Zbog razočaranja novom vladom, OBNAVLJA SE pročišćeni Savez za Hrvatsku? Zbog razočaranja novom vladom, OBNAVLJA SE pročišćeni Savez za Hrvatsku?
Je li došao trenutak da ponovno okupimo političku platformu Savez za Hrvatsku? U nešto promijenjenom sastavu, s redefiniranim političkim programom koji bi u središte... Zbog razočaranja novom vladom, OBNAVLJA SE pročišćeni Savez za Hrvatsku?

Je li došao trenutak da ponovno okupimo političku platformu Savez za Hrvatsku? U nešto promijenjenom sastavu, s redefiniranim političkim programom koji bi u središte stavio ključne probleme hrvatskog društva: demografiju, zaposlenost, gospodarsku konkurentnost i domoljublje. Ta bi platforma jasno zauzela prostor desnog centra i od početka odbacila svaku mogućnost sudjelovanja u lijevim vladama”, predložio je Dražen Đurović, bivši zastupnik HDSSB-a, na facebooku

đurović savezDražen Đurović, bivši saborski zastupnik HDSSB-a i branitelj Vukovara poznat po principijelnosti i čestitosti te britkim i lucidnim facebook komentarima, sa svojim je facebook prijateljima pretresao mogućnost i potrebu ponovnog okupljanja Saveza za Hrvatsku, odnosno potrebu popunjavanja desnog centra vjerodostojnom političkom snagom, opcijom koja bi istinski branila hrvatske nacionalne interese te rješavala najveće hrvatske probleme, poput izumiranja i nezaposlenosti…

”Razmišljam i razgovaram s različitim ljudima ovih tjedana. Je li došao trenutak da ponovno okupimo političku platformu Savez za Hrvatsku? U nešto promijenjenom sastavu, s redefiniranim politickim programom koji bi u središte stavio ključne probleme hrvatskog društva: demografiju, zaposlenost, gospodarsku konkurentnost i domoljublje. Te s političkim leadershipom iliti vodstvom koje bi na moderniji način znalo i moglo iskomunicirati te teme u hrvatskom društvu. Jako me zanima vaše misljenje o tome. Napominjem da bi ta platforma jasno zauzela prostor desnog političkog centra i od početka odbacila svaku mogućcnost sudjelovanja u lijevim vladama. Dakle, birači bi jasno i nedvosmisleno znali “u koju košaru ubacuju jaja”. Što mislite?”, upitao je svoje facebook prijatelje Đurović, te dobio zanimljive odgovore.

”Samo nemojte ništa ovjeravati kod javnog bilježnika.Odbacili bi mogućnost sudjelovanja u lijevim Vladama? A koja je razlika između lijeve i desne Vlade?U muzičkom programu HTV-a?”, duhovito je i to s povodom, na Đurovićevo pitanje odgovorio Josip Ban.

”Razliku čini sadrzaj. A mislim da je poštenije tako prema biračima nego reći nećemo ni s jednima, a onda se nuditi i jednima i drugima.”, replicirao je Đurović.

”Prvo treba jasno reći da je ovakva Hrvatska, ovaj društveni poredak – promašen. Da stvaranje države, osim što možemo mahati zastavom, nije uspjelo. Drugo, tome je tako jer je od početka država krivo nasađena, nije stvarana kako država ravnopravnih građana nego su stvorene kaste, odnosno ideolog i stvoritelj Franjo Tuđman je imao promašenu viziju društva. Ono zbog čega propada naše društvo je korupcija i kriminal. Treće, četiri temelja novog poretka trebaju biti demografija, nova organizacija društva temeljena na suvremenim tehnologijama i obrazovanje. Nikakvo domoljublje, nego red i rad, a domoljublje kao izliku za nerad, lopovluk i uhljebizam, iskorjeniti.”, napisao je Mislav Šutalo.

Andrija Bubalo je dodao da je HDZ-ovac, ali da i sam primjećuje da je sadašnja vlast izgubljena i u vremenu i u prostoru.

