U Podravci prijete ŠTRAJKOM! Razgnjevila ih vijest da je prosjek plaće 8700 kuna; radnici nemaju ni 4000 U Podravci prijete ŠTRAJKOM! Razgnjevila ih vijest da je prosjek plaće 8700 kuna; radnici nemaju ni 4000
TweetEmailPrint  “Planirali smo štrajkati još lani, ali nije bilo sloge. Danas je drugačije, imamo potporu u svim tvornicama”, kaže jedan od organizatora pobune. Čelnici... U Podravci prijete ŠTRAJKOM! Razgnjevila ih vijest da je prosjek plaće 8700 kuna; radnici nemaju ni 4000


 “Planirali smo štrajkati još lani, ali nije bilo sloge. Danas je drugačije, imamo potporu u svim tvornicama”, kaže jedan od organizatora pobune. Čelnici triju Podravkinih sindikata nisu na njihovoj strani. “Nismo od njih drugo ni očekivali. Bore se samo za svoje guzice. Nema veze, u ovo idemo sami”, prenosi koprivnički portal Danica.hr. ”Problem je što se Podravka pretvorila u ‘tvornicu’ novca menagmentu u utrci za plaćama i bonusima”. ”Previše parazita i podobnih uhljeba. Naravno, za radnike mrvice”…, pišu, pak, čitatelji ispod tekstova o plaćama u toj tvrtki

Koprivnički portal Danica.hr piše o pobuni u Podravci, navodeći da ogorčeni radnici te tvrtke ovih dana prijete štrajkom u tvornicama. Ova neočekivana zbivanja (u javnosti prevladava slika da je Podravka jedna od rijetkih vrlo uspješnih hrvatskih tvrtki) nastala su, prema svemu sudeći, kao reakcija na objavu informacije o prosječnoj plaći u tom koprivničkom prehrambenom divu.

Portal Danica.hr ranije je, naime, u tekstu ”Podravka ima više od 6800 radnika, a prosječna neto plaća je 8700 kuna” pisao o novim zapošljavanjima u Podravci te o visokoj prosječnoj plaći onih koji rade u toj tvrtki’, što je izazvalo bijes i ogorčenje brojnih radnika – jer mnogi u pogonima rade desetljećima, a plaća im ne doseže ni polovicu navedenog iznosa (tvrde da mnogi nemaju ni 4000 kuna).

No, prosjek nabijaju sve brojniji ‘menadžeri’, tvrde radnici, zbog čega se stvara pogrešna slika o mahom sjajnim primanjima u velikoj prehrambenoj kompaniji.

Sramotno niska primanja zaposlenih u pogonima

”Lavinu nezadovoljstva i bijesnih komentara izazvao je naš tekst o prosječnim plaćama zaposlenih u koprivničkoj Podravki.

Prema financijskim izvještajima, prosječna neto plaća svih zaposlenih u Grupi Podravka (Belupo, Žito, Lagris, Farmavita…) u prvih devet mjeseci lani iznosila je oko 8700 kuna, a tvrtki Podravka d. d. oko 7500 kuna.

Grupa Podravka ima oko 6800 zaposlenih, a Podravka d. d. 3200. Radnici u pogonima su ogorčeni jer oni imaju osjetno niže plaće od prosjeka. Naš tekst potaknuo ih je i na akciju kojom će tražiti smjenu glavne sindikalistice Ksenije Horvat”, pisao je tako Robert Mihaljević, novinar Danica.hr-a 14. veljače ove godine, da bi jučer (22. veljače) objavio svojevrsni nastavak te priče.

Njegov tekst: ‘Radnici Podravke prijete štrajkom u tvornicama: ‘Ovako više ne ide…’ ovdje prenosimo u cijelosti:

”Voda je došla do grla, ovako više ne možemo. Pripremamo veliki štrajk u svim tvornicama”!

Riječi su to radnika Podravke s kojima smo razgovarali protekli vikend. Nazvali su nas prošli tjedan i tražili da se nađemo. Danica sustavno piše o golemom Podravkinom problemu – sramotno niskim radničkim plaćama u pogonu.

Plaće u tvornicama i niže su od 4000 kuna. Jedan od inicijatora pobune u Podravki prošli tjedan nam kaže: “Planirali smo štrajkati još prošle godine, ali nije bilo sloge. Danas je drugačije, imamo potporu u svim tvornicama u Koprivnici i varaždinskom Kalniku”.

‘Ako odmah ne dignu plaće, proizvodnja će stati’

Čelnici triju Podravkinih sindikata nisu na njihovoj strani, premda je većina organizatora učlanjena u neki od tih sindikata.

