ŽIVE U OBLACIMA: Umjesto da je obećao srezati MUKE oko korištenja EU fondova, Ćorić se uvrijedio i naljutio?! ŽIVE U OBLACIMA: Umjesto da je obećao srezati MUKE oko korištenja EU fondova, Ćorić se uvrijedio i naljutio?!
dekan FER-a rekao ono što sve tišti; no političari ne žele čuti istinu

ŽIVE U OBLACIMA: Umjesto da je obećao srezati MUKE oko korištenja EU fondova, Ćorić se uvrijedio i naljutio?!

IzdvojenoZagreb 15. siječnja 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Pitamo se koje ćete sve dokumente tražiti od nas, i to dokumente koje država već ima. Plaće, izvadci plaća, PDV obrasci sve dokumenti... ŽIVE U OBLACIMA: Umjesto da je obećao srezati MUKE oko korištenja EU fondova, Ćorić se uvrijedio i naljutio?!


”Pitamo se koje ćete sve dokumente tražiti od nas, i to dokumente koje država već ima. Plaće, izvadci plaća, PDV obrasci sve dokumenti koje država ima, ali zašto se traži od nas da administracija projekta bude deset puta od istraživačkog doprinosa i prijave projekta? Kako mislite da će istraživači ostati na fakultetskim plaćama s ograničenim koeficijentima? Nadam se da ćete jednom razmisliti o tome da se gleda uspješnost odrađenog posla, a ne samo silno administriranje”, rekao je Gledec. Ministar Ćorić je kasnije izjavio da je Gledecov istup bio neprimjeren!

Svi oni koji su se prijavljivali na neki natječaj za EU fondove u Hrvatskoj i tako pokušali odgoditi odluku o iseljavanju vlastite obitelji iz Hrvatske, znaju jako dobro da je Gordan Gledec, dekan FER-a, rekao istinu ministrima Ćoriću i Paviću kada je opisao silne muke i jad kojega proživljavaju svi oni koji pokušavaju pošteno i vlastitim trudom, uz pomoć novca kojeg građani drugih članica EU vrlo jednostavno dobivaju, učiniti nešto korisno.

No, umjesto da se zahvalio na dragocjenoj informaciji i obećao da će učiniti sve što može kako bi se administrativna procedura pojednostavila, ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, jako se uvrijedio i naljutio?!

Tako je upropastio odličnu priliku da makar malo popravi ugled Vlade i da koliko toliko uruši prevladavajuće javno mnijenje prema kojem je hrvatskim dužnosnicima i političarima važan samo njihov ego i mir u oblacima u kojima žive, a ne interes građana Republike Hrvatske.

Na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu jučer je, naime, održana svečana dodjela ugovora za financiranje istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama. Na svečanosti su bili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić te zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain koji su podijelili ugovore za 13 projekata čija je vrijednost 42,8 milijuna kuna. Sve do dodjele bila je to uobičajen događaj, no onda je završnu riječ uzeo profesor Gordan Gledec, dekan FER-a, koji je očitao bukvicu ministrima i prozvao ih pred svima okupljenima.

– Svaki puta kada se potpisuje ovakav nekakvi ugovor, mi ga potpisujemo s grčem u želudcu jer sada slijedi vječita bitka s administracijom. Priznavanje troškova, hoće li se nešto priznati ili neće, administriranje svaka tri mjeseca, pa se pitamo je li naš posao istraživanje ili stalno slanje administrativnih izvještaja? Kod nas se to radi četiri puta godišnje, u Europi je to dva puta u tri godine – započeo je svoj govor Gledec koji je izazvao muk u Sivoj vijećnici FER-a.

U nastavku je rekao kako se provedbena tijela miješaju i u najsitniji dio projekta, zbog čega istraživači više vremena potroše na administraciju nego na samo istraživanje. Zbog toga, kazao je, imaju osjećaj kao da se na njih gleda kao na lopove i kriminalce umjesto na ljude koji uz pomoć države žele graditi bolju Hrvatsku.

– Pitamo se koje ćete sve dokumente tražiti od nas, i to dokumente koje država već ima. Plaće, izvadci plaća, PDV obrasci sve dokumenti koje država ima, ali zašto se traži od nas da administracija projekta bude deset puta od istraživačkog doprinosa i prijave projekta? Na to nismo nikada dobili odgovor – istaknuo je dekan FER-a.

Osvrnuo se i na bojazan manjih fakulteta da im troškovi neće biti priznati za istraživanje zbog čega im prijeti opasnost da padnu u minus, kao i na niske plaće znanstvenika na fakultetima.

– Kako mislite da će istraživači ostati na fakultetskim plaćama s ograničenim koeficijentima? Izgleda da je u ovoj državi važnija složenost nego način obavljanja posla. Nadam se da ćete jednom razmisliti o tome da se gleda uspješnost odrađenog posla – rekao je Gledec.

Pred kraj se osvrnuo i na predsjedanje Hrvatske Vijećem EU gdje je naveo da se kao jedan od prioriteta ističe “Europa koja se razvija i ulaganje u znanost i inovacije kao jamstvo razvitka Unije”. Kao primjer je onda naveo kada se FER prijavio za jedan projekt čija recenzija je na kraju trajala 17 mjeseci.

– Možete misliti koliko je taj projekt aktualan nakon dvije godine kada se ide u potpisivanje. I FER je dao prigovor i onda saznam da je prigovor odbijen nakon tri mjeseca, iako je 30 dana zakonski rok – rekao je Gledec i dodao da ovaj njegov govor nije kritika već poziv da vladajući saslušaju znanstvenike.

– Netko ovo mora reći i FER sa svojim rezultatima može to reći. Nemojte ovo shvatiti kao kritiku nego kao dobronamjernu sugestiju. Probajte nas razumjeti – završio je Gledec nakon čega je dobio snažan pljesak od okupljenih dekana i rektora, no ne i od ministra. Štoviše, ministar Ćorić je nakon dodjele u razgovoru s novinarima rekao kako je istup FER-ova dekana bio neprimjeren.

– Nisam nikada dobio nikakav upit od strane dekana niti od bilo koga s FER-a kojim bi u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike pojasnili bilo koju od procedura koje je naše ministarstvo zadalo. Možda je to i upućeno cijeloj Vladi, ne ulazim u to, no mi smo danas ovdje došli kako bi proslavili činjenicu da je 11 naših istraživačkih institucija došlo do sredstava kako bi financiralo svoja preliminarna istraživanja u kontekstu prilagode klimatskim promjenama – kazao je Ćorić, a prenosi Jutarnji list.

MANJE NOVCA ZA RH: Ne povlačimo novac EU jer naši činovnici odbacuju dobre projekte ZBOG KRIVOG ZAREZA!

Komentari