ZAŠTO danas NISU UKINUTI SVI PARAFISKALNI NAMETI, prvenstveno članarine HGK-u i HOK-u?! ZAŠTO danas NISU UKINUTI SVI PARAFISKALNI NAMETI, prvenstveno članarine HGK-u i HOK-u?!
Hrvoje Bujas i ranije je isticao da su poduzetnici okupljeni u Glasu poduzetnika posebno razočarani ponašanjem nadležnih komora, gospodarske i obrtničke. „Te dvije komore... ZAŠTO danas NISU UKINUTI SVI PARAFISKALNI NAMETI, prvenstveno članarine HGK-u i HOK-u?!

Hrvoje Bujas i ranije je isticao da su poduzetnici okupljeni u Glasu poduzetnika posebno razočarani ponašanjem nadležnih komora, gospodarske i obrtničke. „Te dvije komore nisu ništa radile. Kada su izašle prve mjere, one su ih pozdravila. Glas poduzetnika ne bi nastao da su oni radili svoj posao”, istaknuo je u Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika

Hrvatska vlada je danas objavila da kreće u popuštanje mjera koje je uvela zbog epidemije koronavirusa.

Prvo popuštanje počinje od ponedjeljka, 27. travnja, kada opet kreće javni prijevoz, otvaraju se sve trgovine (osim onih u trgovačkim centrima), postolari, krojači, turističke agencije, knjižnice, muzeji, galerije, dok 4. svibnja s radom počinju frizeri i pedikeri, a tek 11. svibnja otvaraju se ugostiteljski objekti, ali samo oni na terasama, te šoping centri, kao i škole za djecu nižih razreda.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, za Index.hr je rekao da udruga pozdravlja popuštanje mjera, no da ima zamjerke, baš kao što ih imaju i u Nacionalnoj udruzi ugostitelja.

“Očekivali smo relaksaciju mjera, prvenstveno zbog jasnog pada krivulje novozaraženih. Drago mi je da je to napravljeno u suradnji i dogovoru s epidemiolozima, krajnje je vrijeme da se struka u ovoj državi sluša. Naravno, ima i ‘ali’. Zabrana online nastave za autoškole nije maknuta, dakle pričamo o teorijskom dijelu koji je i dalje zabranjen, to nema nikakvog smisla. Ako škole i fakulteti mogu imati online nastavu, zašto autoškole ne mogu?” pita se Bujas.

Kao da netko želi uništiti autoškole

Navodi kako su u većem dijelu Europe rekli da će relaksirati te mjere krajem 5. i početkom 6. mjeseca te da će dati mogućnost praktičnog dijela vožnje u autoškolama.

“Zašto je taj cijeli dio kompletno izbačen kod nas, zašto ne ulaze 11.5. u fazu popuštanja mjera uz sve mjere predostrožnosti, dakle da i instruktor i osoba koja vozi nose maske i rukavice, da instruktor možda može imati i zaštitno odijelo, a da se auto mora dezinficirati prije i poslije, dakle sve mjere koje propisuju epidemiolozi. Autoškole već mjesec dana ne rade. Ako počinju raditi svi, zašto ne mogu autoškole, kao da ih netko želi uništiti? Mnoge od njih imaju aute na leasing, dakle moraju plaćati leasing za auto koji im ne donosi nikakav novac”, upozorio je Bujas.

Naveo je još jedan problem, a riječ je o malim obiteljskim hotelima.

“Zašto se ne mogu otvoriti restoranske terase malih obiteljskih hotela?

“Ni mali obiteljski hoteli ne mogu otvoriti 11.5., a oni djelomično žive od restorana koji imaju terase. Zašto ne bi mogli otvoriti terasu u sklopu hotela? Ok, hotel ne mora raditi, ali zašto ne može terasa restorana u sklopu hotela? I frizeri se pitaju kakva su pravila, koliko će ih to koštati? Možda će ih sama zaštitna oprema koštati više nego što naplate jedno šišanje, koje se barem za muške naplaćuje 30-40-50 kuna. Ispada da će skuplje doći oprema nego što naplate šišanje. Ili to, ili će morati poskupjeti, a frizeri još uvijek ne znaju kakve su to mjere i to je problem”, kaže Bujas.

Ključna zamjerka: Zašto danas na vladi nisu ukinuti svi parafiskalni nameti?

Navodi kako udruga Glas poduzetnika ima jednu jako bitnu zamjerku vezanu za parafiskalne namete.

“Zašto danas, na ovoj sjednici vlade, nisu ukinuti svi parafiskalni nameti, prvenstveno plaćanje članarine HGK-u i HOK-? O tome se puno govori, ali to nije napravljeno, a mi se pitamo zašto to nije napravljeno danas?” navodi Bujas, koji je ranije u više navrata isticao da su poduzetnici okupljeni u Glasu poduzetnika posebno razočarani ponašanjem nadležnih komora, gospodarske i obrtničke.

„Te dvije komore nisu ništa radile. Kada su izašle prve mjere, one su ih pozdravila. Glas poduzetnika ne bi nastao da su oni radili svoj posao”, istaknuo je u ranijoj izjavi za medije Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika.

Komentari