Europska komisija Vladi RH: Nećemo vam produžiti rok za obnovu od potresa! Gubimo milijarde kuna Europska komisija Vladi RH: Nećemo vam produžiti rok za obnovu od potresa! Gubimo milijarde kuna
TweetEmailPrint Europski parlament je, podsjetimo, odobrio 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a za pomoć Hrvatskoj u rješavanju razornih posljedica prvog potresa – onog... Europska komisija Vladi RH: Nećemo vam produžiti rok za obnovu od potresa! Gubimo milijarde kuna


Europski parlament je, podsjetimo, odobrio 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a za pomoć Hrvatskoj u rješavanju razornih posljedica prvog potresa – onog ‘zagrebačkog’ (s epicentrom na sjeveroistočnom rubu glavnog grada). Premda je predsjednik Hrvatske vlade nedavno smirivao javnost tvrdeći da će produžiti rok za korištenje tog novca, zbog velike nesposobnosti i sporosti  hrvatskih dužnosnika, gotovo sam taj novac morat ćemo vratiti!

”Iako je premijer Andrej Plenković uvjeravao da će jednim pozivom produžiti rok za korištenje novca EU, pismo koje je stiglo u ministarstva to opovrgava. Izgubit ćemo većinu bespovratnog novca zbog sporosti! Europska komisija neće produžiti Hrvatskoj rok za potrošnju 5,1 milijarde kuna koje smo dobili za sanaciju hitnih šteta od zagrebačkog  potresa”, piše Ivan Pandžić za 24sata.

Rok za iskoristiti taj novac nam ističe za nekoliko mjeseci (krajem lipnja ove godine).

Od dana kad dobije cijeli iznos država primateljica novca ima rok od 18 mjeseci da potroši sva sredstva iz Fonda solidarnosti za financiranje hitnih popravaka na javnim zgradama, odnosno konstrukcijsku obnovu te operacije koje su se događale odmah nakon katastrofe.

Pravila Fonda solidarnosti EU-a ne predviđaju produljenje roka od 18 mjeseci i ne postoji presedan u kojem se takvo što tražilo ili odobrilo u prošlosti, odgovorili su ranije Jutarnjem listu iz Europske komisije. To znači da Hrvatska mora do kraja lipnja ove deće godine potrošiti svih 5,1 milijardu kuna za konstrukcijsku obnovu javnih zgrada, što je nemoguće, jer se u godinu dana od dobivanja tih sredstava u prosincu 2020. do danas potrošilo nevjerojatnih 80 milijuna kuna, odnosno zanemarivih 0,16 posto?!!

Novac koji ostane nepotrošen mora se vratiti Komisiji, pa se može dogoditi da će se konstrukcijska obnova financirati ili iz državnog proračuna ili drugih europskih izvora, što znači manje novca za druge razvojne projekte.