Vrhovni sud ponovno u korist HANŽEKOVIĆA i EPH, u DOSAD NEVIĐENOJ PRESUDI! Vrhovni sud ponovno u korist HANŽEKOVIĆA i EPH, u DOSAD NEVIĐENOJ PRESUDI!
TweetEmailPrint Gotovo svaka značajnija presuda i proces, s pravom su predmet žestoke kritike javnosti i simptom moralne propasti pravosuđa i cijelog društva. Javno razotkrivanje... Vrhovni sud ponovno u korist HANŽEKOVIĆA i EPH, u DOSAD NEVIĐENOJ PRESUDI!


Gotovo svaka značajnija presuda i proces, s pravom su predmet žestoke kritike javnosti i simptom moralne propasti pravosuđa i cijelog društva. Javno razotkrivanje svih užasa našeg pravosuđa često je jedini izvor satisfakcije za njegove žrtve. Tko god govori protiv sistema, građanima neće nanijeti štetu koju nanosi neefikasno, sporo, nestručno i korumpirano pravosuđe, ističe Nataša Škaričić

Nakon što je Vrhovni sud nedavno dva puta uzastopce srušio odluke Županijskog suda koji je presudio u korist novinarke Nataše Škaričić (da je RPO ugovor novinarke sa Slobodnom Dalmacijom imao sva obilježja ugovora o radu) te je pod skandaloznim okolnostima presudio u korist Slobodne Dalmacije, odnosno u korist EPH, isti je sud nedavno srušio još jednu pravomoćnu presudu Županijskog suda u Zagrebu u korist novinara Damira Kramarića (urednik portala Promise.hr), te ponovno – bez vraćanja predmeta na niži sud – presudio u korist EPH?! Obrazloženje presude izazvalo je zgražanje u odvjetničkim i pravničkim krugovima.

Sudsko vijeće u sastavu Davorka Lukanović-Ivanišević (predsjednica Vijeća) te Đuro Sessa, dr. Jadranka Juga, Mirjana Magud i Željko Šarić, kao članovi Vijeća Vrhovnog suda poništili su, dakle, odluku Županijskog suda u Zagrebu zbog čega potpisnik ovih radaka mora EPH-u vratiti iznos kojeg mu je medijska kuća u vlasništvu Marijana Hanžekovića uplatila prije godinu dana, kada je Županijski sud pravomoćno presudio da je otkaz Arene d.o.o. potpisniku ovih redaka bio nezakonit.

‘Sramotne presude Vrhovnog suda sve su učestalije!’

Odvjetnici koji zastupaju mnoge novinare koji su dobili otkaz u EPH, tvrde da je najnovija presuda Vrhovnog suda sramotna te da su ovakve odluke Vrhovnog suda, ali i drugih viših sudova, postale sve učestalije.

Tvrde da su odluke Vrhovnog suda počele biti u najmanju ruku čudne od kada je otpušteno 500 honoraraca sa HRT-a, a sve se nastavilo s presudama u korist EPH, otprilike u vrijeme kada je najveću hrvatsku medijsku kuću – Europa Press Holding preuzeo novi vlasnik – moćni odvjetnik Marijan Hanžeković (ne zaboravimo da Hanžeković već godinama zastupa i HRT u brojnim nehumanim i nepravednim ovršnim predmetima!)

”Presuda Vrhovnog suda je skandalozna, jer je Vrhovni sud RH preinačio presudu Županijskog suda radi pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, što Vrhovni sud uopće po zakonima RH ne smije činiti. Zakonska funkcija Vrhovnog suda kao revizijskog suda je da odlučuje o povredama materijalnog prava i povredama odredaba parničnog postupka, a ne da se upušta u utvrđenja činjeničnog stanja. Zbog toga postoji više nego valjana osnova za ustavnu tužbu u ovom predmetu. Na temelju obrazloženja presude, imamo mnogo razloga za sumnju da je netko urgirao na Vrhovni sud da donese ovakvu odluku. Želim istaknuti da su novinari u zadnje vrijeme jako pogođeni, jer sve češće gube parnice na Vrhovnom ili Županijskom sudu, što ranije nije bio slučaj”, komentirao je najnoviju presudu Vrhovnog suda Alan Muraj, samostalni odvjetnik.

Dodao je da je svojom Presudom revizijski sud sebi uzeo za pravo da drugačije utvrdi činjenjično stanje od onoga što je utvrđeno u prvostupanjskom i drugostupanjskom postupku, a što prema odredbi ZPP-a nije dopušteno, jer revizijski sud smije samo upuštati se u bitne povrede odredaba parničnog postupka i pogrešnu primjenu materijalnog prava.

