Vratio se zbog 200.000 kn i požalio: nije dobio ništa! Iseljavanje zato raste Vratio se zbog 200.000 kn i požalio: nije dobio ništa! Iseljavanje zato raste
ne vjeruj obećanjima hrvatskih političara!

Vratio se zbog 200.000 kn i požalio: nije dobio ništa! Iseljavanje zato raste

Hrvatska 27. svibnja 2022. Promise.hr

TweetEmailPrint Nakon pet mjeseci borbe s birokracijom, Filip je požalio što se vratio iz Irske u Hrvatsku. Poticaj  nije dobio baš nitko od iseljenika... Vratio se zbog 200.000 kn i požalio: nije dobio ništa! Iseljavanje zato raste


Nakon pet mjeseci borbe s birokracijom, Filip je požalio što se vratio iz Irske u Hrvatsku. Poticaj  nije dobio baš nitko od iseljenika (prema podacima od kraja travnja), iako je mjera na snazi još od 1. siječnja 2022. godine. Pokušaja je bilo, ali ovo je ipak Hrvatska, zemlja u kojoj ne treba vjerovati političarima. Ni to nije sve: podaci MUP-a otkrivaju da je nakon uvođenja mjere koja je za cilj imala vratiti iseljenike, gotovo dvostruko više Hrvata iselilo iz države nego što ih se doselilo!

Nakon šest godina rada u SAD-u i Irskoj, Filip Resler (39) iz Virovitice odlučio se vratiti u Hrvatsku potaknut Vladinim poticajem od 200.000 kuna za povratnike.

No, nakon pet mjeseci borbe s birokracijom, požalio je što se vratio, piše Jutarnji.

“Eto, imao sam najbolju volju i probao sam, ali nakon pet mjeseci morao sam odustati. To jednostavno nema smisla”, požalio im se 39-godišnji Virovitičanin.

On se se krajem prošle godine razveselio kad je čuo da će Vlada financirati povratnike u zemlju s maksimalno 200 tisuća kuna poticaja. Diplomirani ekonomist, Resler se nakon šest godina rada u SAD-u i Irskoj odlučio vratiti u domovinu te iskoristiti mogućnost prijave na mjeru za povratnike.

No, nije trebalo dugo da se podsjeti u kakvu se sredinu vratio: u zemlju opterećenu birokracijom, korupcijom i aljkavošću koja je za posljedicu imala to, tvrdi, da se punih pet mjeseci nije uspio prijaviti na program “Biram Hrvatsku”, kojim mu se jamči poticaj,

Iz Zavoda za zapošljavanje Jutarnjem su potvrdili da se stvar doista ‘malo oduljila’…

Tako je pompozno najavljivana mjera kojom je Vlada RH htjela, tobože, zaustaviti negativan demografski trend i trend masovnog iseljavanja, prema svemu sudeći – već neslavno propala!

Jer, četiri mjeseca nakon što je Hrvatima u inozemstvu ponuđeno 200 tisuća kuna da se dosele natrag u domovinu i samozaposle, to ih je zaista i napravilo – njih nula. Pokušaja je bilo, kao što svjedoči Filip Resnik , ali ovo je ipak Hrvatska, zemlja u kojoj ne treba vjerovati političarima.

Vladina mjera ‘Biram Hrvatsku’ zbog svega navedenog je u kratko vrijeme postala predmet sprdnje.

Novinarka Indexa nedavno je od Ministarstvu unutarnjih poslova tražila podatke o broju povratnika u Hrvatsku iz inozemstva.

“Vezano uz vaš upit, obavještavamo vas kako je u 2022. godini, zaključno s 25. travnjem 5.641 hrvatskih državljana odjavilo prebivalište zbog preseljenja u inozemstvo, dok je 2.667 hrvatskih državljana prijavilo prebivalište u RH po doseljenju iz inozemstva”, odgovorili su joj iz MUP-a.

Dakle, nakon uvođenja vladine mjere koja je za cilj imala vratiti iseljenike, znatno više je Hrvata iselilo iz države nego što ih se doselilo!

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s jutarnji.hr