”Niti znaju što govore, niti znaju što rade. Toliko su preplašeni da na svaki mig ili oporbe ili manjina ili Brisela, mijenjaju i stavove i priču, a sve na štetu hrvatskog naroda. A branitelji su još u Savskoj i nitko ih ne spominje! Nešto se mora učiniti, makar i radikalno, jer ovo što ovi rade je izgleda, ne nastavak prošle vlade, nego puno gore’, dodao je Đurovićev facebook prijatelj Bubalo.

”I nemojte puno koristiti riječ domoljublje jer je to rezervirano za HDZ. Ako mislite raditi ‘hard verziju’ HDZ-a onda nemojte niti započinjati. Vi morate ponuditi obranu i obnovu zemlje po svaku cijenu, čak i onu izlaska iz EU. Nacionalizam morate upregniti u čuvanje i obranu interesa svoga naroda i zemlje, a ne bakćanje sa Drugim svjetskim  ratom. Nema dodvoravanja nikome na štetu svog naroda”, napomenuo je Ban, s čim se Đurović nije složio.

To što ste vi napisali, to je hard verzija HDZ-a. Nisam mislio ni na soft ni na hard verziju HDZa. Loše kopije loših uzora ne vrijede puno. Ne dajem za pravo nikome da ima monopol nad domoljubljem. To je vrijednost koju je nužno jačati ako mislimo uspjeti kao narod u svojoj neovisnoj državi. Domoljublje nije cilj, već poluga kojom zajedno moramo odvaliti težak kamen koji nas pritišće, dodao je Đurović

Polemika se potom razvila u smjeru: što Hrvatskoj najviše treba u političkom smislu.

”Nama treba pokret koji će zahvatiti većinu hrvatskog naroda, a ne stranka koja će dobiti 5,5 posto i ugurati svoja dva čelna čovjeka u Sabor. Ako treba možemo se odreći nekih termina koje su izlizale prethodne partije. A termine zamijeniti djelima, čisto za promjenu. I nemojte se sramiti nekih načela kojih se drže oni momčići iz Živog zida ma koliko ih mediji ridikulizirali. Monetarni suverenitet, vraćanje HNB-a interesima naroda, jake državne banke koje će rušiti kamate  (pozvati iseljenike i sve domoljube da naprave takvu jednu banku). Gospodinu Todoriću i družini dati do znanja da se više neće zakoni pisati njihovim nalivperom. Ima tu hrpa tema gdje ćete dobiti svakog poštenog čovjeka…čak nema potrebe za tim podjelama desno-lijevo jer je to potrošeno i zloupotrebljeno, dodao je Đurovićev facebookov prijatelj Ban.

”Nadam se da ste se naučili na prošlom primjeru saveza i ekipa koje su se okupile, kako bi na kraju okrenuli leđa….Ako niste, onda smo opet gdje smo bili…. Nadam se da ste uočili igrače koji vole leđa okrenuti”, napisao je pak Dražen Javorović.

Antun Vitez poručio je doktoru Đuroviću da se okane ćoravog posla.

”Znaš i sam sudbinu saveza za Hrvatsku, a i sam si bio dio jedne političke opcije koja je bila u Savezu i sam znaš kako je završilo. Svi ti savezi imaju nešto zajedničko – doći na vlast ma kako god bila cijena toga dolaska i ove velike stranke sklapaju saveze samo radi vlasti. I sa crnim vragom, ništa ne pitaju. Ostavi se politike, to ti dobro ne ide. Neke tvoje kvalitete ne mogu se uklopiti u opis današnjeg političara. Zanima me, hoće li ikad u ovu lijepu našu doći demokracija, ljubav prema domovini i svom rodnom kraju i da li će ikad na vlast doći sposobni da od ove lijepe naše naprave doista ono što zaslužuje i ima potencijala, zaključio je Vitez, a Đurović mu je replicirao.

”Politika mi ne ide dobro? Ha, ha. OK, nadam se da vama ide sada bolje bez mene. Bolje je svašta jesti nego svašta govoriti moj Antune, zaključio je Đurović te tako naznačio da ne odustaje od aktivnog sudjelovanja u politici i mogućeg oživljavanja pročišćenog i obnovljenog Saveza za Hrvatsku.

Komentari