Imaju li brza UMIROVLJENJA policijskih šefova veze sa slučajem Rimac te jesu li i oni ”PALI” na mjerama?! Imaju li brza UMIROVLJENJA policijskih šefova veze sa slučajem Rimac te jesu li i oni ”PALI” na mjerama?!
TweetEmailPrint ”Ako su „pali na mjerama“ u slučaju „Rimac“ tko je pozvao te Vaše suradnike i visoke policijske rukovoditelje i upoznao ih sa tom... Imaju li brza UMIROVLJENJA policijskih šefova veze sa slučajem Rimac te jesu li i oni ”PALI” na mjerama?!


”Ako su „pali na mjerama“ u slučaju „Rimac“ tko je pozvao te Vaše suradnike i visoke policijske rukovoditelje i upoznao ih sa tom činjenicom? Ima li glavni ravnatelj policije tih saznanja i jesu li ti Vaši suradnici i visoki policijski rukovoditelji prije donošenja odluke tj. podnošenja zahtjeva za mirovinu bili na konzultacijama kod njega? Kako je moguće da je glavni ravnatelj policije preko noći dao svoju suglasnost za njihov odlazak u mirovinu bez da im je prije toga odobrio godišnji odmor? Kako je moguće da komisija za njih donese odluku u ekspresnom roku dok drugi policijski službenici čekaju odgovor godinama”, upitao je ministra Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika

Nakon nekoliko uzastopnih skandala unutar policije, Sindikat policijskih službenika, kojega vodi beskompromisni Mario Puškarić, nastavlja postavljati vrlo neugodna pitanja vodećim ljudima MUP-a, Ravnateljstva policije i pojedinih policijskih uprava.

Tako su ovaj vikend prvo prozvali načelnika PU primorsko goranske, Tomislava Dizdara, zbog afere s (vjerojatnim) zataškavanjem činjenice da je bivši načelnik krim policije PU primorsko goranske, Željko Kruneš, službenim automobilom oštetio vozilo glavne svjedokinje protiv njega…, a potom su škakljiva pitanja – povezana s aferom Rimac i (navodnim) iznenadnim odlascima visoko-pozicioniranih policajaca u mirovinu – poslali ministru Božinoviću.

”Poštovani ministre, gospodine Božinović,

Iznenađeni smo brzinom kojom su neki vrlo visoki policijski rukovoditelji i Vaši suradnici otišli u mirovinu, doslovno preko noći, kao i brzinom rada komisije koja o tome odlučuje, jer kada su u pitanju drugi policijski službenici ili bolje rečeno oni koji „nemaju vjetar u leđa“ ili „vezu“ i koji su svoj policijski posao radili časno i pošteno bez ustupaka kojekakvim interesnim skupinama i strankama na vlasti i s iznimnim doprinosom u Domovinskom ratu od kojih su čak neki bili i u logorima, ta komisija u njihovim slučajevima zasjeda vrlo rijetko i s uobičajenom i ustaljenom odlukom „POTREBE SLUŽBE NE ZAHTIJEVAJU PRESTANAK SLUŽBE TE SLIJEDOM TOGA NISU ISPUNJENI UVJETI ZA PRIMJENU ČLANKA 6. ZAKONA O MIROVINSKOM OSIGURANJU DJELATNIH VOJNIH OSOBA, POLICIJSKIH SLUŽBENIKA I OVLAŠTENIH SLUŽBENIH OSOBA“.

Isto tako smatramo važnim napomenuti da u konkretnom slučaju Ministarstvo unutarnjih poslova ne postupa zakonito jer za svako pravo državnog službenika i namještenika, u koje spada i policijski službenik, sukladno članku 62. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike dužno je izdati rješenje s obrazloženjem i poukom o pravnom lijeku, a ne odgovarati s dopisom u obliku obavijesti kako se to u praksi konstantno čini iako smo Vas o tome u više navrata do sada upozorili. Stoga javno pozivamo sve policijske službenike da se prilikom podnošenja zahtjeva (NE ZAMOLBE) pozovu na članak 62. KUDNS-a i ne čekaju mjesecima rješenje već nakon 30 dana upute požurnicu, a ako niti nakon toga ne dobiju odgovor, pokrenu upravnu tužbu pred nadležnim sudom zbog šutnje administracije.

‘Zna li glavni ravnatelj zašto su tako naglo odjurili u mirovinu?’

Naime, u konkretnom slučaju Vaših suradnika i visokih policijskih rukovoditelja nejasno nam je kako je moguće tako brzo rješavanje odlaska u mirovinu, doslovno preko noći, a obzirom na aktualni slučaj „probijanja“ posebnih dokaznih radnji u slučaju „Rimac“ nameće se i niz pitanja na koje molimo odgovore:

1. Imaju li iznenadni odlasci u mirovinu Vaših suradnika i visokih policijskih rukovoditelja veze sa slučajem „Rimac“ odnosno s posebnim dokaznim radnjama koje su bile poduzete u tom slučaju i naknadno „probijene“ i jesu li ti Vaši suradnici i visoki policijski rukovoditelji „pali na mjerama“?

2. Ako su „pali na mjerama“ u slučaju „Rimac“ tko je pozvao te Vaše suradnike i visoke policijske rukovoditelje i upoznao ih sa tom činjenicom?

3. Ima li glavni ravnatelj policije tih saznanja i jesu li ti Vaši suradnici i visoki policijski rukovoditelji prije donošenja odluke tj. podnošenja zahtjeva za mirovinu bili na konzultacijama kod njega?