Odvjetnica nikada nije vidjela tako sramotnu odluku

”Proučavajući brojnu praksu hrvatskih sudova javno dostupnu na Internet stranicama Vrhovnog suda, nismo pronašli da bi se ikada dogodila takva situacija. Naime, nema javno objavljene sudske prakse po kojoj revizijski sud sam utvrđuje činjenično stanje drugačije od onoga utvrđenog u prvostupanjskom i drugostupanjskom postupku, pa je očito da je tužitelj jedinstven slučaj u sudskoj praksi sudova RH. Međutim, kako se radi o nezakonitoj praksi, tužitelj je stavljen u neravnopravan položaj u odnosu na druge državljane RH i strance koji  su tražili sudsku zaštitu sudova RH, jer se revizijski sudovi nisu nikada samoinicijativno upuštali u izmjenu činjeničnog stanja utvrđenog u prvostupanjskom i drugostupanjskom postupku”, ističe odvjetnik Muraj.

Njegova kolegica, iskusna odvjetnica, dodala je da u svojoj dugogodišnjoj praksi nikada nije vidjela tako sramotnu sudsku odluku. “To je, po svemu sudeći, bila namjera, nije riječ o pogrešci”, napominju odvjetnici te dodaju da bi se novinari, zbog niza nepovoljnih i doista čudnih sudskih odluka, trebali udružiti u udrugu sličnu udruzi Franak, kako bi zajednički branili svoja prava, te podizali kolektivne tužbe protiv problematičnih sudskih odluka.

Što o sve učestalijim odlukama Vrhovnog suda protiv novinara, a u korist vlasnika medija kaže Nataša Škaričić, poznata novinarka Slobodne Dalmacija, čiji je slučaj (Vrhovni sud dva puta je rušio presude u njezinu korist) također izazvao brojne polemike u javnosti.

Rješenje Vrhovnog suda u mome slučaju je sramota hrvatskog pravosuđa i savršeno zaokružuje ovogodišnju sezonu s hitovima poput Tomislava Horvatinčića, sastanka sutkinje Ustavnog suda sa Zdravkom Mamićem, cirkusa oko Ive Sanadera i sličnih svinjarija. Nažalost, blamaža nije toliko očita kao u navedenim slučajevima, odnosno, da bi se razotkrila treba imati neka predznanja, pa pristojan čovjek ne može tek tako staviti naslov „Vrhovni sud uhvaćen u preljubu s medijskim mogulima“ kao što bi slučaj zaslužio. No, kada poznajete problem i njegovu kronologiju, jasno je da ni o čemu drugom ne može biti riječi osim o radu Vrhovnog suda za ime i za račun novinskih korporacija, istaknula je Nataša Škaričić te dodala da nije vidjela druge presude, ali da smatra da bi svima već ovo jedno rješenje (u njezinom slučaju), trebalo biti dovoljan alarm da se nešto događa.

Mnoge presude su simptom moralne propasti pravosuđa!

”Rješenje je apsurdno i nestručno, ali će imati reperkusije na ogroman broj novinara, osobito u EPH gdje RPO ugovori cvjetaju. Ne samo da to nikoga nije uzbudilo, pa čak ni HND, već su neki mediji objavljivali prilično nebulozne tekstove u kojima se rješenje Vrhovnog suda brani. Meni je ovo dovoljno za presumpciju utjecaja moćnih ljudi u svijetu nakladnika, a Hanžeković je tu sigurno broj jedan”, dodaje Škaričić.

Na pitanje, kako komentira oštru reakciju suca Đure Sesse na istup Stipe Petrine koji je govorio o bujanju korupcije u sudstvu,  te na pitanje: ‘ne pobuđuju li ovakve presude Vrhovnog suda sumnje u ono o čemu je Petrina govorio u Saboru’, Škaričić je odgovorila da nije ulazila u meritum sukoba, ali da je vidjela da je sudac Sessa izjavio da je “sudnica jedino mjesto na kojemu se može štititi svoja prava i obaveze, sukladno zakonima RH”.

”To nije točno i dobro je da se za prava građana pred pravosuđem agitira i izvan sudnica. Gotovo svaka značajnija presuda i proces u ovoj zemlji, s pravom su predmet žestoke kritike javnosti i simptom moralne propasti pravosuđa i cijelog društva. Javno razotkrivanje svih užasa našeg pravosuđa često je jedini izvor satisfakcije za njegove žrtve. Tko god govori protiv sistema i ma što da govori, građanima ove zemlje neće nanijeti štetu koju nanosi neefikasno, sporo, nestručno i korumpirano pravosuđe. Da sam na mjestu članova cehovske udruge, više bih se bavila time, nego napadima Stipe Petrine, nedvosmisleno je zaključila nagrađivana novinarka.