičkih terracotta ploča te BWM potkonstrukcija za ventilirane fasade. Oni su nam već preporučili i neke zainteresirane stranke, tako da smo trenutno u pregovorima za prvi posao koji uključuje čak 5 stambenih projekta van Hrvatske’, kazao je dr. Urličić.

‘Ako uspijemo dogovoriti taj posao, to će biti velika stvar za Zagorku. Vrlo smo blizu toj realizaciji jer smo napravili sve uzorke, formate i boje koje su projektanti tražili. Stranke su već posjetile našu tvornicu i jako su zadovoljne s prvim uzorcima’, optimističan je Zvonko Jakuš.

Fleksibilni u ponudi različitih formata, oblika i boja ploča

Budući da su stranci već pokazali interes za Zagorkinim novitetom, zanimalo nas je razlikuju li se Zagorkine keramičke terracotta ploče po kvaliteti od svjetski priznatih.

‘Kod terracotta ploča se ne može reći da su Zagorkine bolje ili lošije. U proizvodnji se koristi ista tehnologija, i naše i strane ploče prolaze isti proces paljenja, fizičke karakteristike materijala su iste, što znači da je kvaliteta Zagorkinih ploča ravna kvaliteti svjetski priznatim pločama. Ono što je naša prednost u odnosu na konkurenciju je Zagorkina fleksibilnost u ponudi različitih formata, oblika i boja ploča. Zagorka ima jako veliko iskustvo u izradi glazura budući da se specijalizirala za proizvodnju glaziranih kaljeva za kaljeve peći u svim bojama koje tržište traži pa u svakom trenutku može napraviti glazure po želji kupca. Za ovih 5 projekta radili smo ploče u 30 različitih oblika, za jedan od njih trebali smo izraditi ploče u 16 boja, dok za drugi čak u 24 boja’, istaknuo je dr. Urličić te dodao da Zagorka radi proizvode isključivo prema projektu.

‘Tržištu nudimo glazirane i engobirane fasadne ploče. U standardnoj ponudi nudimo ploče u 40 boja te u četiri osnovne dimenzije: 40×30, 60×30, 90×30 i 120×30 cm, no spremni smo i u mogućnosti smo prilagoditi se baš svakom projektu. Zagorka u postojećim pogonima može proizvesti oko 50.000 m2 keramičkih ploča godišnje. Plan je kroz dvije godine povećati proizvodnju na 250.000 m2 godišnje, što znači dodatne investicije u opremu i nova zapošljavanja. Trenutno zapošljavamo 120 ljudi, a ako ovaj projekt zaživi, namjeravamo zaposliti još 20 ljudi’, najavio je Zvonko Jakuš.

Ventilirane fasade su najbolji izbor za energetsku obnovu zgrada

Dr. Urličić uopće ne sumnja u uspjeh Zagorkinih fasada. Razlog njegove vjere u uspjeh leži u bogatom iskustvu s ventiliranim keramičkim fasadama o kojima ima samo riječi hvale.

‘Odijelo čini čovjeka, a fasada zgradu. Naučili smo raditi jeftine zgrade koje se u konačnici pokažu vrlo skupim jer troše jako puno energije. Ventilirane fasade su hit u svijetu i najbolji su izbor za energetsku obnovu zgrada jer pružaju mnoge prednosti u odnosu na klasične. Obučete li zgradu u terracotta ploče s odgovarajućom termoizolacijom, postići ćete velike uštede. Pritom ćete dobiti zgradu koja je lišena temperaturnih promjena, što znači da će objekt imati duži vijek trajanja od klasičnih zgrada. Kod takvog objekta nemate potrebe ni za održavanjem jer je keramika trajan materijal, skoro pa vječan. O tome možda najbolje svjedoče zagrebačke zgrade Coca-cole, Šumarskog fakulteta, Dinamovog stadiona, tvornice Plive, Hoto centra, Kazališta Trešnja, VMD-a – čije ventilirane fasade s keramičkim pločama i danas izgledaju isto kao u vrijeme kada su rađene. U Rusiji pak imamo oko 30-ak objekata na kojima smo radili prije 30 godina. Prvi objekt na kojem smo ondje radili bila je Gradska vijećnica u Moskvi, čijih 10.000 m2 keramičke fasade i danas vrhunski izgleda’, istaknuo je dr. Urličić te nastavio: ‘Zahvaljujući sustavu montaže s nevidljivim kopčama, ove fasade možete montirati po svim vremenskim uvjetima, od -20 do +40 Celzijevih stupnjeva. Kako se radi o ventiliranim fasadama, onemogućena je pojava vlage u samom objektu, dakle nema stvaranja gljivica, a samim tim ni pojave alergija. Zahvaljujući ovim fasadama buka se ne osjeća u stanovima, odnosno u uredima. Bitno je naglasiti i kako su svi materijali kod ventiliranih keramičkih fasada negorivi – keramika je negoriva, mineralna vuna i potkonstrukcija su negorivi – klasa negorivosti A1.

Nano premaz štiti od grafita

Ono što je potrebno posebno istaknuti jest da su Zagorka fasada samoperive, a zahvaljujući nano premazu na pločama grafiti su mogu vrlo jednostavno odstraniti, odnosno – oprati vodom!

Garancija na cijeli sustav vrijedi 10 godina. Zagorka zajedno s tvrtkom BWM daje statički proračun te plan i detalje montaže. Prodaju i montažu Zagorka keramičkih terracotta fasada vrši tvrtka Keratek.

Komentari