Grad: Odbijaju smještaj u dom; POSI: Dostupnost vode i struje trebalo bi biti pravo svake osobe Grad: Odbijaju smještaj u dom; POSI: Dostupnost vode i struje trebalo bi biti pravo svake osobe
TweetEmailPrint ”Nakon što ste im slali upit, došli su djelatnici Centra za socijalnu skrb te kazali da bi nam Grad Zagreb mogao osigurati hranu.... Grad: Odbijaju smještaj u dom; POSI: Dostupnost vode i struje trebalo bi biti pravo svake osobe


”Nakon što ste im slali upit, došli su djelatnici Centra za socijalnu skrb te kazali da bi nam Grad Zagreb mogao osigurati hranu. Ponudili su i da nam dva puta tjedno dolazi žena koja bi oprala veš i pomogla očistiti kućicu. Kazala sam da žena ne treba dolaziti, jer ne može ništa oprati kada nemamo vode! Treba nam cisterna vode, a ne žena koja bi došla prati dom u kojem nema vode”, ističe naša sugovornica, koja zajedno s nevjenčanim suprugom, čovjekom sa stopostotnim invaliditetom, već godinama u Zagrebu živi bez struje i vode

Nakon objave našeg teksta o supružnicima s visokim invaliditetom koji u Zagrebu godinama žive u nehumanim uvjetima – bez struje i vode, više čitatelja nas je kontaktiralo s upitima kako mogu pomoći toj potrebitoj obitelji.

Ponovno smo, stoga, nazvali E. S. te ju upitali kako im obični ljudi mogu olakšati život te je li bilo reakcija institucija nakon objave naše priče, odnosno nakon što smo nadležnima poslali novinarske upite.

”Nakon što ste im poslali upit, došli su nam u dva navrata djelatnici Centra za socijalnu skrb te kazali da bi nam Grad Zagreb mogao osigurati hranu. Ponudili su da nam i dva puta tjedno dolazi žena koja bi oprala veš i pomogla očistiti kućicu. Kazala sam da nam ne treba ta žena, jer ne može ništa oprati, kada nemamo vode. Treba nam cisterna vode, a ne žena koja bi došla prati dom u kojem nema vode”, ističe sugovornica, koju smo dobili dok je išla u posjet nevjenčan suprugu, kojemu je prije nekoliko dana pozlilo te je završio u bolnici na Jordanovcu.

Pitali smo: ‘Mogu li dobiti struju i vodu?’

Centru za socijalnu skrb Zagreb, podružnici Susedgrad, kao i Gradu Zagrebu te Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, ranije smo poslali novinarski upit sljedećeg sadržaja:

”Zašto nadležne institucije i osobe pod hitno ne pomognu gospođi E. S. i gospodinu B. Z., jer im je pomoć, kao vrlo bolesnim osobama s visokim invaliditetom, prijeko potrebna?

Zar činjenica da dvoje vrlo potrebitih i bolesnih hrvatskih građana (umirovljenika koji su cijeli radni vijek proveli u Zagrebu) već godinama žive usred Zagreba bez struje i vode nije dovoljno alarmantna da im se pod hitno pomogne? Što će Centar za socijalnu skrb, odnosno nadležne institucije u Gradu Zagrebu, učiniti da pomognu ovoj obitelji?

Mogu li u Centru za socijalnu skrb, odnosno u Gradu Zagrebu, pomoći supružnicima da dobiju priključak za struju i vodu te si tako makar malo olakšaju težak život?”, stoji u našem upitu.

Grad Zagreb: Korisnici su više prava socijalne skrbi

Iz Centra za socijalnu skrb do danas nam nisu odgovorili (upit je poslan još 9. kolovoza), ali smo odgovore dobili iz Službe za informiranje Grada Zagreba:

”Uvidom u bazu podataka Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom utvrđeno je kako se oba supružnika nalaze evidentirani kao korisnici određenih prava sukladno Odluci o socijalnoj skrbi.

Tako je gđa. E. S. ostvarila pravo na novčanu naknadu korisnicima doplataka za pomoć i njegu i osobne invalidnine u iznosu od 200,00 kuna mjesečno i to od 01.02.2014. godine u kontinuitetu do danas.

Ujedno je ostvarila i pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a.

Gospođa je u periodu od 01.12.2018. godine do 31.10.2019. godine bila korisnica prava na novčanu naknadu umirovljenicima koja joj je ukinuta zbog prihoda koji su prešli dozvoljeni cenzus.

Gosp. B. Z. također ostvaruje pravo na novčanu naknadu korisnicima doplataka za pomoć i njegu i osobne invalidnine u iznosu od 200,00 kuna od 01.07.2007. godine te ostvaruje prava na besplatnu pokaznu kartu ZET-a.

Od 01.01.2016. godine do 31.10.2018. godine bio je korisnik novčane naknade umirovljenicima koja je ukinuta zbog visine prihoda koji su prešli dozvoljeni cenzus.

Vezano uz ostvarivanje bilo kojeg drugog prava obitelj se nije javljala navedenom gradskom uredu.

Također napominjemo kako su djelatnici Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom stupili u kontakt s nadležnim Centrom za socijalnu skrb, Podružnica Susedgrad te utvrdili da imenovani koriste određena prava sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, te za pojedinosti o ostvarivanju istih, lijepo molimo da izravno kontaktirate nadležni Centar za socijalnu skrb koji i raspolaže sa cjelovitim podacima.

