Zvonko Milas u Novoj Bili podsjetio na NAJLJEPŠU PRIČU O HRVATSKOM ZAJEDNIŠTVU Zvonko Milas u Novoj Bili podsjetio na NAJLJEPŠU PRIČU O HRVATSKOM ZAJEDNIŠTVU
”Na puno toga naš narod može biti i jest ponosan, ali Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu ostat će trajno upisan, ne... Zvonko Milas u Novoj Bili podsjetio na NAJLJEPŠU PRIČU O HRVATSKOM ZAJEDNIŠTVU

”Na puno toga naš narod može biti i jest ponosan, ali Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu ostat će trajno upisan, ne samo kao najveći humanitarni konvoj organiziran nakon 2. svjetskog rata, već kao jedna od najljepših priča o hrvatskom zajedništvu, priča o hrabrosti i nesebičnosti hrvatskog čovjeka i hrvatskog naroda”, istaknuo je Milas

U srijedu 19. prosinca državni tajnik Zvonko Milas boravio je u Središnjoj Bosni gdje je odao počast žrtvama u Križančevu selu, posjetio Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj te sudjelovao na 25. obljetnici humanitarnoj konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“.

U Križančevu selu, jednom od najvećih stratišta Hrvata u Bosni i Hercegovini, gdje je ubijeno 64 pripadnika HVO-a i hrvatskih civila, državni tajnik Milas poklonio se žrtvama te rekao da su Vukovar u Hrvatskoj i Središnja Bosna simboli borbe hrvatskog naroda i žrtve Domovinskog rata.

Iz Križančevog sela nadomak Viteza, državni tajnik uputio se u posjet bolnici u Novoj Biloj koja je izgrađena na mjestu Ratne bolnice HVO-a, kasnije Franjevačke bolnice „Dr. fra Mato Nikolić”, smještene od prvoga dana u pastoralnom dijelu župne crkve Svetog Duha. Bolnica je osnovana 19. listopada 1992. godine.

Istog dana održana je Večer zahvale povodom 25. Obljetnice humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“. Bila je to Večer zahvale i prisjećanja na jednu od najpotresnijih ali i najljepših stranica povijesti zajedništva hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Prilikom svog obraćanja okupljenima, Milas je naglasio kako su nas na zajedništvo zadužili svi oni koji su svoj život dali za slobodu svog naroda i svojih domovina – Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Naglasio je kako kroz brojne programe i projekte koje provodi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, kroz mnoštvo aktivnosti, kroz našu suradnju, to zajedništvo njeguje i Vlada Republike Hrvatske.

„Na puno toga naš hrvatski narod može biti i jest ponosan, ali Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu ostat će trajno upisan, ne samo kao najveći humanitarni konvoj organiziran nakon 2. svjetskog rata, već kao jedna od najljepših priča o hrvatskom zajedništvu, priča o hrabrosti i nesebičnosti hrvatskog čovjeka i hrvatskog naroda.“ – istaknuo je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice održano je predstavljanje knjige „Od vila ilirskih do Bijeloga puta stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti“, hrvatskog i bosanskohercegovačkog književnika i povjesničara dr. Ive Lučića te predavanje dr. Ante Nazora, ravnatelja Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata.

Komentari