IDE KAZNENA PRIJAVA: Hoće li ‘najbolji guverner na svijetu’ kazneno odgovarati zbog ZLOUPOTREBA?! IDE KAZNENA PRIJAVA: Hoće li ‘najbolji guverner na svijetu’ kazneno odgovarati zbog ZLOUPOTREBA?!
ZAŠTO HNB NE ODUZME DOZVOLU RBA BANCI, PITAJU LOVRINOVIĆ I ŠKIBOLA

IDE KAZNENA PRIJAVA: Hoće li ‘najbolji guverner na svijetu’ kazneno odgovarati zbog ZLOUPOTREBA?!

Zagreb 21. siječnja 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ‘Da su banke država u državi pokazala je  Raiffeisen bank Austria (RBA) koja je raspisala javni natječaj u kojem traži marketinšku agenciju (PR), s... IDE KAZNENA PRIJAVA: Hoće li ‘najbolji guverner na svijetu’ kazneno odgovarati zbog ZLOUPOTREBA?!


‘Da su banke država u državi pokazala je  Raiffeisen bank Austria (RBA) koja je raspisala javni natječaj u kojem traži marketinšku agenciju (PR), s naglaskom da treba biti u stanju provoditi medijski pritisak na Ustavni i Vrhovni sud. I umjesto da na temelju javne objave, HNB u roku 24 sata oduzme dozvolu za rad RBA banci zbog namjere da se miješa u neovisnost sudstva, oni poručuju da će obaviti nadzor. To u prijevodu znači da HNB neće ništa napraviti!’, ističe Ivan Lovrinović, koji zajedno s Marinom Škibolom (u srijedu u podne) podnosi prijavu protiv odgovornih u HNB-u. Lovrinović je detaljno opisao kako nas ‘banke godinama lihvare u pravom smislu riječi’

Saborski zastupnici Marin Škibola i Ivan Lovrinović nisu mogli odabrati bolji trenutak za podnošenje kaznene prijave protiv odgovornih osoba u Hrvatskoj narodnoj banci, zbog, kako navode, niza kaznenih djela u slučajevima ‘Franak‘ i ‘RBA zadruge‘.

Novinare su pozvali sutra (u srijedu 21. siječnja) u 11.45 sati na press konferenciju ispred zgrade Državnog odvjetništva u Gajevoj ulici 30a., gdje će predati i kaznenu prijavu – koja se nadovezuje na veliki bankarski skandal, odnosno na otkriće da je RBA banka, u slučaju Franak, pokušala naručiti uslugu vršenja pritiska na Ustavni sud!

”Odgovorne osobe u Hrvatskoj narodnoj banci nikada nisu snosile političku odgovornost ili položili račun javnosti i građanima zbog zanemarivanja javnih dužnosti koje su im povjerene, zbog nečinjenja i neizvršavanja zakonom propisanih zadaća. Osim kreiranja složenih socijalnih, financijskih i ekonomskih problema, koji su javnosti poznati kao slučaj „franak“ i slučaj „RBA zadruga“, ovakvim je postupanjem počinjen niz kaznenih djela, od strane Hrvatske narodne banke, članova Savjeta Hrvatske narodne banke (2013.-2019.) te guvernera Borisa Vujčića.

Odgovorne osobe su propustile spriječiti nezakonito i ništetno sklapanje ugovora s odredbama kamatne stope promjenjive odlukama banke i ugovaranje CHF valute, čime su kreditne institucije stekle nepripadnu materijalnu korist na teret gospodarskog, financijskog i javnog poretka te nanijeli znatnu materijalnu i duševnu štetu korisnicima tih kredita.

Dodatno, austrijskim je zadrugama dozvoljeno da bez dozvole, odobrenja, suglasnosti, kontrole i nadzora HNB-a pružaju financijske usluge na području RH sklapanjem ugovora o kreditu i ugovora o zajmu, čime je, ponovno, nanesena znatna materijalna šteta građanima i pravnim osobama. Nečinjenje i neizvršavanje zakonom propisanih obveza i ovlasti, u dvama opisanim slučajevima, ima obilježja sljedećih kaznenih djela: zloupotreba položaja i ovlasti, zlouporaba obavljanja dužnosti državne vlasti, nesavjesni rad u službi, pomaganje u počinjenju kaznenog djela (opisanog u članku 38. KZ-a).

