Turske tvrtke u Hrvatskoj dale otkaze radnicima samo zato jer su kontaktirali Sindikat graditeljstva Turske tvrtke u Hrvatskoj dale otkaze radnicima samo zato jer su kontaktirali Sindikat graditeljstva
TweetEmailPrint Dvije turske tvrtke angažirane na obnovi pruge Križevci-Koprivnica otpustile su grupu radnika samo zato što su dan ranije stupili u kratki kontakt sa... Turske tvrtke u Hrvatskoj dale otkaze radnicima samo zato jer su kontaktirali Sindikat graditeljstva


Dvije turske tvrtke angažirane na obnovi pruge Križevci-Koprivnica otpustile su grupu radnika samo zato što su dan ranije stupili u kratki kontakt sa Sindikatom graditeljstva Hrvatske (SGH), koji je provodio akciju informiranja radnika o pravima iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, podijelivši im letke za vrijeme pauze za ručak.

Odluku o otkazima ugovora o radu radnici su dobili putem SMS poruke, bez navođenja ikakvoga razloga, te su istog dana transportirani u matičnu zemlju. Turske tvrtke Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. i Ci-Ay Mühendislik angažirane su od strane HŽ Infrastrukture, na projektu skupljem od Pelješkoga mosta.

‘Ovakvo kažnjavanje radnika zbog kontakta sa sindikatom predstavlja najgrublju povredu prava na sindikalno organiziranje koje je zajamčeno hrvatskim i međunarodnim pravom, te ga SGH najoštrije osuđuje. Pravo na sindikalno organiziranje temeljno je pravo svakog čovjeka, zajamčeno Općom deklaracijom UN-a o ljudskim pravima, Konvencijom o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje Međunarodne organizacije rada, kao i Zakonom o radu’, ističu iz Sindikata graditeljstva Hrvatske.

Prije akcije informiranja radnika, SGH je pristupio i predstavnicima poslodavca, s namjerom da obje strane informira o postojanju i proširenoj primjeni Kolektivnog ugovora graditeljstva, koji obvezuje sve poslodavce koji obavljaju djelatnost graditeljstva u Hrvatskoj.

Tijekom razgovora s radnicima čuli smo da se odredbe Kolektivnog ugovora grubo krše. Radnici su izjavili da rade između 250 i 300 sati mjesečno (ponedjeljak – subota od 7 do 18 sati, nedjeljom nešto kraće), da se prekovremeni rad, kao i rad u otežanim uvjetima rada ne plaćaju dodatno, te da ne ostvaruju naknadu plaće za vrijeme bolesti.

‘SGH traži hitnu reakciju Državnog inspektorata Republike Hrvatske u ispitivanju okolnosti ovoga slučaja, ali i uključivanje Ministarstva prometa, veza i infrastrukture, te HŽ Infrastrukture kao investitora u rješavanje ovoga problema, budući da je riječ o projektu financiranom velikim dijelom sredstvima EU i ugovoru potpisanom s tvrtkama koje ne poštuju zakone Republike Hrvatske.’, poručuju iz Sindikata graditeljstva Hrvatske.

Foto: hzinfra.hr