U Zagrebu otvoren Festival jednakih mogućnosti, nastupa više od 900 izvođača U Zagrebu otvoren Festival jednakih mogućnosti, nastupa više od 900 izvođača
TweetEmailPrint Na festivalu nastupa više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom. Ovogodišnji, jubilarni Festival održat će se i... U Zagrebu otvoren Festival jednakih mogućnosti, nastupa više od 900 izvođača


Na festivalu nastupa više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom. Ovogodišnji, jubilarni Festival održat će se i u čast nedavno preminulog predsjednika Društva Milana Ožegovića, idejnog začetnika tog projekta koji je na brojne načine izravno utjecao na poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

Festival jednakih mogućnosti, međunarodnu manifestacija urbane kulture osoba s invaliditetom koje s umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama otvorio je u utorak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Istaknuo je kako Festival slavi razlike i jednake mogućnosti koje u društvu moramo osigurati za sve osobe s invaliditetom u gradu Zagrebu koje su ravnopravni građani i zato treba micati sve barijere da se tako i osjećaju.

Na festivalu nastupa više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom. Ovogodišnji, jubilarni Festival održat će se i u čast nedavno preminulog predsjednika Društva Milana Ožegovića, idejnog začetnika tog projekta koji je na brojne načine izravno utjecao na poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

Predsjednica zagrebačkog Društva tjelesnih invalida Viktorija Lisec upozorila je kako osobe s invaliditetom čine gotovo 13 posto stanovništva Hrvatske, one su zbog nebrojenih fizički, institucionalnih i socijalnih barijera isključene iz svakodnevnog života i osuđene na nevidljivost koja je odraz strukturne diskriminacije pa to javnost ne percipira kao problem.

Državni tajnik Ministarstva kulture i medija i premijerov izaslanik Ivica Poljičak istaknuo je kako Vlada poduzima sve da osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju olakša svakodnevni život. Sudjelovanje takvih osoba u kulturnim sadržajima potiče njihove stvaralačko sposobnosti i pridonosi raznolikosti društva i senzibilizira javnost.

Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak rekao je kako se želi skrenuti pozornost na stvaranje jednakih mogućnosti osobama s invaliditetom da iskažu talente koji ih izjednačavaju s ostalima i to daje posebnost festivalu.

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dario Jurišić poručio je kako osobe s invaliditetom trebaju i moraju imati jednaka prava i obveze kako i svi ostali građani, a svrha Festivala je socijalni pristup uključivosti društveno izoliranih skupina.

FOTO: Screenshot videosnimke YouTubea