ZDRAVA OBITELJ NAJVEĆE JE BOGATSTVO i način da živimo bolju BiH, svih njenih naroda i građana ZDRAVA OBITELJ NAJVEĆE JE BOGATSTVO i način da živimo bolju BiH, svih njenih naroda i građana
Kao djetetu Posavine, usađeno mi je da volim rodnu grudu i da s ponosom mogu reći tko sam, čiji sam i odakle dolazim. Silno... ZDRAVA OBITELJ NAJVEĆE JE BOGATSTVO i način da živimo bolju BiH, svih njenih naroda i građana

Kao djetetu Posavine, usađeno mi je da volim rodnu grudu i da s ponosom mogu reći tko sam, čiji sam i odakle dolazim. Silno me vrijeđa nepravda, suosjećam sa svima u potrebi, nastojim pomoći, a najteže mi je bilo u vrijeme rata kad sam odlazio u izbjeglištvo sa obitelji i narodom, a također i nemoć, stalni vapaj i molitva u vrijeme poplave 2014. godine. Biti čovjek i uvijek dostupan svima je moj životni moto

Razgovarao: Anto PRANJKIĆ

Manje od dva tjedna preostalo je do vrlo važnih Općih izbora u Bosni i Hercegovini (održat će se 7. listopada 2018.). Tim povodom, razgovarali smo s Mijom Matanovićem, predsjednikom Kluba utemeljitelja HDZ BiH, našim Posavljakom, jednim od onih koji je u gotovo trideset godina političkog djelovanja ostao posve čist i neokaljan, što u politici nije čest slučaj. U razgovoru za naš portal govori o danima stvaranja HDZ BiH, političkom životu Bosanske Posavine i predstojećim izborima:

Gospodine Matanoviću, jedan ste od osnivača HDZ BiH i predsjednik ste Udruge utemeljiitelja ove stranke. Možete li povući crtu između onih slavnih dana i danas?

– HDZ BiH se pojavio na političkoj sceni sredinom 1990.godine i otada djeluje, u početku kao pokret a danas kao moderna europska stranka sa ustrojem od temeljnih ogranaka na terenu do predsjedništva i samog predsjednika, koji se biraju na Saboru stranke ranije svake druge, a u novije vrijeme svake četvrte godine. U samim počecima u HDZ se pristupalo iz uvjerenja, radi programa koji je ponuđen kao i zbog potrebe očuvanja hrvatskog identiteta, kulturnog blaga i tradicije, a danas su drugačiji motivi, veća sigurnost, lakše do uposlenja i društvenog prestiža. Bez obzira na motiv pristupa u članstvo, postajemo dio velike stranačke obitelji koja danas broji preko 42 tisuće članova.

U prethodnom razdoblju obavljali ste niz visokih stranačkih dužnosti. Kako danas gotovo 30 godina od stvaranja HDZ BiH, vidite politički život Hrvata Bosanske Posavine?

– Kroz dvadeset i osam godina kontinuiranog rada u stranci bio sam aktivan na svim razinama, od kojih ističem poziciju prvog predsjednika Općinske organizacije i prvog predsjednika Županijske organizacije te u tri mandata člana predsjedništva HDZ BiH. Kroz to vrijeme stekao sam povjerenje Hrvata Odžaka i Posavine i zahvaljujući tomu, u svim izbornim procesima sam dobijao značajan broj glasova na terenu, a ponosan sam da do sada imam najveći broj na ime za izbore iz 2010. godine za županijsku skupštinu. U ranijim kandidaturama pri samom kandidiranju se vodilo računa koga kandidirati prolaskom kroz više filtera, a danas su lobiranja presudna, a sve manje kandidatura na temelju ranije utvrđenih kriterija.

U mandatima zastupnika u FBiH, ali i na drugim dužnostima na državnoj razini u Vašim se nastupima osjećala ta posebna veza s napaćenim posavskim narodom? Sjećam se 2014. godine i poplava. Kao dužnosnik HDZ BiH velike poplave zatekle su Vas u Sarajevu. Sjećam se razgovora pred sarajevskom katedralom. Tom prigodom vrlo zabrinuta lica, pored Vas, bili su i predsjednik Izbornog povjerenstva BiH Stjepan Mikić, a posebno današnji dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i kanonik Vrhbosanske nadbiskupije prof. dr. sc. vlč. Darko Tomašević.

