ZAGREB će 2019. upravljati s više od 10 milijardi kuna! ROTOR najveći projekt, ŽIČARA još u začecima ZAGREB će 2019. upravljati s više od 10 milijardi kuna! ROTOR najveći projekt, ŽIČARA još u začecima
Trebao bi biti izgrađen Centar za gospodarenje otpadom u Resniku, koji će koštati nešto više od 50 milijuna kuna, a planira se izgradnja i... ZAGREB će 2019. upravljati s više od 10 milijardi kuna! ROTOR najveći projekt, ŽIČARA još u začecima

Trebao bi biti izgrađen Centar za gospodarenje otpadom u Resniku, koji će koštati nešto više od 50 milijuna kuna, a planira se izgradnja i reciklažnih dvorišta u Dubravi, na Žitnjaku i u Jelkovcu, koja će stajati 3,2 milijuna kuna. Od gradnje nacionalnog stadiona se zasad odustalo

Zagrebački gradski proračun za 2019., kojega će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnici predložiti na sjednici Gradske skupštine 13. prosinca, po prvi će puta premašiti 10 milijardi kuna.

Prijedlog gradskog proračuna za 2019. “težak” je 10,2 milijardi kuna što je povećanje od gotovo 800 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji proračun, odnosno oko 2,3 posto, a u ukupnom proračunu oko 8,2 milijarde kuna odnosi se na osnovni dio, a oko dvije milijarde kuna odnosi se na proračune proračunskih korisnika, prenosi Jutarnji list. Zastupnici su dobili prijedlog proračuna, krajnji rok za podnošenje amandmana je 8. prosinca, a da bi bio prihvaćen, u Gradskoj skupštini treba ga podržati 26 gradskih zastupnika od njih 51.

A koji projekti bi trebali biti plaćeni novcem iz proračuna za 2019.godinu?

Dom zdravlja u Španskom, za koji se projektna dokumentacija planira od 2015., mogao bi je konačno i dobiti, učenici u Ivanjoj Reci mogli bi sjesti u klupe škole koja se najavljuje posljednjih dvanaest godina, odvojeni su neki milijuni i za sljemensku žičaru te sufinanciranje fasada, a sve bi se trebalo “pokriti” proračunom za 2019. godinu, vrijednim 10,2 milijarde kuna.

Kako će se novac rasporediti, gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici dokumentom su objasnili skupštinskim zastupnicima, koji će za projekte i planove glasovati na sjednici 13. prosinca.

Hoće li oporba te Neovisni za Hrvatsku, koji su zaprijetili ne podržavanjem budžeta za sljedeću godinu, ostati pri svome i proračunu reći “ne”, jasno će biti tek za nešto više od tri tjedna. Dotad imaju vremena proučiti planove Grada, koji je kao jedan od ključnih projekata za 2019. izdvojio remetinečki rotor, na koji će se utrošiti 236 milijuna kuna. Novac je to dostatan da se obavi otprilike 90 posto radova, pa je i za 2020. već sad određeno da će se potrošiti još 21 milijun kuna. Pet milijuna manje, točnije 16,2, utrošit će se na prijeko potrebnu obnovu zagrebačkih pothodnika, dok će se na izgradnju žičare Sljeme potrošiti 29 milijuna kuna.

Kako projekcije potrošnje za 2020. i 2021. godinu također predviđaju radove na trasi za vrh Medvednice, i to vrijedne 120 milijuna kuna, sasvim je jasno da bi put na Sljeme u gondolama mogao biti spreman eventualno pred lokalne izbore za tri godine, a i to je jedan veliki “ako”.

U svakom slučaju, spreman u sljedećoj godini trebao bi biti Centar za gospodarenje otpadom, onaj u Resniku, koji će koštati nešto više od 50 milijuna kuna, a planira se izgradnja i reciklažnih dvorišta u Dubravi, na Žitnjaku i u Jelkovcu, koja će stajati 3,2 milijuna kuna. Tek dvostruko više, točnije 7,8 milijuna, dostatno za dva pročelja, utrošit će se na takozvani New Deal, što nije ni posve čudno jer se dosad u sklopu projekta nije obnovila ni jedna zgrada.

Od velikih projekata koji su najavljivani u posljednje vrijeme, s popisa je izostao nacionalni stadion pa se početak njegove izgradnje, bude li ona zaista u Zagrebu, ne bi trebao očekivati sljedeće godine, piše Večernji list.

Komentari