Zagrebu 115 MILIJUNA EURA BESPOVRATNO iz EU za poduzetništvo, obnovu toplinarske mreže i prometnice Zagrebu 115 MILIJUNA EURA BESPOVRATNO iz EU za poduzetništvo, obnovu toplinarske mreže i prometnice
TweetEmailPrint Pripremili smo projekte u području poduzetništva, kulture te ulaganje u napuštena područja unutar grada, rekla je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić. Dodala je kako se... Zagrebu 115 MILIJUNA EURA BESPOVRATNO iz EU za poduzetništvo, obnovu toplinarske mreže i prometnice


Pripremili smo projekte u području poduzetništva, kulture te ulaganje u napuštena područja unutar grada, rekla je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić. Dodala je kako se dio projekta odnosi i na poboljšanje učinkovitosti prometa i toplinarske infrastrukture

Sedam najvećih hrvatskih gradova od sada na raspolaganju ima više od 303 milijuna eura bespovratnih sredstava Europske unije, a od tog iznosa Grad Zagreb dobio je je gotovo 115 milijuna eura.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan je, naime, sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u sklopu projekta “Konkurentnost i kohezija”, što znači i bespovratni novac iz EU.

Cilj projekta je promicanje održivog urbanog razvoja i poticanje suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave. Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Olivera Majić, rekla je kako se Grad nada da će dodatnim razvojem svojih projekta dobiti još sredstava iz EU fondova.

Mi smo pripremili projekte s područja poduzetništva, kulture te projekte koji se odnose na ulaganje u napuštena područja unutar gradova, rekla je zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić. Dodala je kako se dio projekta odnosi i na poboljšanje učinkovitosti prometa i toplinarske infrastrukture.

Prvi put u Hrvatskoj

Olivera Majić istaknula je još da je Grad Zagreb dobio novu ulogu – posredničkog tijela u sustavu upravljanja EU fondovima.

”Pred nama je veliki posao. Zagreb ima 30 članica Urbane anglomeracije na svom području koje trebaju pripremiti i prijaviti niz projekata u različitim područjima, od poduzetništva i kulture, do obnove napuštenih lokacija, urbanog transporta i povećavanja učinkovitosti sustava toplinarstva”, zaključila je Olivera Majić.

Ovakav se projekt prvi puta provodi u našoj zemlji, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog te Europskog socijalnog fonda.

Uz ministricu Gabrijelu Žalac, svečanosti potpisivanja prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Grada Zagreb Olivera Majić, gradonačelnici Pule i Rijeke, Boris Miletić i Vojko Obersnel, zamjenice gradonačelnika Osijeka, Slavonskog Broda i Splita, Žana Gamoš, Tea Tomas i Jelena Hrgović, te pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić.

Prema Sporazumu, iz fondova EU Grad Zagreb od danas ima na raspolaganju 114,9 milijuna eura, Split 46,6, Rijeka 43,7, Osijek 34,6, Zadar 22,8, Slavonski Brod 20,9 i Pula 19,8 milijuna eura za projekte koje su pripremili, a koji će najbolje doprinijeti njihovom razvoju, stvaranju novih radnih mjesta i povećanju kvalitete života.

Postoje rokovi, gradovi moraju požuriti

”Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Slavonskom Brodu osigurali smo 303,4 milijuna eura iz fondova EU, kako bi na vlastitom urbanom području mogli realizirati projekte koji su im potrebni za gospodarski razvoj. Nastavljamo s politikom decentralizacije upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj, kako bi povećali kvalitetu apsorpcije raspoloživih EU sredstava. Očekujem da će gradovi iskoristiti priliku koja im se otvorila potpisivanjem Sporazuma. Odredili smo projekte, imamo popis i vremenske okvire pa očekujem da će gradovi krenuti s realizacijom u najkraćem mogućem roku”, istaknula je ministrica.

ITU mehanizam je mehanizam Europske unije za razdoblje 2014.-2020. koji ima za cilj promicanje održivog urbanog razvoja, jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja i suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave te razvoj administrativnih kapaciteta gradova, a aktivnosti gradova mogu se financirati iz tri fonda – Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda i Europskog socijalnog fonda.

Također, aktivnosti koje ITU mehanizam podupire podijeljene su u tri tematska područja: pametni gradovi – gradovi kao pokretači održivog i tehnološkog gospodarskog rasta, održivi gradovi – gradovi koji se bore protiv klimatskih promjena promicanjem energetske učinkovitosti i zaštite okoliša i uključivi gradovi – gradovi koji se bore protiv siromaštva te zalažu za socijalnu integraciju.

 

Komentari