SOVJETIZACIJA Hrvatske: ”Kako netko može reći: Nosite masku! Sutra frulu! A to ne piše u zakonima?!” SOVJETIZACIJA Hrvatske: ”Kako netko može reći: Nosite masku! Sutra frulu! A to ne piše u zakonima?!”
TweetEmailPrint ”Ovdje naredbe donosi grupa koja nije izabrana”, rekao je Milanović, aludirajući na nelegitimitet Nacionalnog stožera. Da vam netko kaže da nosite masku, sutra... SOVJETIZACIJA Hrvatske: ”Kako netko može reći: Nosite masku! Sutra frulu! A to ne piše u zakonima?!”


”Ovdje naredbe donosi grupa koja nije izabrana”, rekao je Milanović, aludirajući na nelegitimitet Nacionalnog stožera. Da vam netko kaže da nosite masku, sutra možda disalicu…? A to nigdje ne piše u zakonima?! Španjolska je donijela propise, to je demokracija. Sovjetska škola diše u nastavnim centrima prava u Hrvatskoj”, rekao je Milanović, upozoravajući na totalitarne tendencije izvršne vlasti, odnosno na ‘sovjetizaciju’ Hrvatske. Dotaknuo se i jednostranog izvještavanja medija, pa upitao hoće li sutra možda uvesti Ministarstvo medija koje će novinarima govoriti što i kako da pišu?!

Kada se piše i govori o nesuglasicama oko Covida-19, odnosno oko uvođenja i pridržavanja mjera za suzbijanje koronavirusa, u hrvatskoj, pa i svjetskoj javnosti ta se vrlo kompleksna problematika, iz nekog razloga, oslikava gotovo isključivo crno – bijelim bojama: ili vjeruješ da je virus opasan, da se svi trebaju cijepiti kada cjepivo bude dostupno i da svi trebaju nositi maske, ili si ‘ravnozemljaš’ i teoretičar zavjere koji misli da virus ne postoji.

Trećega, tobože, nema.

Žalosno je što i pojedini znanstvenici prednjače u širenju netolerancije i isključivosti. Jedan, primjerice, svako malo ‘budaletinama’ i ‘glupanima’ proglašava sve one koji ne misle potpuno jednako kao on. Mediji glavne struje mu, bez obzira na te primitivne i huškačke istupe, iz dana u dan daju sve više prostora. Totalitarizam i isključivost tako u javnom prostoru bujaju i rastu.

Oni, pak, koji misle da je poželjno u zatvorenom prostoru nositi zaštitnu masku kako bi se smanjilo širenje virusa, ali u isto vrijeme smatraju da članovi Nacionalnog stožera ne bi smjeli javnost dovoditi u zabludu mijenjanjem stavova preko noći (jučer maske nisu štitile od virusa i građani ih nisu trebali nositi, danas su maske obavezne i građani bi policiji trebali prijaviti onoga tko ne nosi masku?!), oni koji tvrde da bi Sabor prethodno trebao odobriti mjere i zabrane koje Stožer uvodi, te oni koji smatraju da se o koronavirusu, kao i o svemu ostalome, trebaju  u javnosti voditi argumentirane rasprave, ponekad se osjećaju kao da su zalutali u Orwell-ovu 1984.

Atmosfera totalitarizma i lova na vještice sve je, nažalost, prisutnija.

Na tendenciju rasta totalitarizma u Hrvatskoj s razlogom je, ovaj puta, upozorio i predsjednik Zoran Milanović (na stranu sada to što je ranije upravo on opravdavao totalitarizam bivšeg sustava, odbijajući, između ostaloga, isporučiti Njemačkoj udbaše optužene za ubojstvo…).

Govoreći o Nacionalnom stožeru i njihovim odlukama kojima su, nelegitimno, ograničili građanske slobode, a ne ulazeći u opravdanost ili neopravdanost uvedenih mjera, Milanović je rekao da u tome vidi ‘sovjetizaciju‘ hrvatskog društva.

