Grad: 16 djece je u Prihvatilište za beskućnike smješteno nakon požara u Strugama; ostaju do godinu dana Grad: 16 djece je u Prihvatilište za beskućnike smješteno nakon požara u Strugama; ostaju do godinu dana
TweetEmailPrint ”Privremeni smještaj djece s roditeljima osiguran je u izdvojenom objektu Prihvatilišta za beskućnike Gradskog društva Crvenog križa Zagreb te se svakodnevno poduzimaju mjere... Grad: 16 djece je u Prihvatilište za beskućnike smješteno nakon požara u Strugama; ostaju do godinu dana


”Privremeni smještaj djece s roditeljima osiguran je u izdvojenom objektu Prihvatilišta za beskućnike Gradskog društva Crvenog križa Zagreb te se svakodnevno poduzimaju mjere i aktivnosti u svrhu zaštite prava i interesa djece smještene na navedenoj lokaciji. Kako se obitelji ne bi razdvajale, Grad Zagreb je do iznalaženja trajnog smještaja, osigurao privremeni smještaj na ovaj način”, stoji u odgovorima iz Ureda gradonačelnika

U zagrebačkom Prihvatilištu za beskućnike u Velikoj Kosnici već nekoliko tjedana žive i djeca, premda ‘prenočište’ (upravo tako, s  kvačicom na ‘c’ piše na ulazu u taj objekt) nije namijenjeno za prihvat i boravak djevojčica i dječaka. U vezi s tim slučajem, novinarske upite poslali smo prošli tjedan odgovornima u Gradu Zagrebu. ”Koliko je djece smješteno u Prihvatilište za beskućnike Gradskog društva Crvenog križa Zagreb u Velikoj Kosnici; kada su, na osnovu čije odluke tamo smješteni i koliko dugo će tamo ostati? Zbog čega je više djece smješteno u za – njih posve neprimjerenom smještaju? Zar Grad Zagreb ne posjeduje dovoljno praznih stanova, u koje je mogao smjestiti te obitelji s djecom (ako su iz nekog razloga ostali bez krova nad glavom)? Zašto ta djeca, odnosno te obitelji nisu smješteni u primjereniji smještaj?

‘Vijeće romske manjine zamolilo hitni premještaj’

Je li riječ o romskim obiteljima, odnosno o djeci iz romskih obitelji? Kako su, odnosno zbog čega, ta djeca i te obitelji ostali bez smještaja? Je li riječ o deložacijama? Smještaju li odgovorni u Gradu Zagrebu i nadležnim institucijama i inače djecu u Prihvatilište za beskućnike – prostor koji nije predviđen za boravak djece? Koliko često se to događa?”, stoji u našem upitu.

Iz Grada Zagreba stigli su nam sljedeći odgovori:

”U Prihvatilištu za beskućnike Gradskog društva Crvenog križa Zagreb trenutno je smješteno 16 djece s roditeljima (ukupno 3 obitelji). Djeca su na navedenu lokaciju smještena s obiteljima nakon zadnjeg požara na III. Strugama iza br. 40 i zamolbi Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba i stanara da im se omogući što hitniji odlazak s lokacije, a sve s ciljem kako bi se smanjila mogućnost eventualnih neželjenih po život opasnih posljedica.

Smještaj je organiziran u suradnji Grada Zagreba s nadležnim institucijama na razdoblje od 6 mjeseci, a najduže do godinu dana sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi te utvrđivanje nacionalne pripadnosti nije uvjet za ostvarivanje navedenog prava. Privremeni smještaj osiguran je u izdvojenom objektu Prihvatilišta za beskućnike Gradskog društva Crvenog križa Zagreb te se svakodnevno poduzimaju mjere i aktivnosti u svrhu zaštite prava i interesa djece smještene na navedenoj lokaciji.

O svemu je upoznata Pravobraniteljica za djecu

Sukladno zakonskoj obvezi jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno Grad Zagreb u kriznim situacijama kada obitelj s maloljetnom djecom ostane bez svog doma i nije u mogućnosti sama osigurati smještaj, u obvezi smo osigurati smještaj u socijalnom stanu ili na drugi način, kako bi se spriječilo odvajanje djece od odraslih članova obitelji.

Upravo iz navedenog razloga, a kako se obitelji ne bi razdvajale, Grad Zagreb je do iznalaženja trajnog smještaja, osigurao privremeni smještaj na ovaj način. Napominjemo da su s navedenim upoznate nadležne institucije, kao i Pravobraniteljica za djecu, te je u suradnji sa istima dogovoren krajnji rok za trajanje navedenog oblika smještaja”, stoji u odgovorima Službe za informiranje i medije Ureda gradonačelnika Grada Zagreba.

FOTO: Arhivske snimke Promise.hr (Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici)

Tekst je dio projekta ‘Upozoravamo na probleme potrebitih i konkretno im pomažemo‘, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije

Djeca živjela okružena štakorima, bez struje, vode i WC-a; sada su s beskućnicima u prihvatilištu