O ‘Marshallovom planu za Hrvatsku’, povratničkim iskustvima…, govorit će brojni povratnici i znanstvenici O ‘Marshallovom planu za Hrvatsku’, povratničkim iskustvima…, govorit će brojni povratnici i znanstvenici
TweetEmailPrint Dekan dr. Boris Crnković naglasio je da je ključni problem pitanje demografije. Istaknuo je važnost poticanja djece iseljenika da dođu studirati u Hrvatsku... O ‘Marshallovom planu za Hrvatsku’, povratničkim iskustvima…, govorit će brojni povratnici i znanstvenici


Dekan dr. Boris Crnković naglasio je da je ključni problem pitanje demografije. Istaknuo je važnost poticanja djece iseljenika da dođu studirati u Hrvatsku te da im se osiguraju uvjeti poput besplatnog studija, smještaja i stipendija. Otvaranju Kongresa u Puli prisustvovao je i ministar demografije i useljeništva, Ivan Šipić

Danas, u petak 28. lipnja, na Fakultetu ekonomije i turizma u Puli je svečano otvoren šesti po redu Hrvatski iseljenički kongres. Svečanosti otvorenja prisustvovao je i ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić, potom gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zatim mons. Ivan Štironja, biskup Porečke i pulske biskupije,dr. sc. Marin Sopta, predsjednik Programskog odbora HIK-a, prof. dr. sc. Lina Pliško, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli, dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te drugi gosti iz Hrvatske i inozemstva.

Cilj: privući iseljenike da investiraju u RH

Dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, dr. sc. Boris Crnković naglasio je da je ključni problem u Hrvatskoj pitanje demografije. U tom je kontekstu istaknuo važnost poticanja djece iseljenika da dođu studirati u Hrvatsku te da im se osiguraju svi potrebni uvjeti poput besplatnog studija, smještaja i stipendija.

Kongres se održava do 30. lipnja na temu „Hrvatski iseljenici – potencijal za budućnost Hrvatske“.

Na kongresu će više od 150 sudionika govoriti o različitim temama bitnima za odnose između domovine i hrvatskih iseljenika, a fokus je stvoriti dobru poduzetničku atmosferu u Hrvatskoj kako bi se privukao što veći broj iseljenika koji bi investirali u Hrvatsku. Ideja projekta hrvatskih iseljeničkih kongresa je razvijanje suradnje i proaktivno djelovanje na jačem povezivanju hrvatskog iseljeništva s domovinom, piše pula.hr, službena stranica Grada Pule.

Tijekom tri dana Kongresa brojni će znanstvenici, doseljenici i povratnici iz dijaspore održati zanimljiva izlaganja. Predavanje pod nazivom ‘Hrvatsko iseljeništvo kao temelj opstanka’ održat će, primjerice, demograf dr. sc. Stjepan Šterc. Docent dr. sc. Tado Jurić govorit će o ilegalnim migracijama i zamjeni stanovništva te o instrumentalizaciji demografije u političke svrhe.

Koliko vrijede iskustva dijaspore?

Profesor dr. sc. Josip Jurčević govorit će o pravnim, sigurnosnim i političkim učincima ilegalnih migracija na Hrvatsku…

O tome koliko vrijede iskustva i poslovni kontakti hrvatske dijaspore za poslovanje u Hrvatskoj, izlagat će brojni povratnici iz dijaspore, a moderator ovog dijela programa bit će Don Markušić, povratnik iz Australije te predsjednik ACAP Zagreb.

Zdenko Štriga, povratnik iz Njemačka govorit će o ‘Marshallovom planu za Hrvatsku’. Marko Rudela iz Kalifornije izlagat će na temu ‘Croatian Business Joint Venture’.

Doseljenici govore o životu u Hrvatskoj

Sara Dyson, doseljenica iz SAD-a održat će predavanje (na enleskom) pod naslovom:  ‘Pomaganje ljudima živjeti u Hrvatskoj s toliko jednostavnosti koliko će stvarnost dopustiti’.

Mario Jakus, povratnik iz SAD-a, na engleskom će također održati predavanje o Vendaio Tehnologiji:  Rob Anderson, doseljenik iz SAD-a održat će predavanje ‘Istria – For The Love of the Land’ (Istra – za ljubav prema zemlji).

Tomislav Mustapić, povratnik iz Kanade, govorit će na temu ‘Nekretnine i razvoj ugostiteljstva od Kanade do Hrvatske’. Važan dio Kongresa održat će se i u okviru panel rasprave pod nazivom ‘Povratak hrvatskih iseljenika u domovinu‘.

‘Povratak iz Amerike, mitovi i istine’

U tom dijelu Kongresa govorit će Ninoslav Mogorović, povratnik iz Njemačke, a tema njegovog predavanje je ‘Povratak Hrvata iz Južne Amerike – doprinos demografskoj obnovi Hrvatske’.

Naziv predavanja koje pripremio Jorge Antonio Francetić, povratnik iz Argentine, je ‘Povratak hrvatskog iseljeništva iz Amerike, mitovi i istine’.

Mijo Čulić, povratnik iz Australije, održat će predavanje pod nazivom ‘Hrvatski iseljenici kao faktor demografske i kulturne obnove hrvatskoga društva u 21. stoljeću i ekonomskog razvoja Republike Hrvatske’.

Josip Radeljak, povratnik iz Italije, govorit će o svom iskustvu s iseljeništvom i povratništvom.

Marko Soldo iz Klinka dr. Soldo & Soldo, iz Njemačke održat će predavanje pod nazivom ‘Ne traži put – stvori ga sam!’

Za sudionike Šestog iseljeničkog kongresa pripremljen je i bogat kulturni program.

Cijeli program i imena svih izlagača na Šestom hrvatskom iseljeničkom kongresu mogu se vidjeti na sljedećoj poveznici .

FOTO: Pula.hr; službena stranica Ministarstva demografije i useljeništva