Više od stotinu žena hrvatskog podrijetla na Susretu ‘Stvaranje prilika za hrvatske žene…’ u Biogradu na moru Više od stotinu žena hrvatskog podrijetla na Susretu ‘Stvaranje prilika za hrvatske žene…’ u Biogradu na moru
TweetEmailPrint Sonja Palić i hrvatska veleposlanica u Australiji i Novom Zelandu, Betty Pavelich, povratnica u Hrvatsku iz Kanade, osnovale su 2019. organizaciju s ciljem ujedinjenja profesionalnih... Više od stotinu žena hrvatskog podrijetla na Susretu ‘Stvaranje prilika za hrvatske žene…’ u Biogradu na moru


Sonja Palić i hrvatska veleposlanica u Australiji i Novom Zelandu, Betty Pavelich, povratnica u Hrvatsku iz Kanade, osnovale su 2019. organizaciju s ciljem ujedinjenja profesionalnih žena hrvatske baštine iz cijele Australije i Novog Zelanda pod jednom organizacijom i nakon toga ih povezuju s istomišljenicima u Hrvatskoj. Grupa, koju čine poduzetnice, stručnjakinje, vlasnice poduzeća, korporacije, studentice i diplomantice, prerasla je u značajnu inicijativu poslovnog umrežavanja više od 500 žena

Više od stotinu žena hrvatskog podrijetla sudjelovalo je, od 14. do 16. srpnja, na Susretu “Stvaranje prilika za hrvatske žene: Australija – Novi Zeland” održanom u Biogradu na Moru, gdje se raspravljalo o tome kako globalne veze otvaraju nove mogućnosti Hrvaticama u domovini i inozemstvu.

 “Tema ovogodišnjeg Summita: ”Inovacije, otpornost, postignuća: Hrvatice vode”, odraz je onoga čemu smo svjedočili i naučili od žena hrvatskog podrijetla, od vremena naših baka i majki, pa sve do najnovijih izazova s kojima smo se svi suočili. Hrvatice diljem svijeta doista su inovativne i otporne liderice čija se postignuća često zanemaruju. Naša organizacija posvećena je slavljenju i osnaživanju hrvatskih žena te partnerstvu s njima kako bismo unaprijedili naše zajedničke interese u Hrvatskoj, ali i Australiji i Novom Zelandu. Radujemo se povezivanju sa istomišljenicama u Hrvatskoj na Biogradskom samitu”, istaknula je uoči biogradskog susreta suosnivačica organizacije Sonja Palić iz Sydneya, prenosi Matis.hr.

Sonja Palić i hrvatska veleposlanica u Australiji i Novom Zelandu, Betty Pavelich, povratnica u Hrvatsku iz Kanade, osnovale su 2019. organizaciju s ciljem ujedinjenja profesionalnih žena hrvatske baštine iz cijele Australije i Novog Zelanda pod jednom organizacijom i nakon toga ih povezuju s istomišljenicima u Hrvatskoj. Grupa, koju čine poduzetnice, stručnjakinje, vlasnice poduzeća, korporacije, studentice i diplomantice, prerasla je u značajnu inicijativu poslovnog umrežavanja više od 500 žena, istodobno potičući zajednički cilj podrške i osnaživanja žena hrvatskog podrijetla tijekom njihove poslovne karijere.

Od svog osnutka, organizacija se registrirala kao neprofitna organizacija u Australiji, s Upravnim odborom koji predstavlja članove iz svih dijelova Australije i Novog Zelanda. U nastojanju da ostave nasljeđe za sljedeću generaciju vođa, pokrenuli su i Mrežu mladih žena s članovima u svim dijelovima Australije i Novog Zelanda, kao i Program mentora.

Organizacija je domaćin niza redovitih događanja za članove diljem Australije i Novog Zelanda, uključujući godišnji Summit žena u vodstvu, od kojih je posljednji održan u veljači 2022. u Australskom parlamentu i Veleposlanstvu Republike Hrvatske, a glavna govornica bila je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Glavna govornica sastanka na vrhu 2019. bila je policijska povjerenica države Queensland Katarina (Bošnjak) Carrol.

Uoči početka Susreta, sudionice su se susrele s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, s kojim su imale priliku razgovarati o mogućnostima unaprjeđenja gospodarske suradnje hrvatskog iseljeništva i Republike Hrvatske kao i o potencijalnom povratku u  Hrvatsku.

Uspješne i profesionalno realizirane žene iz cijelog svijeta, razmjenjivale su iskustva i znanja te razgovarale o načinima stvaranja snažnije veze s domovinom, a Susret je bio i prilika za stvaranje novih prijateljstava.
Odmaralište Ilirija u Biogradu na Moru, koje predstavlja najznačajniju australsku investiciju u Hrvatskoj, bilo je domaćin Summita. Organizatori su posebno zahvalu uputili Iliriji d.d. i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na kontinuiranoj potpori ovom događaju, kao i naporima Hrvatske organizacije za žene u vodstvu AUS-NZ od njezina osnutka.
Podršku je ženama pružio i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić u ime Vlada Republike Hrvatske, a Susretu je nazočila i Ana Marija Frković, voditeljica Službe za pravni položaj kulturu i obrazovanje hrvatskog iseljeništva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.
FOTO: FB stranica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH