Otkriven Spomenik domovini; služiti će kao mjesto za odavanje počasti hrvatskoj domovini Otkriven Spomenik domovini; služiti će kao mjesto za odavanje počasti hrvatskoj domovini
TweetEmailPrint Spomenik se sastoji od tri objekta: Zida svjetlosti, Monumentuma s vječnim plamenom i Portala – paviljon, koji zajedno čine mjesto oficijelnog, protokolom reguliranog... Otkriven Spomenik domovini; služiti će kao mjesto za odavanje počasti hrvatskoj domovini


Spomenik se sastoji od tri objekta: Zida svjetlosti, Monumentuma s vječnim plamenom i Portala – paviljon, koji zajedno čine mjesto oficijelnog, protokolom reguliranog ceremonijala odavanja počasti. Ukupna vrijednost iznosi 29.478.475,44 bez PDV-a

Spomenik domovini danas je svečano otvoren uz nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predstavnika državnih vlasti i drugih uzvanika.

”Današnjim svečanim činom predajemo Zagrebu, Hrvatskoj i Hrvatima diljem svijeta velebni spomenik hrvatskog identiteta, našega renomiranog arhitekta Nenada Fabijanića, kao simbol zahvalnosti svima onima koji su svoje živote ugradili u hrvatsku neovisnost i slobodu, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Ovaj spomenik koji će služiti kao mjesto za odavanje počasti hrvatskoj domovini, zajedno sa spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, predstavlja novu vizuru središta Zagreba te ujedno prostornu cjelinu, kojom slavimo slobodnu i neovisnu hrvatsku državu, podsjećamo na težak povijesni put našeg naroda i utiremo put zajedništva prema boljoj budućnosti. Jednom riječju svjedočit će o našem identitetu i zahvalnosti za dar slobode i neovisnosti, koje su sanjale tolike generacije.
Grad Zagreb je obnovio i uredio Medvegrad gdje se nalazi Oltar domovine, mjesto na kojem se zadnji put prije svoje smrti pojavio predsjednik dr. Franjo Tuđman, te podigao Spomenik domovini. To je najmanje što možemo i moramo učiniti prema našoj slavnoj povijesti, ali i budućnosti”, rekao je gradonačelnik.

Zagreb poput svjetskih metropola od danas ima središnje mjesto na kojem ćemo slaviti našu državnost i obilježavati ključne datume naše prošlosti.

Zahvaljujem gospodinu Fabijaniću i njegovom timu, na ovom kompleksu koji se savršeno uklapa u postojeće urbanističke vrijednosti središnje zagrebačke osi. Hvala svima koji su pomogli da naša vizija dođe do ostvarenja. A ponajviše onima koji su sanjali i čekali da dobijemo spomenik kakav zaslužuje domovina Hrvatska.

Spomenik se sastoji od tri objekta: Zida svjetlosti, Monumentuma s vječnim plamenom i Portala – paviljon, koji zajedno čine mjesto oficijelnog, protokolom reguliranog ceremonijala odavanja počasti. Ukupna vrijednost iznosi 29.478.475,44 bez PDV-a.

Na svečanost su došli ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, kardinal Josip Bozanić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

FOTO: Zagreb.hr