”Mi nismo kultura “klekni lezi, tuku mitraljezi“, nego razvijena zemlja. Ako ja kao predsjednik ne ukažem na to, tko će? Koja je uloga Sabora? Ako je nema, nema je. Moja je dužnost da za obranu i nacionalnu sigurnost i teritorijalnu cjelovitost odgovaram. To je duboka i oštra fraza u Ustavu. Sabor u ovakvoj situaciji mora dati privremenu autorizaciju vladi da postupa. Pozivam saborske zastupnike da to učine”, rekao je Milanović.

Na novinarsko pitanje je li jučer bilo vrijeme i mjesto za te poruke (u razgovoru s premijerom Plenkovićem) odgovorio je: “A kad bi bilo vrijeme i mjesto?”

”Mislite li da je korektnije da se to radi iza leđa, da se daju informacije novinarima o tome o čemu su razgovarala dva čovjeka, dvije osobe koji su jedini bile na sastanku? Je li to korektnije?”, rekao je Milanović.

Kaže kako nije korektno da mu se radi iza leđa, pogotovo jer je on prema ovoj Vladi bio vrlo konstruktivan.

”Ovo će se vrijeme nazivati vremenog hrvatske verzije ruskog konstruktivizma. Ne vidim kako bih mogao biti konstruktivniji, moram ukazivati na autokraciju i dominaciju izvršne vlasti. Šutio sam o razgovoru s predsjednikom vlade. Netko je to spreman objaviti, to se zove novinarstvo. Možda će to biti posao novog ministarstva medija, da govori novinarima kako da pišu. To je primitivizam. Ne želim sovjetski, nego klasični konstruktivizam. Da vam netko kaže da nosite, masku, sutra možda frulu, disalicu…? A to nigdje ne piše u zakonima. Španjolska je donijela propise, to je demokracija. Sovjetska škola diše u nastavnim centrima prava u Hrvatskoj”, kaže Milanović.

Upitan je i o situaciji u kojoj Meggle gasi proizvodnju u Osijeku, zbog čega će 116 ljudi ostati bez posla.

”To ne mogu rješavati, bio bih ozbiljan šarlatan da kažem da mogu. Ali, kada odem u Austriju, odakle nam dolazi veliki broj bogatih gostiju, mogu pozvati ljude da dođu u Hrvatskoj. To je moj posao. Da neke stvari prešutim s kojima se možda i ne slažem. Da to prešutim u Beču, ali da na to ukazujem u Zagrebu. To je moj posao, to su moje ovlasti. Meggle je posao Vlade. Otkazi će biti prisutni u cijeloj Europi, to će biti teško. Treba raditi na nadi, da će iduća godina biti godina povratka i rasta. Ovo nije klasična kriza. Godina će biti teška, proračunski manjak će biti ogroman. Znam nešto o tome, 2012. to je bilo duboko frustrirajuće jer smo bili sami, a sada je loše i susjedima. EU se ponaša dobro, tamo se znaju pravila i želim da se i u Hrvatskoj radi po pravilima. A ovdje naredbe donosi grupa koji nisu izabrani”, rekao je Milanović, aludirajući na, po njemu, nelegitimitet Nacionalnog stožera.

Pojavilo se i pitanje zašto kamere nisu imale pristupa činu davanja mandata Plenkoviću.

”Željeli ste vidjeti rukovanje? Pa vidjeli ste. Htio sam se rukovati i odmah dezinficirati ruke, kako se to radi. Nisam htio da mediji budu prisutni jer Andreju Plenkoviću nisam htio dati nešto kao školarcu. To je pitanje dojma. Ja mu ne dajem ništa svoje. Sam je to zaradio. S moje strane suradnja će biti maksimalno konstruktivna, ne miješam se, ljude to katkad nervira. Pokušavam ljude uvjeriti da radim ispravno već 15 godina – rekao je predsjednik Milanović, a prenio Jutarnji list.

FOTO: Screenshot videosnimki YouTube-a