‘Ne traži put – stvori ga sam!’, ‘Iseljeništvo kao temelj opstanka’ neke su od tema skupa u Puli ‘Ne traži put – stvori ga sam!’, ‘Iseljeništvo kao temelj opstanka’ neke su od tema skupa u Puli
TweetEmailPrint Dr. Tado Jurić govorit će o ilegalnim migracijama i zamjeni stanovništva te o instrumentalizaciji demografije u političke svrhe,  Zdenko Štriga, povratnik iz Njemačka,... ‘Ne traži put – stvori ga sam!’, ‘Iseljeništvo kao temelj opstanka’ neke su od tema skupa u Puli


Dr. Tado Jurić govorit će o ilegalnim migracijama i zamjeni stanovništva te o instrumentalizaciji demografije u političke svrhe,  Zdenko Štriga, povratnik iz Njemačka, izlagat će o ‘Marshallovom planu za Hrvatsku’ Sara Dyson, doseljenica iz SAD-a, održat će predavanje na engleskom pod naslovom:  ‘Pomaganje ljudima živjeti u Hrvatskoj’…

U organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva, kojega vodi dr. sc. Marin Sopta, u Puli će se od 27. do 30. lipnja održati Šesti hrvatski iseljenički kongres pod nazivom ‘Hrvatski iseljenici – potencijal za budućnost Hrvatske’.

U četiri dana Kongresa, brojni će znanstvenici, doseljenici i povratnici iz dijaspore održati zanimljiva izlaganja. Predavanje pod nazivom ‘Hrvatsko iseljeništvo kao temelj opstanka’ održat će, primjerice, ugledni demograf dr. sc. Stjepan Šterc. Docent dr. sc. Tado Jurić govorit će o ilegalnim migracijama i zamjeni stanovništva te o instrumentalizaciji demografije u političke svrhe.

Koliko vrijede iskustva dijaspore?

Profesor dr. sc. Josip Jurčević govorit će o pravnim, sigurnosnim i političkim učincima ilegalnih migracija na Hrvatsku…

O tome koliko vrijede iskustva i poslovni kontakti hrvatske dijaspore za poslovanje u Hrvatskoj, izlagat će brojni povratnici iz dijaspore, a moderator ovog dijela programa bit će Don Markušić, povratnik iz Australije te predsjednik ACAP Zagreb.

Zdenko Štriga, povratnik iz Njemačka govorit će o ‘Marshallovom planu za Hrvatsku’. Marko Rudela iz Kalifornije izlagat će na temu ‘Croatian Business Joint Venture’.

Doseljenici govore o životu u Hrvatskoj

Sara Dyson, doseljenica iz SAD-a održat će predavanje (na enleskom) pod naslovom:  ‘Pomaganje ljudima živjeti u Hrvatskoj s toliko jednostavnosti koliko će stvarnost dopustiti’.

Mario Jakus, povratnik iz SAD-a, na engleskom će također održati predavanje o Vendaio Tehnologiji:  Rob Anderson, doseljenik iz SAD-a održat će predavanje ‘Istria – For The Love of the Land’ (Istra – za ljubav prema zemlji).

Tomislav Mustapić, povratnik iz Kanade, govorit će na temu ‘Nekretnine i razvoj ugostiteljstva od Kanade do Hrvatske’. Važan dio Kongresa održat će se i u okviru panel rasprave pod nazivom ‘Povratak hrvatskih iseljenika u domovinu‘.

‘Povratak iz Amerike, mitovi i istine’

U tom dijelu Kongresa govorit će Ninoslav Mogorović, povratnik iz Njemačke, a tema njegovog predavanje je ‘Povratak Hrvata iz Južne Amerike – doprinos demografskoj obnovi Hrvatske’.

Naziv predavanja koje pripremio Jorge Antonio Francetić, povratnik iz Argentine, je ‘Povratak hrvatskog iseljeništva iz Amerike, mitovi i istine’.

Mijo Čulić, povratnik iz Australije, održat će predavanje pod nazivom ‘Hrvatski iseljenici kao faktor demografske i kulturne obnove hrvatskoga društva u 21. stoljeću i ekonomskog razvoja Republike Hrvatske’.

Josip Radeljak, povratnik iz Italije, govorit će o svom iskustvu s iseljeništvom i povratništvom.

Marko Soldo iz Klinka dr. Soldo & Soldo, iz Njemačke održat će predavanje pod nazivom ‘Ne traži put – stvori ga sam!’

Za sudionike Šestog iseljeničkog kongresa pripremljen je i bogat kulturni program.

Cijeli program i imena svih izlagača na Šestom hrvatskom iseljeničkom kongresu mogu se vidjeti na sljedećoj poveznici .

FOTO: Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, preslika videosnimke