Assante glumi oficira JNA: ‘Oni koji pokreću ratove ne mare za trajne posljedice na mentalno zdravlje ljudi’ Assante glumi oficira JNA: ‘Oni koji pokreću ratove ne mare za trajne posljedice na mentalno zdravlje ljudi’
TweetEmailPrint Poznati američki glumac u filmu utjelovljuje oficira JNA zaduženog za zatvorenike u jednom logoru. Assante  kaže da je to “preinteligentan lik za ono... Assante glumi oficira JNA: ‘Oni koji pokreću ratove ne mare za trajne posljedice na mentalno zdravlje ljudi’


Poznati američki glumac u filmu utjelovljuje oficira JNA zaduženog za zatvorenike u jednom logoru. Assante  kaže da je to “preinteligentan lik za ono što radi, ali zbog hijerarhije mora to raditi, i upravo zbog toga je nepredvidiv”. ”S tim problemom se nosimo u današnje vrijeme, jer su svi globalni lideri nepredvidivi i ne znamo što će odlučiti”, istaknuo je Assante na press konferenciji

U okolici Gorjana, Đakovu i u Osijeku traje snimanje igranog filma 260 dana koji obrađuje temu stradanja u Domovinskom ratu. Film se snima prema istoimenoj knjizi i istinitoj priče autora Marijana Gubine koji je kao desetogodišnji dječak sa svojom obitelji bio zatočen u srpskom koncentracijskom logoru, izvijestio je Hrvatski radio; Radio Osijek

Brojna je inozemna glumačka ekipa koju predvodi Armand Assante i koji su se zajedno s redateljem Jakovom Sedlarom i autorom knjige predstavili u hotelu Materra.

Film se snima na temelju istoimenog romana Marijana Gubine o stradanjima njegove obitelji u zatočeništvu u srbijanskim logorima tijekom Domovinskog rata, a na temelju književnog predloška nastala je i istoimena nagrađivana kazališna predstava osječkog HNK-a.

Na konferenciji za novinare redatelj Jakov Sedlar kazao je kako se završetak snimanja očekuje krajem lipnja, a radi se o posebno kompleksnom filmu jer ima dosta zahtjevnih scena.

– Od velikih glumaca očekujem da dođe i Tim Roth, koji će glumiti Marijana Gubinu. Još imamo oko dva tjedna snimanja, radit ćemo u Gorjanima i Đakovu, ali glavni dio slijedi u Osijeku, u povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi, rekao je Sedlar.

Scenarij se temelji na autentičnoj knjizi, koju je napisao čovjek koji je sve to proživio, a film je svojevrsna fikcija temeljena na istinitom događaju.

-Mislim da Armand Assante glumi vrlo zanimljivog i dijaboličnog lika te da će ljudi biti iznenađeni konceptom lika i načinom na koji je on to odigrao, dodao je Sedlar.

Armand Assante je izjavio kako već godinama poznaje Sedlara i njegov rad, zbog čega je odlučio sudjelovati u ovome projektu, ali i stoga što je to vrlo relevantna tema za današnji svijet.

U filmu glumi oficira JNA, zaduženog za zatvorenike u jednom logoru, te kaže da je to “preinteligentan lik za ono što radi, ali je zarobljen u vojnoj hijerarhiji tako da mora raditi stvari i s kojima se ne slaže i upravo zbog toga je nepredvidiv”.

– S tim problemom se nosimo u današnje vrijeme, jer su svi globalni lideri nepredvidivi i ne znamo što će odlučiti, kaže Assante.

Armand Assante trenutno radi u Vijetnamu na projektu pomoći ljudima koji već 60 godina pate od posljedica PTSP-a. Na konferenciji za novinare objasnio je da tako teški ratovi ostavljaju posljedice na nekoliko generacija, što nekada znači i 100-200 godina.

Smatra kako niti jedan rat nije bio složen kao što je bio rat 90-tih godina na Balkanu, a nakon raspada Jugoslavije došlo je do velike tragediju, pa je ovaj film relevantan i danas.

– Mnogi ne znaju da će posljedice rata na Balkanu, ali i ratova koji se trenutno događaju u Ukrajini i Gazi, ostvariti trajne mentalne posljedice na ljude. To ne shvaćaju neke osobe koje bi to trebale shvatiti, ocijenio je Assante.

Direktor producentske tvrtke “260 days” Dražen Majstrović najavio je da nakon završetka snimanja materijali idu u Hollywod, gdje se o roku tri do šest mjeseci očekuje postprodukcija, odnosno rad na montaži, specijalnim efektima i glazbi.

U tvrtki žele povećati proračun za postprodukciju koja daje završnu kvalitetu filmu, a neki troškovi tijekom snimanja su premašili planirani budžet.

– Planirali smo proračun nešto veći od 300.000 eura, ali to želimo multiplicirati, jer cilj je distribucija filma u preko 100 zemalja svijeta, rekao je Majstrović, a prenio HRT.

Marijan Gubina je, pak, na svom FB profilu podijelio fotografije s press konferencije te naveo da su produžili  trajanje crowdfunding kampanje do 1. rujna  te je pozvao sve zainteresirane da se uključe i podrže ih u drugoj fazi kampanje koja se odnosi na prikupljanje sredstava za postprodukciju. Podijelio je i poveznicu na stranicu: https://bonafidesinvest.eu/…/cini-dobro-kako-bi-ti-se…/
FOTO: Preuzeto s FB stranice ‘260 DANA’