‘Zašto niste pokrenuli smjenu guvernera HNB-a koji dopušta da banke pljačkaju hrvatske građane?’ ‘Zašto niste pokrenuli smjenu guvernera HNB-a koji dopušta da banke pljačkaju hrvatske građane?’
TweetEmailPrint ”Kada bi hrvatski mediji radili za javnost, onda biste Vi, gospodine Plenkoviću, morali odgovoriti na slijedeće: Kako je moguće da Hrvatska narodna banka... ‘Zašto niste pokrenuli smjenu guvernera HNB-a koji dopušta da banke pljačkaju hrvatske građane?’


”Kada bi hrvatski mediji radili za javnost, onda biste Vi, gospodine Plenkoviću, morali odgovoriti na slijedeće: Kako je moguće da Hrvatska narodna banka kršeći zakone, otvoreno radi za interese banaka, te nanosi štetu hrvatskim potrošačima? U Eurozoni, iz koje su većina vlasnika današnjih banaka u Hrvatskoj, banke daju masovno kredite građanima čak ispod jedan posto kamate. Te, pak, banke hrvatskim građanima naplaćuju 6, 7 ili čak i 8 posto kamata, a zatezne kamate su nevjerojatne i iznose čak 17 posto!!?? HNB dopušta kršenje zakona od strane banaka koje u suradnji s lihvarskim agencijama, zelenaškim radnjama, pljačkaju svoje klijente. Zašto Vaš ministar financija ništa ne poduzima, zašto DORH ništa ne poduzima? Zašto niste razriješili ministra financija Zdravka Marića koji je ponovno lagao hrvatskoj javnosti?”, pitala je Karolina Vidović Krišto premijera Plenkovića

Nezavisna saborska zastupnica, Karolina Vidović Krišto, poslala je danas pismo premijeru Plenkoviću ‘zbog protuzakonitog utjecaja na medije’ te je navela koja bi mu pitanja hrvatski mediji, prema njezinu mišljenju, postavljali kada bi bili slobodni, odnosno kada ne bi bili pod kontrolom Vlade i vladajućih struktura. Sadržaj pisma saborska je zastupnica i dojučerašnja novinarka objavila i na svojoj Facebook stranici te ga je poslala i na mail adrese medijskih kuća.
Budući da je navela uistinu važna i ključna pitanja – kojima se hrvatski mediji, gle čuda, gotovo uopće ‘ne zamaraju’, njezino pismo prenosimo u cijelosti:
”Poštovani gospodine Plenkoviću,
tjednik Nacional objavio je prošli tjedan presliku elektroničke pošte urednice HRT-a u kojoj Vas prethodno obavještava što će Vas HRT prilikom intervjua pitati.
Za ono što cijela Hrvatska zna sada postoji i pisani dokaz – da HRT nije javni servis građana koji ga plaćaju, te da HRT ne radi prema Zakonu o HRT-u, što bi morao, već služi Vama i Vašoj vladajućoj strukturi.
Zlouporabu novca građana, koji koristite kako biste medije na koruptivan način kontrolirali, primijetila je i Europska komisija, što Vam je u svom izvješću od 20. srpnja 2021. i pisano predočila. Ustvrdila je kako putem oglašavanja državnih tvrtki utječete na uređivačku politiku medija.
A u koje stanje ste doveli hrvatske medije govori i situacija prije nekoliko dana kada su mediji prenosili Vašu izjavu nakon sastanka Vaše organizacije, HDZ. Ono što su građani mogli pročitati bile su teme „za dom“, „Domovinski pokret – Škoro“, „govor mržnje protiv provalnice u privatne prostore, Danke Derifaj“. Ovakva pitanja se postavljaju kada su mediji pod čvrstom kontrolom.

Evo što bi nezavisni mediji pitali premijera:

Kada bi hrvatski mediji bili slobodni, radili profesionalno te slijedili činjenice i radili za javnost, onda biste Vi, gospodine Plenkoviću, morali odgovoriti na slijedeće:
– Kako je moguće da Hrvatska narodna banka kršeći svoje zakonske obveze, otvoreno radi za interese banaka, te pri tome nanosi štetu hrvatskim potrošačima? U Eurozoni, iz koje su većina vlasnika današnjih banaka u Hrvatskoj, banke zbog bezkamatne politike Europske središnje banke daju masovno kredite svojim građanima čak ispod jedan posto kamate. Te, pak, banke hrvatskim građanima naplaćuju 6, 7 ili čak i 8 posto kamata, a zatezne kamate su nevjerojatne i iznose čak 17 posto!!?? Isto tako HNB dopušta kršenje zakona od strane banaka koje u suradnji s lihvarskim agencijama, zelenaškim radnjama, kršeći Europske Uredbe, pljačkaju svoje klijente. Zašto Vaš ministar financija ništa ne poduzima, zašto DORH ništa ne poduzima, zašto niste pokrenuli razrješenje Guvernera HNB-a Vujčića zbog sustavnog kršenja zakona?

Zašto godinu i pol nakon potresa obnova nije ni započela?!