“Nismo od njih drugo ni očekivali… Oni se bore samo za svoje guzice. No, nema veze, u ovo idemo sami”, uvjerava nas jedan od organizatora.Odredili su i hodogram aktivnosti. Za početak, traže povećanje plaće od 1000 kuna u svim tvornicama i od toga, upozoravaju, neće odustati.

“Povećanje se mora vidjeti već na plaći za ožujak. Ako se to ne dogodi, tvornice će stati s proizvodnjom, a dan kasnije dolazimo pred upravnu zgradu Podravke”, uvjeravaju naši sugovornici.

Očekuju već ovaj tjedan pregovore s upravom. No, uvjeravaju nas kako od osnovnog uvjeta ne misle odustati.

“Stanje u pogonima je užasno. Ljudi odlaze zbog mizernih plaća. U nekim tvornicama radi se u smjeni od 7 do 19 sati jer nema dovoljno ljudi”, otkriva jedan od naših sugovornika.

Napominju kako njihova pobuna nema baš nikakve veze s dolaskom nove predsjednice uprave Podravke Martine Dalić. Nezadovoljstvo se gomilalo posljednjih godina.

Ipak, od prijetnje štrajkom do štrajka prilično je dugačak put. Skupina radnika iz nekoliko tvornica čini nam se ovog časa odlučnima. No, činjenica da nemaju potporu vođa sindikata svakako im ne ide u prilog.

U svakom slučaju, ovo je prvi put da organizirana skupina radnika Podravke otvoreno prijeti štrajkom i zaustavljanjem proizvodnje. Što će od toga na koncu biti, pokazat će dani koji su pred nama”, piše koprivnički portal Danica.hr.

‘Šutnja radnika je godinama problem!’

Ispod tekstova tog portala o plaćama u Podravci doista je mnoštvo ogorčenih komentara. Neke ovdje prenosimo:

”Problem je što se Podravka PRETVORILA u, samo i jedino “tvornicu” novca srednjem i visoko pozicioniranom menagmentu u utrci za plaćama i bonusima. Šutnja radnika je godinama problem!”

”Pa ne mogu radnici dobit veću plaću od neradnika. predsjednik uprave ne bi smio imat primanja veća dva puta od radnika. Da je pravne države”

”Ista slika Agrokora.”
”Nek’ ju kupi Konzum!!!”
”Apsurd je je to da su sindikati NAJVEĆI PROBLEM RADNIKA PODRAVKE. Čelnici istih su kupljeni pozicijama i visokim primanjima služeći kao smokvin list svim upravama i NO. Vrijeme je da se tome stane na kraj.”

‘Nekad se u Podravku išlo s radošću, a sada…’

”Pa glasali ste za HDZ…, dobili po zasluzi gdju Martinu. Jedino me zabrinjava mirovinski fond koji je uložen u Podravku”.

”Sindikalisti nisu nikad i neće nikad stati na stranu radnika jer oni oduvijek dobro žive na grbači radnika od članarina a uprava im daje dobre bonuse”

”Pa kad Podravka ima više “računovođa” nego radnika u proizvodnji. I onda ispadne takav prosjek.”

”Tako je i ostalim tvornicama; radnici dobe mrvice a menadžeri i uprava milijune i prosjek je taj i onda se pitaju zašto radnici odlaze baš čudno a tako veliki prosjek plaće”.

”Previše parazita i podobnih uhljeba, a da ne govorimo o vojski takozvanih menadžera s astronomskim plaćama. Naravno, za radnike mrvice. Nekad se išlo na posao u Podravku s radošću kao na izlet, a sada big braders gotova robija. A vi radnici i dalje trpite i šutite i budite dalje naivci”, pišu, između ostaloga, u komentarima ispod tekstova čitatelji koprivničkog Danica.hr-a.


Čak 160 novozaposlenih u godinu dana, no u pogonima fali ljudi?!

Grupa Podravka značajno je povećala zaposlenost proteklih godina, pokazuju službeni izvještaji kompanije.

Prema posljednjim podacima, Podravka je potkraj prošle godine imala oko 6810 zaposlenih, što je 160 radnika više nego godinu ranije kad ih je ukupno bilo oko 6650.

U protekle četiri godine kompanija je povećala zaposlenost za oko 400 ljudi, pa danas za bruto plaće izdvaja više od milijardu kuna. Ipak, Podravka i dalje ima kroničan manjak zaposlenih u pogonima, skladištima i logistici.

To je, prije svega, posljedica niskih radničkih primanja u tvornicama, što je višegodišnji problem koprivničke prehrambeno-farmaceutske kompanije”, navodi, također, Danica.hr.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s danica.hr-a