‘Mogu se javiti u Gradski ured’

Obitelj se nalazi u nezavidnoj situaciji, posebice zbog dobi kao i višestrukih oboljenja, no prema navodima kolega iz nadležnog Centra za socijalnu skrb oboje odbijaju svaku mogućnost smještaja koju im je ponudio nadležni Centar, a isto tako odbili su mogućnost podnošenja zahtjeva za smještaj u Dom za starije.

Iz svega iznesenog, vidljivo je da je obitelj posredstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom ostvarila sva prava za koje su imali ispunjene uvjete i podnijeli zahtjev. Djelatnici Ureda, s iznimnom osjetljivošću prema ranjivim skupinama naših sugrađana, stoje uvijek na raspolaganju, te ukoliko je obitelji potrebna dodatna pomoć, bilo savjetodavno ili izravno u okvirima mogućnosti, mogu se javiti ovom Uredu”, stoji u odgovorima iz Grada Zagreba.

Gospođu E. S. upitali smo kasnije je li točna informacija da su im iz Centra za socijalnu skrb nudili smještaj te da su ga oni odbili.

”Odbili smo starački dom jer smo imali kućicu koja je B-u. dana na korištenje i jer smo kasnije sve novce uložili u kontejner i dograđenu sobicu. Ne bi moj B. odavno bio živ, da je otišao u starački dom. Nudili su ga još 2008. godine, kada je bio relativno mlad . Ako nam netko želi pomoći, može nam nabaviti cisternu vode. A ako nam itko može pomoći da dobijemo priključak za vodu i struju, bili bi mu beskrajno zahvalni”, zaključuje naša sugovornica, uz napomenu da je postoji duga priča o njihovim sporovima s Centrom za socijalnu skrb Susedgrad.

Pravobraniteljica: Ovakvi slučajevi nisu rijetkost

U vezi s ovim slučajem, novinarski upit poslali smo i Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom. Upitali smo može li tim ljudima ikako pomoći.

”Zahvaljujemo na Vašem upitu i interesu koji iskazujete za osobe s invaliditetom  ukazujući  na  uvjete lišene dostojanstva dviju osoba  s invaliditetom koje žive bez vode i bez struje što nažalost nije rijetkost čak niti u gradu Zagrebu, a da ne spominjemo ruralna područja. Dostupnost  vode i električne energije trebalo biti pravo svake osobe, a činjenica postojanja invaliditeta predstavlja posebnu težinu kada je to pravo uskraćeno kao što je slučaj kod gospođe S. i gospodina Z.

Nama se dosta često obraćaju  osobe s invaliditetom s istim ili sličnim problemima u osnovi kojih leže nehumani uvjeti života, a mnogima smo i pomogli upozorenjima ili preporukama koje smo upućivali nadležnim tijelima i institucijama. Međutim, da bismo  započeli s ispitnim postupkom, potrebno je utvrditi određene činjenice od toga koji je imovinsko pravni status nastambe u kojoj godinama živi ovaj par, odgovora institucija kojima su se do sada obraćali te druge dokumentacije koja bi nam bila od koristi u propitivanju razloga zbog kojih godinama ne mogu dobiti priključak za struju i vodu  kako bismo postupali sukladno nacionalnim zakonskim propisima, Ustavu i međunarodnim dokumentima koje je RH potpisala i koji su dio našeg  pravnog sustava.

Napominjemo da  je rješavanje stambenih problema  u nadležnosti jedinica lokalne(područne) samouprave te da mnoge predviđaju prioritetno stambeno zbrinjavanje  dodjelom stanova u najam upravo osobama s invaliditetom.

Važno je reći da Grad Zagreb  temeljem svoje Odluke o dodjeli stanova u najam osobama s težim i teškim invaliditetom dodjeljuje stanove u najam temeljem posebne liste izvan liste reda prvenstva, odnosno izvan redovne  liste pa bismo između ostaloga željeli znati da li su gospodin Z. i gospođa S. podnosili zahtjev Gradu Zagrebu da im se dodjeli stan temeljem  liste izvan liste reda prvenstva.

Stoga preporučujemo da supružnici izravno jave našem uredu na način koji njima obzirom na invaliditet odgovara, (telefonom, osobnim dolaskom, pisanim putem i sl.)  te svakako prilože odgovarajuću dokumentaciju”, stoji u odgovorima koje smo dobili od Anke Slonjšak, Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

HEP: Dužni smo jednako postupati sa svima

”HEP Operator distribucijskog sustava, u čijem je sastavu distribucijsko područje Elektra Zagreb, energetski je subjekt koji obavlja reguliranu djelatnost i posluje u skladu s relevantnim propisima. U tom smislu dužan je jednako postupati prema svim postojećim i budućim korisnicima mreže. To znači da se priključenje na mrežu može ostvariti samo redovnim putem, od podnošenja Zahtjeva za izdavanje elektroenergetske suglasnosti (EES), izdavanja EES-a i ponude o priključenju, uplate podnositelja zahtjeva do izgradnje priključka. Uz iskreno žaljenje, napominjemo da su za pomoć spomenutim, kao i ostalim osobama u sličnoj situaciji, nadležne (u okviru njihovih ovlasti i djelokruga rada) institucije u sustavu socijalne skrbi i jedinice lokalne samouprave”, odgovorili su iz HEP-a na naša pitanja o mogućnosti potrebite obitelji da dobiju priključak za struju.

TUGA O KOJOJ SE ŠUTI: Sa stopostotnim invaliditetom usred Zagreba žive bez struje i vode

FOTO: Snimio Damir Kramarić

Tekst je dio projekta ‘Upozoravamo na probleme potrebitih i konkretno im pomažemo‘, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije