I pravobraniteljice tvrde: OVRŠNI SUSTAV nije pravedan, planski se stvara INDUSTRIJA DUGA i dužničko ropstvo! I pravobraniteljice tvrde: OVRŠNI SUSTAV nije pravedan, planski se stvara INDUSTRIJA DUGA i dužničko ropstvo!
TweetEmailPrint Pravobraniteljice su predsjednicu upozorile na sustav u kojem vjerovnici ne uspijevaju naplatiti tražbine, a dužnici su paralizirani dugom kojega ne mogu platiti, u... I pravobraniteljice tvrde: OVRŠNI SUSTAV nije pravedan, planski se stvara INDUSTRIJA DUGA i dužničko ropstvo!


Pravobraniteljice su predsjednicu upozorile na sustav u kojem vjerovnici ne uspijevaju naplatiti tražbine, a dužnici su paralizirani dugom kojega ne mogu platiti, u čemu sudjeluje i država. Kao ključni problem navode postupanje FINA-e. ”Nedopustivo je da naknade, kamate i  troškovi mnogostruko prelaze glavnicu duga. Takvim sustavom građane se gura u dužničko ropstvo, a pogoduje svima koji sudjeluju u lancu naplate dugova”, istaknula je Predsjednica

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je pučku pravobraniteljicu Loru Vidović i pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat-Dragičević, s kojima je razmotrila probleme blokiranih građana.

Pravobraniteljice su Predsjednicu obavijestile o brojnim problemima s kojima se suočavaju građani čiji su računi blokirani odnosno pod ovrhom, pri čemu su ustvrdile da trenutni ovršni sustav nije funkcionalan ni pravedan, budući da vjerovnici ne uspijevaju naplatiti svoje tražbine, a dužnici su paralizirani dugom koji ne mogu otplatiti.

‘Previsoke naknade FINA-e uništavaju dužnike’

Tako se stvara „industrija duga“, u čemu sudjeluje i država. Kao jedan od ključnih problema navedeno je postupanje FINA-e, prije svega nerazmjernost njezinih naknada visini duga, pa i pljenidba zaštićenih primanja građana.

Predsjednica Republike i ovom je prigodom izrazila duboku zabrinutost zbog nepravednog sustava naplate dugova, koji više od 86 posto blokiranih građana drži u dugotrajnoj blokadi, čime ih osiromašuje, a mnoge potiče na iseljavanje. Dugovi se moraju platiti. No, nedopustivo je da različite naknade, kamate i drugi troškovi mnogostruko prelaze glavnicu duga. Takvim sustavom ovrha građane se gura u dužničko ropstvo, a pogoduje se svima koji sudjeluju u lancu naplate dugova. Stav je Predsjednice da država mora žurno izraditi kvalitetni pravni okvira za rad agencija za naplatu potraživanja, kako bi zaštitili temeljna prava građana.

Dugove ne naplaćivati bez prethodne opomene!

Predsjednica Republike ponovno ističe kako se novim Ovršnim zakonom mora urediti da naplata dugova bude pravedna i pod nadzorom države odnosno sudova. Dugovi se ne smiju naplaćivati bez prethodne opomene, a različite troškove postupka ovrhe treba svesti u razumne okvire, sukladno izvornom dugu.

Predsjednica Republike drži da se u radnu skupinu za izradu novog Ovršnog zakona trebaju što prije uključi predstavnici blokiranih građana te predlaže Ministarstvu pravosuđa da odmah u nju uključi pučku pravobraniteljicu i pravobraniteljicu za djecu, kako bi se djelotvorno zaštitila prava građana i djece”, objavljeno je na službenim stranicama Predsjednice Republike Hrvatske.