Inženjer Seletković poručio Tomaševiću: „Nisu za sve krivi potres i graditelji“ Inženjer Seletković poručio Tomaševiću: „Nisu za sve krivi potres i graditelji“
TweetEmail2Print Nakon puknuća cijevi i poplava u Selskoj, Danko Seletković, mag.ing.min. uputio je otvoreno pismo zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću koje u cijelosti prenosimo: ”Znanjem,... Inženjer Seletković poručio Tomaševiću: „Nisu za sve krivi potres i graditelji“


Nakon puknuća cijevi i poplava u Selskoj, Danko Seletković, mag.ing.min. uputio je otvoreno pismo zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću koje u cijelosti prenosimo: ”Znanjem, iskustvom i odgovorno UPOZORAVAM da je prisutnost vode u temeljnom tlu najveći neprijatelj stabilnosti konstrukcija i velika je ugroza građana ovoga grada”, ističe, između ostaloga, iskusni stručnjak

„Poštovani gospodine Gradonačelniče,
svjedoci smo posljednjih dana događanjima oko puknutih vodovodnih instalacija u gradu Zagrebu i svi smo žalosni i zabrinuti za nastale direktne i indirektne štete na objektima i infrastrukturi grada.
Žao mi je što moram o tome pisati, ali zlo ne dolazi samo i kao iskusni inženjer iz područja geomehanike dužan sam Vas i Vaše stručne službe upozoriti na posljedice koje su se već dogodile ili će se događati unutar temeljnog tla građevina zbog prisustva vode u zonama ispod temelja. Propuštanje vodovodne mreže u milijardama kubika vode kroz sve ove godine, propuštanje kanalizacijskih cijevi, neodgovarajuće sakupljanje oborinskih voda u sinergiji s potresom i vibracijama prometa niti najbolji arhitekti ovoga grada nisu predvidjeli kad su projektirali prve građevine u gradu.
Znanjem, iskustvom i odgovorno UPOZORAVAM da je prisutnost vode u temeljnom tlu najveći neprijatelj stabilnosti konstrukcija i velika je ugroza građana ovoga grada. Voda u tlu degradira geomehaničke karakteristike tla, podzemnom erozijom odnosi sitne čestice u dublje horizonte, nekontrolirano ih odvodi izvan zone temeljenja ili ih lokalnom likvefakcijom premješta u zone manjeg opterećenja.
Izgradnja i održavanje objekata u gradu, na žalost, nije pratila i spomenute pojave kroz dugi niz godina, možda stoljeća, a sada potresna događanja otkrivaju defekte koje treba rješavati.
Za sanacije nije kasno, treba brzo reagirati, koristiti suvremene metode sanacija vodovodne mreže, odvodnje i temeljnog tla i osigurati građanima grada Zagreba mirnije življenje.
Postpotresne sanacije moraju obuhvatiti poboljšanje stanja postojećeg, degradiranog, tla usko u suradnji sa rekonstrukcijom objekata jer to je investicija u sigurnost i budućnost.
Jer:
– SANACIJA KONSTRUKCIJE OBJEKATA BEZ SANACIJE TEMELJNOG TLA – u normalnim okolnostima i potresu smanjuje štete i ugroze građana!
– SANACIJA TEMELJNOG TLA BEZ SANACIJE KONSTRUKCIJE – u normalnim okolnostima i potresu smanjuje štete i ugroze građana!
– OBJEDINJENA SANACIJA KONSTRUKCIJE I TEMELJNOG TLA – osigurava dugoročnu stabilnost objekata i spokoj građana!“, stoji u pismu koje je Danko Seletković, mag.ing.min. uputio zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću.

Inženjer Seletković radio je više od 30 godina u Croscu, članu Ina grupe. Trinaest godina vodio je ondje geotehnički sektor i radio na brojnim projektima, među ostalim i na prvim ispitivanjima tla za gradnju Pelješkog mosta.
Posljednih mjeseci Danko Seletković aktivno upozorava javnost na potencijalni propust u Zakonu o obnovi Zagreba i okolice te poručuje da obnova Zagreba treba početi od temelja.

Izvor: www.progradnja.hr

Foto: Pixabay