ZEMLJA OBOLJELIH OD RAKA: Prosvjed ispred Skupštine zbog GUP-a koji dopušta VEĆU IZLOŽENOST ZRAČENJU ZEMLJA OBOLJELIH OD RAKA: Prosvjed ispred Skupštine zbog GUP-a koji dopušta VEĆU IZLOŽENOST ZRAČENJU
”Zar ne znate da je po broju novo oboljelih od karcinoma, Hrvatska daleko iznad prosjeka EU?! Predložena izmjena GUP-a Zagreb nikako ne bi smjela biti... ZEMLJA OBOLJELIH OD RAKA: Prosvjed ispred Skupštine zbog GUP-a koji dopušta VEĆU IZLOŽENOST ZRAČENJU

”Zar ne znate da je po broju novo oboljelih od karcinoma, Hrvatska daleko iznad prosjeka EU?! Predložena izmjena GUP-a Zagreb nikako ne bi smjela biti prihvaćena u Gradskoj skupštini jer predstavlja nasilje nad Zagrebom i zdravljem njegovih građana”, ističu u Hrvatskoj udruzi za zaštiti od elektromagnetnog zračenja, koja sutra organizira prosvjed

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja poziva građane na prosvjed koji će se održati u srijedu, 10. srpnja 2019. (sutra), uoči zasjedanja zagrebačke Gradske skupštine i donošenja odluke o GUP-u, ispred zgrade Skupštine, Ćirilometodska ul. 5, Zagreb, u vremenu od 8:30 h do 11:00 h.

HUZEZ podsjeća da se u novom prijedlogu GUP-a ukidaju postojeći kriteriji zaštite od elektromagnetskih zračenja, što će dovesti do povećane izloženosti zračenju stanovništva. Upozoravaju i na činjenicu da je po broju novo oboljelih od karcinoma, Hrvatska daleko iznad prosjeka EU!

Podsjećaju i na sadržaj otvorenog pisma kojega su prije nekoliko dana poslali zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine sa zahtjevom da ne glasuju za skandalozne izmjene Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba.

”Predlaže se da antenski stup ne bude „najmanje 12 m viši“ nego samo „viši“ (može i 1 cm) od susjednih zgrada, a da se dosadašnje niske granice zračenja ograniče samo na područja vrtića, škola te domova zdravlja (D2, D4 i D5), a ne, kao do sada, na čitav prostor obuhvata Plana.

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ), godinama se zalaže da naša legislativa po kojoj se postavljaju bazne stanice, slijedi preporuke europskih institucija i praksu drugih zemalja, kako bi naši građani imali ista prava odlučivanja i iste standarde zaštite zdravlja od potencijalno kancerogenih radio frekvencijskih elektromagnetskih polja, kao i građani drugih članica EU.

Nakon javne rasprave o izmjenama GUP-a, Gradska skupština je člankom 44. GUP-a regulirala to područje. Između ostalog, propisano je da antenski stupovi moraju biti barem 12 m viši od svih zgrada u krugu 100 m i da granice dopuštenog zračenja budu kao primjerice kao u Švicarskoj (jakosti električnog polja 6,1 V/m i gustoća toka snage 66 mW /m2).

U praksi, operateri, nisu poštovali GUP Zagreba, što je rezultiralo velikim brojem novih baznih stanica koje danas rade bez uporabne dozvole.

Sada se u novom prijedlogu GUP-a ukidaju postojeći kriteriji.  To će omogućiti legalizaciju svih do sada nelegalno postavljenih baznih stanica u Zagrebu, njihovo postavljanje još niže i još bliže boravištima građana.

Nadamo se da razumijete što to znači za povećanu izloženost zračenju stanovništva kao i za urbane vizure grada.

Poštovani gospođe i gospodo gradski zastupnici, vjerujemo da znate kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), odnosno njezina Međunarodna agencija za zaštitu raka (IARC) 2011. godine klasificirala elektromagnetska polja koja emitiraju postrojenja i uređaji mobilne telefonije kao potencijalno kancerogena za ljude (Grupa 2B).

Vjerujemo da znate i kako je po broju novo oboljelih od karcinoma, Hrvatska daleko iznad prosjeka EU. Prihvaćanje predloženih promjena čl.44 GUP-a, sigurno neće pridonijeti poboljšanju ovog stanja”, stoji u otvorenom pismu HAZUZ-a upućenom zastupnicima Gradske skupštine.

HAZUZ se u objavi na svojoj web stranici zahvalio građanima i na sakupljenih više od 1000 potpisa peticije protiv najavljenih izmjena GUP-a u vrlo kratkom vremenu:

”Zahvaljujemo na potpisima i pozivamo Vas da zajedno spriječimo donošenje štetnog GUP-a!

Mislimo da ne moramo objašnjavati što će to značiti kad HAKOM uskoro odobri komercijalnu upotrebu 5G (umjesto dosadašnjih 2,4 GHz, imat ćemo 3,8 GHz i 26 GHz). Samo za primjer, u regiji Bruxelles je zaustavljeno uvođenje 5G (ministrica zažtite okoliša je izjavila “građani Bruxellesa nisu pokusni kunići čije zdravlje mogu prodati za profit”), a isto su napravili kantoni Geneva, Vaud i još neki u Švicarskoj.

Predložena izmjena GUP-a Zagreb nikako ne bi smjela biti prihvaćena u Gradskoj Skupštini jer predstavlja nasilje nad Zagrebom i zdravljem njegovih građana.

O ovom prijedlogu nije bila provedena javna rasprava”, ističu u HUZEZ-u.

FOTO: Screenshot videosnimki

JOŠ VIŠE OBOLJELIH OD TUMORA: Izmjenama GUP-a hoće UKINUTI propisanu ZAŠTITU OD ZRAČENJA!

 

 

Komentari