Zatvaranje Rafinerije Sisak je PROTUZAKONITO; ugrožava energetsku i NACIONALNU SIGURNOST RH! Zatvaranje Rafinerije Sisak je PROTUZAKONITO; ugrožava energetsku i NACIONALNU SIGURNOST RH!
TweetEmailPrint Ocjena MOL-a da je Rafinerija Sisak nerentabilna zbog tehnologije i malog kapaciteta nije istinita! Oni su je sami učinili nerentabilnom manipulacijom internim cijenama... Zatvaranje Rafinerije Sisak je PROTUZAKONITO; ugrožava energetsku i NACIONALNU SIGURNOST RH!


Ocjena MOL-a da je Rafinerija Sisak nerentabilna zbog tehnologije i malog kapaciteta nije istinita! Oni su je sami učinili nerentabilnom manipulacijom internim cijenama nafte pri čemu organizacijska jedinica unutar sustava zaračunava sirovu naftu Rafineriji Sisak kao da ju uvozi sa svjetskog tržišta!!! O tome nitko ne priča”, upozorava ponovno profesor Lovrinović

Saborski zastupnik dr. sc. Ivan Lovrinović već je nekoliko puta pokušao alarmirati hrvatsku javnost i politiku iznošenjem pomno skrivanih podataka o Rafineriji Sisak, odnosno informacijom da MOL i Vlada ne govore istinu kada kažu da sisačka Rafinerija posluje s gubicima te da je zato treba zatvoriti. Mediji nisu prenijela ta upozorenja, a u Saboru nisu dozvolili tematsku sjednicu na kojoj bi došli predstavnici Stožera za obranu Rafinerije, i koji bi iznijeli istinu.

Budući da je najava zatvaranja Rafinerije Sisak ponovno aktualna, čelnik Promijenimo Hrvatsku na tu se temu oglasio dramatičnim upozorenjem, kojega ovdje prenosimo:

„Apsolutno su neprihvatljive najave o zatvaranju Rafinerije nafte Sisak iz nekoliko ključnih razloga, a na što sam već upozoravao. Osim što je to za nas neprihvatljivo, protivno je strategiji energetskog razvoja Republike Hrvatske i Zakona o energiji, gdje su energetski objekti poput rafinerija označeni kao objekti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Zatvaranje bilo kojeg energetskog objekta pa tako i bilo koje Rafinerije je protivno i Zakonu!

Također, ovi prijedlozi ne daju rješenje za poslovno opravdanu i razrađenu opciju što s domaćom naftom koja se do sada prerađivala u Rafineriji nafte Sisak. Koliko je suluda ideja o prijevoz nafte u neku drugu domaću ili ne želim ni pomisliti neku inozemnu rafineriju, vjerojatno Mađarsku, dovoljno govore slijedeći podaci.

U Hrvatskoj se proizvodi oko 800 tisuća tona domaće nafte (2016. godine), što znači da bi se ta nafta prevezla cestama, bilo bi potrebno oko 26.700 vožnji kamiona cisterni na godinu po hrvatskim cestama ili više od 70 cisterni dnevno svaki dan u godini.

To bi za Hrvatsku predstavljalo sigurnosni rizik za prometnu infrastrukturu RH, opasnost  za ekološku sigurnost zemlje, te ugrožavanje turističke orijentacije Hrvatske. Da ne govorim da bi to bio iznimno skup, poslovno štetan te neopravdan prijedlog! Također, prije eventualnog prestanka prerade domaće nafte u  Rafineriji nafte Sisak ili prenamjene djelatnosti, potrebni su detaljni planovi. Javnost mora znati da se plan prenamjene radi isključivo kako bi se izbjegli stvarni troškovi zatvaranja i sanacije terena u sisačkoj rafineriji nakon zatvaranja, koji su prema nekim procjenama stručnjaka znatno premašuju milijardu kuna. Ako se to dozvoli, to su troškovi koje će prije ili kasnije onda morati platiti hrvatski građani, zbog nužnosti sanacije.

Ocjena MOL-a da je Rafinerija Sisak nerentabilna zbog tehnologije i malog kapaciteta nije istinita. Oni su je sami učinili nerentabilnom manipulacijom internim cijenama nafte pri čemu organizacijska jedinica unutar sustava zaračunava sirovu naftu Rafineriji Sisak kao da ju uvozi sa svjetskog tržišta. O tome nitko ne priča.

Da zaključim, iz svih ekonomskih, ekoloških, društvenih i strateških razloga, nužno je spriječiti zatvaranje rafinerije nafte Sisak, kao i spriječili samovolju MOL-a u provođenju nepartnerskih odluka upravljanja i odluka koji su u suprotnosti hrvatskim strateškim interesima!!!“, ističe saborski zastupnik dr. sc. Ivan Lovrinović.

 

 

Komentari