Kuščevića DORH tereti za VELIKU PRIJEVARU: Vijećnici NI NE ZNAJU da su, kao, predložili izmjenu koju je Lovro lažirao! Kuščevića DORH tereti za VELIKU PRIJEVARU: Vijećnici NI NE ZNAJU da su, kao, predložili izmjenu koju je Lovro lažirao!
TweetEmailPrint Ne samo da mu je saborsko povjerenstvo skinulo zastupnički imunitet, već je sada poznato da DORH bivšeg ministra tereti za vrlo ozbiljno kršenje... Kuščevića DORH tereti za VELIKU PRIJEVARU: Vijećnici NI NE ZNAJU da su, kao, predložili izmjenu koju je Lovro lažirao!


Ne samo da mu je saborsko povjerenstvo skinulo zastupnički imunitet, već je sada poznato da DORH bivšeg ministra tereti za vrlo ozbiljno kršenje zakona, odnosno za skandaloznu prijevaru za koju hrvatska javnost do sada nije znala: tvrde da je lažirao (antidatirao) dokument i na prijevaru, bez znanja vijećnika koji su tobože predložili prenamjenu, izmijenio prostorni plan sebi u korist. Vijećnici o ‘svom prijedlogu’ nisu imali pojma!

Do jučer najglasniji, a prema sudu mnogih i najbahatiji (bivši) ministar Plenkovićeve Vlade, Lovro Kuščević, danas je, moglo bi se reći, na pola puta od Markova trga do Remetinca.

Nemali su izgledi, ako je suditi po objavljenim dokumentima DORH-a, da bi Lovro mogao proći put sličan onomu kojega je zadnjih godina prošao bivši hrvatski ‘prvak bahatosti’ – nekada nedodirljivi hrvatski premijer Ivo Sanader.

Jer ne samo da mu je saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasnom odlukom skinulo zastupnički imunitet, već je sada poznato da DORH bivšeg ministra uprave tereti za vrlo ozbiljno kršenje zakona, odnosno za skandaloznu prijevaru za koju hrvatska javnost do sada nije znala: tvrde da je lažirao (antidatirao) dokument i na prijevaru, bez znanja vijećnika koji su, navodno, predložili prenamjenu, izmijenio prostorni plan sebi u korist.

Portal 24 sata objavio je, naime, dokument u kojem DORH detaljno obrazlaže zašto je tražio skidanje imuniteta, a zahtjev otkriva nove detalje Kuščevićeve afere s prenamjenom zemljišta.

Priča je počela nakon što su pojedini mediji ljetos objavili da je Kuščević na negrađevinskom zemljištu podigao štalu, a zatim izmijenio prostorni plan prema kojem štale mogu biti prenamijenjene u kuće.

DORH je istražio taj slučaj i sumnjiči ga da je lažirao dokument kako bi prikrio malverzacije i progurao prenamjenu prostornog plana koja mu je omogućila da svoju štalu prenamjeni u vilu. Nakon što je tek usvojen Prostorni plan Općine, Kuščević je kao načelnik Nerežišća inicirao donošenje rješenja kojim bi se ispravile “dvije greške”, a jedna od njih ticala se omogućavanja prenamjene gospodarskih građevina u kuće. Odredba je, tvrdio je Kuščević, “omaškom izostavljena” iz originalnog plana.

Nisu imali pojma o tobožnjem vlastitom prijedlogu

Konkretno, rekao je kako omaškom nije uvršten prijedlog Kluba vijećnika HDZ-HSS kojim se predlaže da se doda odredba kojom se omogućava prenamjena štala u poslovnu ili stambenu namjenu. No, DORH sada sumnja da taj prijedlog Vijećnici nikada nisu sastavili niti potpisali.

Kako bi opravdao takozvani prijedlog, Kuščević je naknadno sastavio s dokument s lažiranim datumima kojim Klub vijećnika HDZ-HSS, kao, predlaže ovu izmjenu. Dokument je bio antidatiran i Vijećnici uopće nisu bili upoznati sa sastavljanjem ovog prijedloga što znači da je on napravljen naknadno i to samo kako bi Kuščević nezakonito izmijenio prostorni plan. Kasnije je upravo na temelju te izmjene Kuščević svoju štalu prenamijenio u vilu, piše Telegram.hr.

Nekadašnja ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš ranije je potvrdila kako Kuščevićev plan da se štale prenamijene za poslovnu ili stambenu namjenu nikada ne bi prošao pa je promjenu u njemu podvalio kao “ispravak greške”.

“To nije ispravak greške i definitivno nije po zakonu. Ispravak greške je kada se napravi tipfeler ili nešto slično. Ovo je suštinska i važna promjena. Pa u Zagrebu su zbog iste stvari pokrenuti postupci protiv odgovornih. Da je do nas došla ta izmjena, ona bi sigurno bila poništena”, objasnila je Mrak Taritaš.

Grmoja: Tražimo novo brojanje potpisa, jer Lovri se ne može vjerovati

U drugom slučaju USKOK tereti Kuščevića da je kao načelnik Nerežića omogućio svom šogori Ivici Žuviću da nezakonito dođe do POS-ovog stana.

Konkretno, sumnjaju da je Kuščević kao načelnik Općine Nerežišća i predsjednik Povjerenstva Općine Nerežišća za odobravanje kupnje stana iz POS-a članovima tog istog povjerenstva zatajio da je Žuvić već vlasnik stana u Splitu, zbog čega ne zadovoljava uvjete za dobivanje POS stana.

Time je svom šogoru Žuviću omogućio stjecanje stana po uvjetima pristupačnijima od tržišnih. Nezakonita imovinska korist koju je Žuvić imao od toga minimalno iznosi 17.369 eura.

Zbog svega navedenog, odnosno zbog činjenice da je bivši ministar Lovro Kuščević očito vrlo ozbiljno kompromitiran, Nikola Grmoja, saborski zastupnik MOST-a, najavio je inicijativu ponovnog prebrojavanja potpisa referendumske inicijative “Narod odlučuje”. Najava dolazi nakon skidanja saborskog imuniteta Lovri Kuščeviću, koji je, kao ministar uprave, imao glavnu ulogu u odluci da se odbije inicijativa koja traži da građani dobiju mogućnost preferencijalnim glasovima odlučiti tko će ući u Sabor.

“Pokrećemo inicijativu ponovnog brojanja potpisa za promjenu izbornog zakonodavstva nakon pokretanja kaznenog progona protiv bivšeg ministra uprave. Držimo opravdanim sumnjati na moguće nepravilnosti u postupku utvrđivanja broja potpisa birača” objavio je Grmoja te pojasnio:

“1. Utvrđeno je dvostruko manje nepravilnih potpisa kod sindikalnog referenduma što je izuzetno velika razlika

2. Provjera nije bila transparentna a zastupnicima nije omogućena provjera

3. Kuščeviću se zbog kaznenog progona i moguće zlouporabe položaja i ovlasti ne može vjerovati”

Lovro Kuščević je imao ključnu ulogu u prebrojavanju prikupljenih potpisa građanske inicijative “Narod odlučuje”. Tijelo koje je oformilo ministarstvo uprave utvrdilo je velik broj nepravilnih potpisa, te je zaključilo da inicijativa nije skupila dovoljan broj potpis”, naveo je Grmoja u objavi na Twitteru.

FOTO: Screenshot videosnimki s YouTube-a