– Kao dijete Posavine usađena mi je roditeljskim odgojem da volim svoj rodnu grudu i da s ponosom i vedra čela mogu reći tko sam, čiji sam i odakle dolazim. Taj osjećaj i danas u meni prevladava u borbi za bolji rodni Svilaj, općinu Odžak, Posavinu uopće, a s pravom ističem i državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj sa svojom obitelji živim. Silno me vrijeđa nepravda, suosjećam sa svima u potrebi, nastojim pomoći u okviru mogućnosti intelektualne i materijalne a najteže mi je bilo u vrijeme rata kad sam napuštao rodnu kuću i odlazio u izbjeglištvo sa obitelji i narodom a također i nemoć, stalni vapaj i molitva u vrijeme elementarne nepogode-poplave 2014.godine, kada su dvije trećine prostora Županije bile pod vodom. Ne ponovilo se. U mnogobrojnim obraćanjima i kontaktima tražio sam da se pomogne oštećenima, a zahvalan sam svima koji su pozitivno reagirali i pružili pomoć.

Proteklo je pet godina od tih dana i mnogo je projekata “protutnjalo” kroz Posavinu?

– Peta je godina od poplava, bilo je raznih pomoći, doduše nedovoljno u srazmjeru sa štetama, ali posebno ističem, pored humanosti i silnu volju i želju naroda posavskog da većinu šteta sanira i vlastitim materijalnim sudjelovanjem i svojim radom. Posebno raduje da će nasipi, koji dugo nisu obnavljani, u cijeloj dužini biti sanirani a samim tim i mogućnost plavljenja svedena na najmanju mjeru.

Kao što ste dobili povjerenje svoje stranke da budete predsjednik Kluba Utemeljitelja, stranka Vam je povjerila i da budete nositelj liste u svojoj izbornoj jedinici? Hrvatskom narodu u Posavini niste nepoznanica već dobro poznata konstanta. Da li će smjer u kojem ste išli svih ovih godina biti isti ili će se mijenjati kad ponovno postanete nositelj najviših dužnosti u društveno-političkoj zajednici?

– U Predsjedništvo HDZ BiH sam predložen ispred kluba utemeljitelja a rezultat je to vremena kad sam pristupio stranci i kontinuiranog rada od utemeljenja do današnjih dana, obnašajući vrlo odgovorne dužnosti na pozicijama: Župana Županije Posavske, Predsjednika Skupštine županije Posavske, Predsjednika vlade Županije Posavske, izaslanika u Domu naroda FBiH i jedan kraći period zastupnik u Hrvatskom saboru iz 11 izborne jedinice tzv dijaspore. Najteža je zadaća osvojiti direktan mandat u izbornoj jedinici za koju sam kandidat, a cilj mi je dovoljno glasova za eventualni kompenzacijski mandat, preko kojeg realnije mogu ući u parlament i nastaviti borbu za bolje sutra mom hrvatskom, ali i ostala dva naroda. Biti čovjek i uvijek dostupan svima je moj životni moto i ne kanim ga mijenjati. Bit ću zagovaratelj jednakopravnosti svih naroda i građana, ali i svih pozitivnih dostignuća da se u ovoj državi nešto značajno i vrijedno pažnje pokrene u gospodarskom smislu, promišljati demografsku obnovu, dostojanstvo branitelja naročito pripadnika HVO-a, boriti se za vladavinu prava, bolje obrazovanje, zdravstvo i socijalu te zagovarati europski put BiH.

Često Vas na pojedinim susretima vidimo u društvu najbližih. Za vas nema dvojbi – naše hrvatske i kršćanske vrijednosti ostaju temelj svim političkih akcija?

– Potičem iz tradicionalne katoličke hrvatske obitelji u kojoj je obitelj temelj društva, imam troje odrasle djece koji ne razmišljaju o odlasku. Društveno su korisna kroz kulturu i šport. Tvrdim da je zdrava obitelj najveće bogatstvo i jedan je od kvalitetnih načina da preko nje živimo bolju BiH i svih njenih naroda i građana.

 

Komentari