”JAVNI DUG LETI U NEBO, slijedi rast poreza; no jača GLAD će natjerati građane da pokrenu promjene” ”JAVNI DUG LETI U NEBO, slijedi rast poreza; no jača GLAD će natjerati građane da pokrenu promjene”
TweetEmailPrint ”Jača kiša ili bura pročišćuju zrak, nebo i pluća. Tako će i jača kriza nužno izoštriti stavove građana i jasnije pokazati tko što... ”JAVNI DUG LETI U NEBO, slijedi rast poreza; no jača GLAD će natjerati građane da pokrenu promjene”


”Jača kiša ili bura pročišćuju zrak, nebo i pluća. Tako će i jača kriza nužno izoštriti stavove građana i jasnije pokazati tko što može i zna. Sve do tada, dok želudac ne zakrulji jače, nema promjena niti jasnog pogleda na probleme, ljude i stranke koji ih mogu riješiti. Ova Vlada će biti rekorder u brzini i obujmu povećanja javnog duga u odnosu na sve dosadašnje vlade”, predviđa redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Ivan Lovrinović

Bivši saborski zastupnik i redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Ivan Lovrinović, upozorio je na svojoj Facebook stranici da je javni dug Republike Hrvatske značajno veći nego to ministar Marić javno priznaje te da će uskoro dostići čak sto posto BDP-a!

”Uistinu javni dug leti u nebo. To znači da slijedi rezanje plaća i rast poreza.

Javni dug sada iznosi, po mojoj računici, oko 330 milijardi kuna. Ako pretpostavimo da je BDP pao 10% (a to će biti značajno više), to znači da više nije 400 milijardi kuna, već 360. U tom slučaju javni dug je dostigao 92% BDP-a. Ako pad BDP-a, kao što rekoh, bude veći i ne bude friziran od Vlade RH onda je moguće da javni dug bude uskoro i 100% BDP-a.
Odakle ova brojka od 330 milijardi kuna javnog duga? Službeni podaci govore da je sada 300 milijardi kuna. Međutim, tu nisu uključeni dugovi u zdravstvu od oko 10 milijardi kuna, nisu uključeni dugovi trgovačkih društava koja su u vlasništvu lokalne uprave i samouprave (npr. Zagrebački holding) koji iznose oko 12 milijardi kuna te novonastali dugovi države prema bankama koji nisu stigli u službene statistike koje kasne u pravilu 3-4 mjeseca.
Sve je to već moralo biti uključeno u javni dug.
Odgovor Vlade na ovaj neviđeni rast javnog duga je dobro poznat iz arsenala mantri političkog marketinga i glasi: to smo otprilike i očekivali….
Neki dan je sam ministar financija izjavio da mu je državni proračun u minusu od čak 17 milijardi kuna i to samo u prvih 6 mjeseci ove godine, a bio je planirao 24 milijarde za čitavu godinu!!!
Ranije najavljeni dodatni rashodi državnog proračuna od preko 60 milijardi kuna govore da će se prethodno opisani rast javnog duga još značajno povećati jer je riječ o isplati minimalaca od strane države, manjku prihoda od poreza i još niz subvencija.
Jasno je da ova Vlada nema odgovor na ovu isforsiranu korona krizu i to će se tek snažnije vidjeti od zime nadalje. Nova oporba u Saboru također nema rješenja za to. Građani su ionako izluđeni i izmanipulirani iz svih mogućih smjerova.
Jača kiša ili bura pročišćuju zrak, nebo i pluća. Tako će i jača kriza nužno izoštriti stavove građana i jasnije pokazati tko što može i zna. Sve do tada, dok želudac ne zakrulji jače, nema promjena niti jasnog pogleda na probleme, ljude i stranke koji ih mogu riješiti.
Ova Vlada će biti rekorder u brzini i obujmu povećanja javnog duga u odnosu na sve dosadašnje vlade”, crno prognozira profesor Ivan Lovrinović.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika FB stranice Ivan Lovrinović