Kaznena prijava će biti predana Državnom odvjetništvu uz prisustvo i podršku građana pojedinaca, drugih zastupnika i zastupnica Hrvatskog sabora te predstavnika udruženja građana”, stoji u priopćenju stranke Promijenimo Hrvatsku, koju vodi saborski zastupnik Ivan Lovrinović.


Traže oduzimanje dozvole RBA banci!

”Da su banke država u državi pokazala je danas Raiffeisen bank Austria (RBA) koja je raspisala javni natječaj u kojem traži marketinšku agenciju (PR), s posebnim naglaskom da treba biti u stanju provoditi medijski pritisak na Ustavni i Vrhovni sud u Hrvatskoj.

Zašto RBA naglašava i traži baš to? Očito su shvatili da je narednih dana izgledno očekivati presudu Vrhovnog suda kojom će se svi ugovori s valutnom klauzulom na CHF proglasiti ništetnim. Tada će uslijediti ogromna obeštećenja građanima kojima je tih osam banaka nezakonito i nemoralno oduzelo milijarde kuna!

Umjesto da na temelju tako jasne javne objave u pisanom obliku HNB u roku 24 sata oduzme dozvolu za rad RBA banci zbog očite namjere da se miješa u neovisnost sudstva vršeći pritisak preko medija, oni poručuju da će obaviti nadzor.

To u prijevodu znači da HNB neće ništa napraviti! Takav HNB su štitili i štite i HDZ i SDP.

S druge strane mi u PH godinama govorimo i ukazujemo da su HNB i banke u jednom kolu i da rade na štetu građana jednostranom promjenom kamatnih stopa, prevaljivanjem rizika promjene tečaja samo na leđa građana, uvođenjem preko 200 oblika naknada itd. Umjesto poticanja razvoja banke iscrpljuju i građane i poduzeća.

Nema suverenosti i demokracije dok našim novcem upravljaju otuđeni financijski centri moći koji u bankarstvu drže 90% vlasništva!

Govorili su nam: prodajte banke strancima jer oni bolje upravljaju, imat ćete kamate kao Zapad itd. Danas točno vidimo da su to bile najvećim dijelom laži i obmane. Te iste strane banke nisu u svojim zemljama odobravale kredite uz valutnu klauzulu.

Pogledajte; ako oročite depozit na godinu dana u banci dobit ćete kamatu 0,2%, a ako tražite gotovinski kredit morat ćete ga platiti 6%. To znači da imaju maržu 3000%. Dakle, 30 puta skuplje prodaju kredite negoli što nama plaćaju na depozite. To je lihvarenje u pravom smislu riječi!

I zato se HNB mora staviti na nove temelje, pod demokratsku kontrolu, a banke služiti razvoju gospodarstva i standarda građana, a ne lihvarenju i izvlačenju kapitala u inozemstvo. Za takvu promjenu nam treba vaša velika podrška.

HNB mora oduzeti dozvolu za rad RBA banci jer je svojim činom srušila sve standarde i otvoreno se stavila iznad ustava i svih zakona! Što je najgore, svoju poziciju financijske moći za ovakvo ponašanje izgradili su na našoj štednji.

Probudimo se!”, navodi profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i saborski zastupnik Ivan Lovrinović na svom Facebook profilu.

Zastupnik Škibola je prije par dana, podsjetimo, na konferenciji za medije također govorio o namjeri vršenja pritiska na Ustavni sud RH od strane agencija koje je htjela u tu svrhu unajmiti austrijska RBA banka.

„Ukoliko je točno da je u javnom pozivu banke stajala rečenica o usluzi vršenja pritiska na Ustavni sud, što je izričito zabranjeno hrvatskim propisima i suprotno demokratskim uzusima, RBA banka zaslužuje da joj se oduzme dozvola za rad”, stajalo je u priopćenju zastupnika Škibole.