GERONTOLOŠKI TULUM: Zagreb je primjer kako se starije osobe S VESELJEM mogu uključiti u sve aktivnosti GERONTOLOŠKI TULUM: Zagreb je primjer kako se starije osobe S VESELJEM mogu uključiti u sve aktivnosti
TweetEmailPrint ”Grad Zagreb u Danskoj je primio posebno priznanje za programe aktivnoga i zdravog starenje. Na razini Europe naše su mjere za osobe treće životne... GERONTOLOŠKI TULUM: Zagreb je primjer kako se starije osobe S VESELJEM mogu uključiti u sve aktivnosti


”Grad Zagreb u Danskoj je primio posebno priznanje za programe aktivnoga i zdravog starenje. Na razini Europe naše su mjere za osobe treće životne dobi itekako prepoznate. Želimo da gradovi i zemlje u našem okruženju i na ovakvim događajima vide kako je moguće sve sugrađane uključiti u različite aktivnosti i pokazati im solidarnost na djelu. U suvremenome i demokratskom društvu nema suvišnih ljudi, a u međugeneracijskoj solidarnosti moramo pronaći prostora za svakoga od nas, za ljude svih generacija”, rekla je zamjenica gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba Grad Zagreb je sa Zakladom Zajednički put i  uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Parku Josipa Jurja Strossmayera organizirao tradicionalnu 16. manifestaciju Gerontološki tulum.

Okupljene je uime zagrebačkog gradonačelnika pozdravila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević pa je istaknula da je prošlog tjedna Grad Zagreb u Danskoj primio posebno priznanje za programe aktivnoga i zdravog starenje. Na razini Europe naše su mjere za osobe treće životne dobi itekako prepoznate. Ta svoja znanja nesebično dijelimo. Želimo da gradovi i zemlje u našem okruženju i na ovakvim događajima vide kako je moguće sve sugrađane uključiti u različite aktivnosti i pokazati im solidarnost na djelu. U suvremenome i demokratskom društvu nema suvišnih ljudi, a u međugeneracijskoj solidarnosti moramo pronaći prostora za svakoga od nas, za ljude svih generacija. U Gradu Zagrebu ćete i nadalje imati dobroga i pouzdanog partnera u realizaciju svih vaših programa, rekla je zamjenica Pavičić Vukičević.

”Uime predsjednice Republike Hrvatske čestitam vam Međunarodni dan starijih osoba i želim vam da s istom ovakvim energijom i optimizmom nastavite dalje. Zlatna dob koju nam pokazujete ovdje s veseljem je nešto čemu trebamo dati veliku podršku”, rekla je izaslanica predsjednice Renata Margaretić Urlić.

”Naši stariji sugrađani su tijekom života i radnog vijeka participirali u stvaranju društvenog bogatstva pa u starosti s pravom očekuju da imaju pristup tim bogatstvima u cilju zadovoljavanja svojih potreba. Na svima nama je da im to i osiguramo. Stoga zahvaljujem Gradu Zagrebu i Zakladi Zajednički put na realizaciji još jednoga Gerontološkog tuluma”, naglasila je državna tajnica iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić je istaknula da su sudionici Gerontološkog tuluma u dvosatnome programu s pozornice i s 35 štandova pokazali što sve rade i što su sve naučili na aktivnostima koje pohađaju, od plesnih i rekreativnih radionica do kulturno-umjetničkih društava. Također je istaknula da svake godine naši sugrađani pokazuju veliko zanimanje za gradski preventivno-zdravstveni program besplatnih ciljanih pregleda, npr. mjerenja tlaka i šećera, vitamina i minerala, tlaka venske cirkulacije te za oksimetriju, spirometriju i mjerenje pokazatelja rada vitalnih funkcija.

FOTO: Zagreb.hr