– Zašto nakon godinu i pol dana nakon zagrebačkog potresa obnova u Zagrebu uopće nije stvarno započela, a osam mjeseci nakon potresa u Banovini ljudi žive u kontejnerima te obnova ide „puževim koracima“?
– Zašto kvaliteta zdravstvene zaštite naših građana svakog dana sve više pada, te zašto se lijekovi (kao primjerice oni za dijabetičare) skidaju s liste, te ih građani moraju plaćati iako imaju pravo na njih?
– Zašto niste razriješili ministra financija Zdravka Marića koji je ponovno hladnokrvno lagao hrvatskoj javnosti?
– Koliko je dužnosnika razriješeno, koliko kaznenih prijava podneseno, u slučaju rezultata istrage OLAF-a koji je naložio povrat sredstava u projektu „vinarije Galić“?
Inače, navedeni poduzetnik Galić već je imao dubiozne poslove s Vašim ministrom Butkovićem, te sad vidimo kako takvu vrstu poslova nastavlja i s drugim ministrima. Ovo je potvrda da kriterije stručnosti i transparentnosti Vi, vladajuća struktura i odabrani poduzetnici, ne zadovoljavate. Ovaj projekt prošao je nekoliko faza pred hrvatskom administracijom, i sve je zadovoljio. Ali, čim su se primijenili objektivni, stručni kriteriji – projekt je pao. Jer, kriteriji Vas i vladajuće strukture su takvi da odgovarate isključivo i samo odabranima i podobnima, i da uvijek idu na štetu običnih hrvatskih građana.

Zbog čega Vladu nije briga za pražnjenje Hrvatske?

– Kako je moguće da Vlada pasivno gleda da se Hrvatska prazni, te će ove godine 5000 manje prvašića krenuti u školu nego prošle godine?
– Kako je moguće da nakon četiri godine od izbijanja afere Agrokor suđenje još nije počelo? Da dvanaestu godinu od izbijanja afere HPB/ Bankomat nema sudske presude? Da nije raskinut štetni ugovor za vjetropark Krš-Pađene, a da čelni čovjek te tvrtke nakon bijega od hrvatske policije i pravosuđa, te izručenja putem međunarodne pravne pomoći, od hrvatskog suda biva pušten da se brani sa slobode?
– Kako je moguće da su u slučaju korupcije u Gradu Zagrebu osumnjičeni vozači te selektivno pojedini poduzetnici, iako sve šokantniji podaci izlaze u javnost? Pokojni gradonačelnik Bandić, s kojim ste Vi bili u bliskoj političkoj i osobnoj suradnji, imao je imovinu vrijednu kao da je arapski šeik, a policija objavljuje kako ga je godinama prisluškivala. To znači da ste znali da je Bandić u korupciji, a s njim ste surađivali. Na ovo pitanje ćete morati odgovoriti!

Zašto još nema optužnice zbog afere Janaf?

– Kako je moguće da godinu dana nakon izbijanja afere Janaf nije podignuta optužnica? Primjenjujete li i ovdje metodu odugovlačenja kako bi sve palo u zaborav, a otuđeni novac ostao kod korumpiranih dužnosnika?
– Kakova je to pravda u kojoj umirovljenik iz Zagorja, s mirovinom od 1800kn, mora platiti kaznu od 720kn zbog 12 km/h prekoračenja brzine, a istodobno član Vaše organizacije HDZ, s automobilom u vlasništvu države, prekorači brzinu za 78 km/h, ima 14.000,00kn plaću i sud ga kazni s dvije i pol tisuće kuna, iako je zakonski najniža kazna pet tisuća kuna? Kako se ovakvi slučajevi mogu opravdati?
Zbog činjenice da kontrolirate medije, te ne morate odgovarati na gore navedena pitanja, siromaštvo je doseglo takve razmjere da je platežna moć Hrvata, poslije Bugara, najniža u Europskoj uniji.

‘Doći će dan kada ćete odgovarati na ova pitanja’

Vi ćete putem kontroliranih medija ovaj moj dopis ignorirati, i, kako to uobičajeno prakticirate, ne ćete odgovoriti na moje navode. Razlog je vrlo jednostavan – ovdje je riječ o dokazima i činjenicama koje je nemoguće demantirati. Vi radite ono što su kroz povijest različiti vladari pokušali učiniti – zabraniti istinu. Ali istinu se nikada nije moglo zatvoriti, ona kad-tad dođe na vidjelo. U današnjem digitalnom vremenu istina se probija puno brže nego u prijašnjim vremenima.
Vaši kontrolirani mediji će moj rad pokušati difamirati, ismijavati i omalovažavati, ali morate znati da se sve ovo što iznosim dokumentira i vrlo brzo će doći vrijeme kad će se na ova dokumentirana pitanja morati odgovarati.
Vi, gospodine Plenkoviću, nemate pravo kršenjem zakona oduzimati razvoj i budućnost hrvatskim građanima i hrvatskoj državi.”, napisala je zastupnica Vidović Krišto u pismu  predsjedniku Hrvatske vlade, Andreju Plenkoviću.
FOTO: screenshot videosnimke; preslika sa FB stranice Karolina Vidović Krišto.