Zatvorili Riječanina zbog komentara ispod teksta, uskoro PROSVJED ispred policije Zatvorili Riječanina zbog komentara ispod teksta, uskoro PROSVJED ispred policije
SKANDAL: 30 DANA IZA REŠETAKA ZBOG FACEBOOK POSTA

Zatvorili Riječanina zbog komentara ispod teksta, uskoro PROSVJED ispred policije

Hrvatska 12. lipnja 2016. Fran Podoreški

Teško je ne zapitati se: Prati li MOST-ov ministar Vlaho Orepić što se događa u njegovu resoru i zašto napokon ne reagira na skandalozne... Zatvorili Riječanina zbog komentara ispod teksta, uskoro PROSVJED ispred policije

Teško je ne zapitati se: Prati li MOST-ov ministar Vlaho Orepić što se događa u njegovu resoru i zašto napokon ne reagira na skandalozne događaje u  PU-Primorsko-goranskoj? Što se još mora dogoditi da Unutarnja kontrola MUP-a nešto poduzme? Koliko još djevojaka treba poginuti a da krivac ne odgovara, koliko poštenih policajaca dobiti otkaz, koliko nevinih završiti u zatvoru, da se nešto pokrene?

podrška štekiSkandal za skandalom potresa Rijeku. I najnoviji je povezan s policijskim (ne)postupanjem. Nakon što je više medija izvijestilo zadnjih dana da se sustavno progone svjedoci i policijski službenici koji su imali saznanja o krivcu za pogibiju sestara Filipović, da se zataškava istina o tom slučaju, da otkaze dobivaju policajci koji su javno progovorili o skandalu, dok nitko ne dira u one koji štite krivca za smrt djevojaka, u subotu je priveden i pritvoren Riječanin samo zbog facebook komentara u vezi ovih događaja?!

David Šteko (29)  iz Rijeke u subotu je priveden dežurnom sucu istrage Županijskog suda Dušku Tišmi s kaznenom prijavom za kazneno djelo prijetnje po život”, piše režimski Novi list.

‘Šteko je na društvenim mrežama prijetio po život jednom policijskom dužnosniku Primorsko-goranske županije pa je i prijava podnijeta  po službenoj dužnosti’, dodaju u riječkom dnevniku.

Stoga je tužitelj Općinskog državnog odvjetništva nakon prvog ispitivanja osumnjičenog zatražio istražni zatvor za Šteku zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Sudac Tišma je prihvatio prijedlog tužitelja, određen je jednomjesečni istražni zatvor osumnjičenom, uz mogućnost uplaćivanja jamstva u iznosu 25 tisuća kuna nakon čega bi s u daljnjem kaznenom postupku mogao braniti sa slobode.’, stoji dalje u vijesti u kojoj se novinar nije potrudio doznati što je to Šteko uistinu napisao, kojim povodom i zbog čega.

Pokret otpora – Riječani protiv korupcije, javno upozorava, u isto vrijeme, da je David Šteko priveden i pritvoren zbog komentara ispod teksta objavljenog na portalu Promise.hr: ‘POGIBIJA NAŠIH KĆERI bi otišla u zastaru da nije bilo Šote, zato su išli na njezine unuke!

U komentaru dotični spominje i vrijeđa Željka Kruneša, načelnika riječke krim policije, no iz napisanog teksta teško je zaključiti da se tu radi o ozbiljnoj prijetnji, a kamoli o prijetnji smrću (osim ako se spominjanje Božje kazne ne smatra prijetnjom smrću).

komentar steke

Zbog svega navedenog, ekspresno je otvorena facebook stranica podrške Davidu Šteki, gdje okupljeni izražavanju zgražanje i zaprepaštenje zbog postupanja riječke policije, DORH-a i suca istrage, odnosno zbog primjene dvostrukih kriterija (kada je prijetnja usmjerena prema djeci, nitko se ne privodi i ne uhićuje, no kada netko napiše facebook komentar o visokopozicioniranom policajcu, odmah mu se određuje mjesec dana zatvora).

‘Umjesto da se bave ozbiljnim stvarima, kao na primjer – da osude ubojicu i pomagače u slučaju sestara Filipović, oni zatvaraju ljude zbog komentara na facebooku!’, jedan je od komenara na toj facebook stranici.

Riječki Pokret otpora zbog svega navedenog  je započeo prikupljati novac za jamčevinu za Šteku, a pripremaju i prosvjed ispred riječke policijske uprave.

Nakon svega navedenog, teško je ne zapitati se: prati li novi ministar, MOST-ov Vlaho Orepić, što se događa u njegovu resoru i zašto napokon ne reagira na skandalozne događaje u  PU-primorsko goranskoj? Jesu li oni (MOST) ikada namjeravali provoditi reforme i boriti se protiv korupcije i kriminala, ili je to bila samo prazna parola za naivnu hrvatsku javnost?

Što se još mora dogoditi da ministar počne djelovati, da Unutarnja kontrola MUP-a nešto poduzme? Koliko još djevojaka treba poginuti, djece biti u opasnosti, poštenih policajaca dobiti otkaz, nevinih završititi u zatvoru, da se nešto pokrene?

 

Komentari