SAD i Rusija u žestokoj borbi za utjecaj na Srbiju, Hrvatska u opasnosti SAD i Rusija u žestokoj borbi za utjecaj na Srbiju, Hrvatska u opasnosti
TweetEmailPrint Postoji mogućnost etničkih ili socijalnih nemira koji bi mogli ugroziti sigurnosne interese Hrvatske, upozorila je nedavno SOA Nakon što je kod ruskog predsjednika... SAD i Rusija u žestokoj borbi za utjecaj na Srbiju, Hrvatska u opasnosti


Postoji mogućnost etničkih ili socijalnih nemira koji bi mogli ugroziti sigurnosne interese Hrvatske, upozorila je nedavno SOA

vučić kod putinaNakon što je kod ruskog predsjednika Putina dogovarao kupovinu velikih količina naoružanja za Srbiju, naglasivši pri tom da je to odgovor na Hrvatsko naoružavanje, predsjednik Vlade Srbije u svom kabinetu razgovarao je u utorak 3. studenog s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Michaelom D Kirby-em.

Premda srbijanski mediji nisu iznijeli puno detalja s tog razgovora, ovaj susret je, po svemu sudeći, još jedan pokazatelj da su najveće svjetske sile vrlo zainteresirane za vojni i politički utjecaj na Srbiju, ali i na cijelu jugoistočnu Europu. Zato su, uostalom, zaredali susreti na visokoj razini srbijanskih državnika s ruskim, ali i američkim visokim dužnosnicima.

Podsjetimo da, u isto vrijeme, u splitsku luku sve češće dolaze veliki NATO ratni brodovi, da je nedavno u Sredozemnom moru bila najveća NATO vojna vježba u posljednjih dvadesetak godina te da su ratni brodovi NATO-a i tada isplovljavali iz splitske Lore i plovili za Španjolsku.

”Nemaju se Hrvati što braniti od nas. Nismo se mi naoružali. Mi nemamo ništa. Oni imaju. I njima netko poklanja lansirne rampe sa tim ne znam od koga oni da se brane. Pa nismo mi uzimali balističke rakete i lansirne rampe, pa nismo mi uzimali i kupovali panzer haubice, pa nismo mi dobili 220 hamera od nekoga”, kazao je nedavno Aleksandar Vučić, srbijanski premijer.

Na tu provokativnu izjavu, odmah je odgovorio ministar unutarnjih poslova RH, Ranko Ostojić, riječima kako Hrvatska kao članica NATO-a ima svoju politiku s jasnim pravilima i saveznicima.

“Podsjetio bih da se Hrvatska znala obraniti i kada nije imala ni poštene puške. Znat ćemo i ubuduće. Nitko se ne treba plašiti napada”, rekao je Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova.

Vučić je u Rusiji, da podsjetimo, dogovorio servis ruskih helikoptera u Srbiji, a potpisan je i memorandum kojim će se značajno aktivirati isporuke oružja Beogradu.

Dodamo li svemu tome da su i hrvatske tajne službe, u svom nedavnom izvješću Saboru, upozorile na djelovanje velikosrpskih ekstremističkih organizacija te na pojavu novih, kao i na jačanje povijesnig revizionizma, jasno je da se gopolitička situacija u ovom dijelu Europe itekako zaoštrava.

SOA je, kako su izvijestili hrvatsku javnost, zabilježila kontakte četničkih pokreta iz okruženja s istomišljenicima u Hrvatskoj.

U Izvješću se navodi kako unatoč nestabilnosti jugoistoka Europe, zasad nema izgleda za kakve veće oružane sukobe. No, postoji mogućnost etničkih ili socijalnih nemira koji bi mogli ugroziti sigurnosne interese Hrvatske, upozorila je SOA.

Fotografija: Youtube