4. Kako je moguće da je glavni ravnatelj policije preko noći dao svoju suglasnost za njihov odlazak u mirovinu bez da im je prije toga odobrio godišnji odmor?

5. Kako je moguće da komisija za njih donese odluku u ekspresnom roku dok drugi policijski službenici čekaju odgovor godinama?

6. Tko čini komisiju, kada se sastala, na kojim činjenicama su temeljili svoje odluke i kada su predani zahtjevi Vaših suradnika i visokih policijskih rukovoditelja?

U kuloarima se govori o ‘padu na mjerama’

7. Kako je moguće da se jedan od tih Vaših suradnika i visoki policijski rukovoditelj, kojem ste odobrili ostanak u službi do kraja godine jer je navršio 65 godina života, naprasno i hitno vratio s puta, na kojem je trebao ostati par dana, nakon kojeg je odmah otišao glavnom ravnatelju policije na razgovor, a nakon toga je već drugi dan bio u mirovini?

Obzirom da su u pitanju Vaši suradnici i vrlo visoki policijski rukovoditelji te da se u kuloarima unutar policije spominju kao razlozi „pad na mjerama“ u slučaju „Rimac“ dužni smo kao sindikat reagirati i sasvim Vam je jasno koliki je interes javnosti u konkretnom slučaju, kao i svih onih poštenih i časnih policijskih službenika koji godinama čekaju da im se odobri odlazak u mirovinu, stoga Vas molimo za žurni odgovor”, stoji u dopisu ministru Božinoviću kojega je potpisao Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika.

Do objave ovog teksta nismo uspjeli doznati o kojim se policijskim rukovoditeljima – koji su iznenada (sudeći prema navodima Sindikata) otišli u mirovinu – radi… Nemamo ni informaciju je li ministar Božinović odgovorio na pitanja Sindikata policijskih službenika.


ZATAŠKAVANJE: ‘Zašto nije bilo očevida kada je razbijeno službeno vozilo?!’

Isti sindikat u petak je, kako su naveli na svojim stranicama, doznao nove detalje o popravku automobila koji je oštećen kada je, prema svemu sudeći, bivši načelnik krim policije PU primorsko goranske prije dvije godine udario  MUP-ovim automobilom u taj automobil. Stoga su iz Sindikata u petak poslali nova pitanja načelniku PU Tomislavu Dizdaru:

”Dok čekamo Vaše odgovore na postavljena pitanja, koja su očito teška jer bi Vas odgovori doveli u zonu odgovornosti, zaprimili smo cijeli niz informacija pa tako da je oštećenje i službenog vozila MUP-a plaćeno iz državnog proračuna u iznosu preko 27.000,00 kuna, stoga se nameću još neka dodatna pitanja na koja molimo odgovore:

1. Je li Policijska uprava primorsko-goranska platila popravak oštećenja službenog vozila MUP-a kojeg je koristio tadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije i Vaš suradnik, kada i zašto?

2. Kada se događaj dogodio i tko je i kada donio odluku o plaćanju popravka službenog vozila MUP-a?

3. Je li Vaš suradnik koristio službeno vozilo MUP-a 24 sata i temeljem čijeg odobrenja?

4. Je li tadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije i Vaš suradnik popunio Obrazac 4 MUP-a (Izvješće o prometnoj nesreći, oštećenju ili otuđenju) kojeg je svaki policijski službenik dužan popuniti prilikom događaja sa službenim vozilom MUP-a sukladno članku 14. i 15. Naputka o načinu uporabe i održavanju vozila MUP-a, koji Vam je itekako poznat obzirom da i sami imate na korištenju službeno vozilo MUP-a 24 sata, a iz kojeg je razvidno što se zapravo dogodilo sa službenim vozilom?

5. Je li u konkretnom slučaju obavljen očevid budući da se radilo o službenom vozilu MUP-a i većoj materijalnoj šteti (članak 15. Naputka o načinu uporabe i održavanju vozila MUP-a propisuje da je veća materijalna šteta on koja je iznad 20.000,00 kuna) od strane policije, ako nije zašto nije?

6. Kako je moguće da se odobrila isplata štete i popravak službenog vozila MUP-a bez da su se prethodno utvrdile sve činjenice koje su dovele do oštećenja vozila, a utvrđivanjem kojih bi neminovno uslijedio disciplinski postupak i regresna naplata štete?

8. Zašto odmah po saznanju za događaj, koji su Vam čak i građani prijavili, niste pokrenuli postupak disciplinske odgovornosti načelnika Sektora kriminalističke policije i Vašeg suradnika, kao i drugih aktera koji su sudjelovali u ovom zataškavanju događaja, jer se evidentno radi o cijelom nizu propusta u konkretnom predmetu i o težim povredama službene dužnosti, a osobito iz razloga kako bi seregresno naplatila šteta na službenom vozilu MUP-a koja je iznosila preko 27.000,00 kuna i koja je plaćena iz državnog proračuna kojeg ste oštetiti svojim nepostupanjem iako Vas zakonski propisi na to obvezuju?

9. Jeste li pokušali zataškati cijeli događaj i niste postupali po službenoj dužnosti u okviru svojih ovlasti kako bi zaštitili svoje bliske suradnike?”, upitao je Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, u petak 19. lipnja načelnika PU riječke Tomislava Dizdara.

FOTO: Screenshot videosnimki YouTube-a; preslika stranice Sindikata policijskih službenika

Prestrašno je da se POLICIJA pretvorila u ŠIKANIRANJE građana, umjesto da im je zaštita i sigurnost

”Zašto vijest da POLICIJSKI NAČELNIK potiče na UBOJSTVO DJECE nikoga nije zanimala pet godina?!”